Wątków "co kupić" jest mnóstwo - użyj "szukajki". Przyzwoite kolumny w budżecie około 500zł są jak najbardziej realne. Powinieneś je dopasować do pomieszczenia i własnych preferencji odsłuchowych. Fajnie grający używany amplituner stereofoniczny znajdziesz (zależnie od stanu) od około 200zł do 450zł. Łatwo dostępne i cieszące się niezłymi opiniami są amplitunery Yamahy serii RX-396RDS, RX-496RDS, RX-397 czy RX-497 (ten w systemie 2.1 z dodatkowym wyjściem na sugbwoofer). Jeśli zdecydujesz się na wskazane, to seria 4XX gra zdecydowanie lepiej od 3XXX. Oczywiście zamiast amplitunera możesz zdecydować się wybór wzmacniacza. Zagra prawdopodobnie nieco lepiej od amplitunera, ale możesz nie usłyszeć różnic, a funkcjonalność tego zestawu będzie mniejsza. Musisz sam wyważyć, co będzie dla Ciebie ważniejsze. Moim zdaniem, jeśli źródłem mają być telewizor, komputer i pliki z internetu czy MP3, to znacznie lepszym wyborem jest przyzwoity amplituner stereo. Natomiast unikałbym zdecydowanie amplitunerów kina domowego, szczególnie tanich! Poza znacznie wyższymi kosztami, to także spore problemy z ustawieniem sprzętu i zauważalne spore obniżenie jakości przy typowym odsłuchu muzyki w stereo.
Pomogłem? Kup mi kawę.