logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie Edifier S2000 MKIII z Genius SP-HF1800A V2 w salonie 25m2: różnice i alternatywy

simon166 06 Maj 2023 21:35 924 8
  • #1 20569709
    simon166
    Poziom 2  
    Witam. Dotychczas pod tv podłączyłem głośniki Genius SP-HF1800A 1800A V2. Chciałbym zmienić głośniki w salonie 25m2. Zakres oczekiwania: słuchanie muzyki + podstawowe podłączenie pod tv. Czy zakup głośników np. EDIFIER S2000 MKIII (przykładowe dobrze oceniane w ww kwocie) stanowi znaczącą różnicę do głośników, które mam teraz ? Czy dla laika, lubiącego słuchać muzykę alternatywną możecie doradzić takie głośniki lub ewentualnie inne ? Dziękuję z góry za każde zdanie :)
  • #2 20569764
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3923
    Jeśli sprzęt ma służyć głównie do muzyki, to znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zakup wzmacniacza (lub amplitunera stereo) i dwóch przyzwoitych kolumn. A jeśli weźmiesz pod uwagę sprzęt używany, także wydatek będzie mniejszy. Ponadto wzmacniacz, a szczególnie amplituner oferują nieco więcej możliwości od pary kolumn aktywnych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20570032
    simon166
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. Czy mógłbym otrzymać jakąś podpowiedź w zakresie doboru takiego zestawu? Ewentualnie czy gdzieś są takie wątki o propozycjach wyboru?
  • #4 20570188
    Mobali
    Poziom 43  
    Wątków "co kupić" jest mnóstwo - użyj "szukajki". Przyzwoite kolumny w budżecie około 500zł są jak najbardziej realne. Powinieneś je dopasować do pomieszczenia i własnych preferencji odsłuchowych. Fajnie grający używany amplituner stereofoniczny znajdziesz (zależnie od stanu) od około 200zł do 450zł. Łatwo dostępne i cieszące się niezłymi opiniami są amplitunery Yamahy serii RX-396RDS, RX-496RDS, RX-397 czy RX-497 (ten w systemie 2.1 z dodatkowym wyjściem na sugbwoofer). Jeśli zdecydujesz się na wskazane, to seria 4XX gra zdecydowanie lepiej od 3XXX. Oczywiście zamiast amplitunera możesz zdecydować się wybór wzmacniacza. Zagra prawdopodobnie nieco lepiej od amplitunera, ale możesz nie usłyszeć różnic, a funkcjonalność tego zestawu będzie mniejsza. Musisz sam wyważyć, co będzie dla Ciebie ważniejsze. Moim zdaniem, jeśli źródłem mają być telewizor, komputer i pliki z internetu czy MP3, to znacznie lepszym wyborem jest przyzwoity amplituner stereo. Natomiast unikałbym zdecydowanie amplitunerów kina domowego, szczególnie tanich! Poza znacznie wyższymi kosztami, to także spore problemy z ustawieniem sprzętu i zauważalne spore obniżenie jakości przy typowym odsłuchu muzyki w stereo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20571146
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 968
    Co do wzmacniacza vs amplituner - to jeśli źródłem dźwięku będzie i telewizor zazwyczaj nie mają one wyjścia analogowego dźwięku tylko jakieś cyfrowe - czyli albo będzie potrzebny jakiś nowszy amplituner z DAC /mający wejście cyfrowe/ albo osobny DAC a wtedy może być i wzmacniacz :-)
  • #6 20571420
    Mobali
    Poziom 43  
    r103 napisał:
    ...zazwyczaj nie mają one wyjścia analogowego dźwięku tylko jakieś cyfrowe -
    Na początku autor tematu wskazał, że używał jak dotąd typowych głośników komputerowych Genius SP-HF1800A 1800A. Przypuszczam więc, że były one podłączane za pomocą przewodu Jack lub RCA (tak wynika z danych tego zestawu głośnikowego). A skoro tak, to bez problemu da się podłączyć do tego telewizora nawet bardzo stary wzmacniacz czy amplituner. Ponadto, wiele współczesnych telewizorów ma jednak jakieś wyjścia analogowe, wiec sytuacja chyba nie jest beznadziejna i pewnie obejdzie się bez DAC;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20571584
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 968
    Mój współczesny telewizor /i to raczej klasy Premium bo OLED/ nie ma wyjść analogowych :-)
  • #8 20571693
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Istotne czy lubisz dźwięk efektowny czy naturalny ? Jeżeli efektowny to posłuchaj soundbarów np. Yamaha YAS-209 jak naturalny to kolumny aktywne typu Magnat Multi Monitor 220.
  • #9 20571797
    Mobali
    Poziom 43  
    r103 napisał:
    Mój współczesny telewizor /i to raczej klasy Premium bo OLED...
    Gratuluję ;-)
    No, ale to nie Ty szukasz rozwiązania problemu, a autor prawdopodobnie dysponuje wyjściem analogowym i pewnie da radę podłączyć.
    Koolo napisał:
    Jeżeli efektowny to posłuchaj soundbarów
    Soundbar przegrywa dźwiękowo z typowym zestawem wzmacniacz/kolumny. Także cenowo to znacznie gorsza propozycja. Poza tym autor wyraźnie zaznaczył, że jego zamierzeniem jest słuchanie muzyki. A w tym przypadku soundbar chyba zupełnie się nie nadaje?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa wymianę głośników Genius SP-HF1800A V2 na Edifier S2000 MKIII w salonie o powierzchni 25m2, z zamiarem słuchania muzyki i podłączenia do telewizora. Odpowiedzi sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być zakup wzmacniacza lub amplitunera stereo oraz kolumn, co zapewni lepszą jakość dźwięku. Wskazano na dostępność używanych amplitunerów, takich jak Yamaha RX-396RDS, RX-496RDS, RX-397 i RX-497, które oferują dobre brzmienie w przystępnej cenie. Podkreślono również, że nowoczesne telewizory mogą nie mieć wyjść analogowych, co może wymagać użycia DAC. Dodatkowo, dla osób preferujących efektowny dźwięk, polecano soundbary, jednak zaznaczono, że nie są one najlepszym wyborem do słuchania muzyki w porównaniu do tradycyjnych zestawów audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA