logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa D 2008 Z14XEP - niskie ciśnienie oleju, co sprawdzić?

gebak 27 Lip 2026 03:04 81 2
REKLAMA
  • #1 21945495
    gebak
    Poziom 10  
    Witam,
    Pacjent Corsa D 2008 r. 1,4 - Z14XEP - aktualnie przed wymianą rozrządu. Przebieg ok. 185 tys. km - licznikowy - (auto kupione od handlarza - sprowadzone kilka ładnych lat temu z Zachodu) - także nie jest to pewna informacja.
    Podczas wymiany uszczelki pokrywy zaworów zauważyłem dosyć luźny łańcuch oraz dźwięki odpalanego silnika (uruchamianego zimnego motorka) proszą się o wymianę rozrządu, co zasugerowałem wujkowi - konieczność wymiany rozrządu w możliwie najszybszym czasie.
    Od tamtego czasu minęło jeszcze około roku i 25 tys. km.
    Użytkownik zgłosił pojawiającą się kontrolkę ciśnienia oleju na rozgrzanym silniku. Ja po teście zauważyłem tylko mrugającą kontrolkę ładowania (chociaż ładowanie jest, a błędów w sterowniku silnika zapisanych nie ma), ale na ten problem założę inny temat na forum. Także najpierw mechaniczna część do ogarnięcia.
    W związku z powyższym, zanim zamówimy jakieś części, proszę o podpowiedzi, co powinienem sprawdzić/weryfikować?
    Ciśnienie oleju zmierzyłem - niestety wydaje mi się, że nie jest prawidłowe.
    Poniżej spisałem wyniki pomiarów ciśnienia:
    Zimny:
    Obroty - ciśnienie - temperatura chłodziwa
    Jałowe - "na ssaniu" - od razu po odpaleniu 1008 rpm - 3,0 bara - 24 stopnie

824 rpm - 2,8 bara - 34 stopnie
    1950 rpm - 3,3 bara - 34 stopnie

Ciepły:
    Obroty - ciśnienie - temperatura chłodziwa
    732 rpm - 0,7/0,8 bara - 89 stopni
    1078 rpm - 1,1 bara
    1564 - 1,8
    2050 - 2,0 - 91 stopni
    2475 - 2,2
    3070 - 2,3
    3475 - 2,1 - 99 stopni
    3639 - 2,2
    4071 - 2,3 - 101 stopni

W związku z sugerowaną koniecznością wymiany rozrządu wymiana oleju była przeciągnięta w czasie (przejechane na oleju ok. 18 tys. km), do tego auto jeździ na oleju GM 10W40 - wujek "starszej daty" uważa, że po przekroczeniu bariery 120 tys. km powinno się przechodzić na półsyntetyk.. (no comments).

Poziom oleju sprawdzony - prawie max.

Teraz pytanie do Państwa - fachowców na forum - co może powodować takie niskie ciśnienie, od czego zacząć weryfikację?
    Czy parametry zużytego oleju i filtra mogą tak zaniżać ciśnienie oleju/blokować przepływ?
    Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić, zanim zacznę rozkładać motorek do wymiany rozrządu, a wtedy będzie dostęp do m.in. pompy oleju. Wstępnie myślę o przeglądzie smoka i zrzuceniu miski oleju - przed rozrządem. Niestety nie mam zawiesia, aby podwiesić silnik, bo trzeba zrzucić łapę do demontażu osłony rozrządu, ale może uda się go podeprzeć po zdjęciu miski (macie na to jakieś sprawdzone sposoby?).
    Nadmieniam, że nie jestem mechanikiem z zawodu. "Dłubię" z zamiłowania i tylko w rodzinnych autach. Kilka wymienionych rozrządów mam za sobą (i to nawet z powodzeniem ;-) - auta jeżdżą po dziś dzień), natomiast "na łańcuchu" to ten będzie pierwszy. W blokady do Z..XEP już się zaopatrzyłem. Wiem, że trzeba uważać na "koło foniczne" i prawidłowe jego ustawienie.
    Serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie i porady.
  • REKLAMA
  • #2 21945501
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    gebak napisał:
    wujek "starszej daty" uważa że po przekroczeniu bariery 120tys. km powinno się przechodzić na pół syntetyk.. (no comments).

Niczym nie poparta,często głoszona, (dziwna teoria)!
    gebak napisał:
    Co może powodować takie niskie ciśnienie

Nadmierne luzy pasowania pary kinematycznej panewka - czop wału korbowego.
    gebak napisał:
    od czego zacząć weryfikację

Od pomiaru powyższych.
    Sam pomiar nic nie da. Trzeba liczyć się z tym, że potrzebna będzie wymiana panewek i szlifowanie czopów wału korbowego.
    Przy okazji sprawdzić:
    1. Uszczelkę smoka.
    2. Stan sprężyny, zaworu upustowego pompy olejowej.
  • #3 21946354
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 883
    gebak napisał:
    Użytkownik zgłosił pojawiającą się kontrolkę ciśnienia oleju na rozgrzanym silniku.

A nie ma problemu z samym czujnikiem ciśnienia oleju? NIe jest zapocony? Mnie tak ostatnio padł że na ciepłym się świeciła kontrolka.

Bardzo dobrze że zmierzyłeś prawdziwe ciśnienie - tylko teraz czy ten wujek będzie robił coś więcej niż sam rozrząd ? Bo faktycznie pewnie szlif głowicy i wymiana panewek na dole do zrobienia poza oczywiście rozrządem.

Same luzy na wałkach głowicy można zmierzyć mniej więcej paskami plastigauge
    https://allegro.pl/listing?string=plastigauge%20paski%20pomiarowe&order=qd

Swego czasu jak swoją merive z14xep mierzyłem to było gdzieś 0,8 bara na rogrzanym po kilkukrotnym odpaleniu się wentylatora.
    Później zmieniłem tyle co można zrobić na bieda wersji czyli wymiana kompletu panewek korbowodu od spodu po spuszczeniu misy olejowej.
    Ciśnienie wzrosło do 1,0 bara na rogrzanym.

Tyle że ja mam 393 tysiące na liczniku, rozrząd też robiłem sam z 5 lat temu czyli było 210-220 tys. Później jeszcze wymieniłem wszystkie popyhacze zaworowe.

Na obecną chwile nie mam wyników ciśnienia - tak jak pisałem pare dni temu padł czujnik ciśnienia tak że lekka nerwówka była bo wyjazd nad morze się szykował. ;)

Olej od lat stosuje 5w30 valvoline i staram się dexos2 kupować, choć co najgorsze dla każego silnika to przedłużanie interwałów zmiany oleju niż to że olej będzie 10w40 - który napewno można stosować do tych silników. Najgorsze to było takie żydowanie na tym 18 tysiącach zamiast dziabnąc zmianę nawet przy 8-9 tys - co wg mnie już byłoby dobrym interwałem zamiast 10 tys, tak mi się wydaje jak patrze na ten olej po 10 tys a a nowy.

To widać trochę to auto jeździ?? no chyba że to nie rok a dwa lata było na 18tysięcy?
REKLAMA