Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch WAT28661GB series 6 - pralka zablokowany bęben

aniabradtke 06 May 2023 23:29 399 16
    aniabradtke
    Level 3  
    Witam,
    Dzisiaj zablokował się bęben i nie mam pojęcia jak i co wpadło. Nic nie widać przez dziurki. Od tyłu rozkręciłam, ale nie ma dojścia nigdzie. Obudowa bębna plastikowa. Silnik działa normalnie po zdjęciu paska, więc to nie zgon silnika. Ktoś ma jakieś pomysły?
    Baqo
    Level 15  
    Łożysko mogło się zużyć, rozpaść, wianek scalający zagnieciony.
    Ile lat ma pralka?
    aniabradtke
    Level 3  
    Pralka ma 5 lat
    damian0072015
    Level 24  
    aniabradtke wrote:
    Silnik działa normalnie po zdjęciu paska, więc to nie zgon silnika.

Po zdjęciu paska, sam bęben obraca się z oporem, czy stoi na sztywno? Pralka przed zablokowaniem bębna wydawała jakieś "dziwne odgłosy" pracowała inaczej niż zwykle? Programator pokazuje/wyświetla jakieś błędy?

Sprawdź co znajduje się w filtrze, przy okazji go wyczyść.
    Na ściągniętym pasku i wyciągniętym filtrze, spróbuj rozruszać bęben - obracając go / próbując obracać go w lewo i prawo.
    Jeśli uda się ruszyć bęben, puść lekkie - krótkie pranie lub samo płukanie i wypompowanie wody, następnie - ponownie wyczyść filtr.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Pralka mogła "połknąć" na przykład skarpetkę i czasem może się tak niefortunnie owe ciało obce ułożyć, że bęben się zablokuje w zbiorniku. To tylko domniemanie bo autorka dodała bardzo skąpy opis problemu. W każdym bądź razie trzeba próbować usunąć ciało obce o ile problem stanowi ciało obce ponieważ zbiornik jest zgrzewany i nie ma możliwości bezpośredniego dostania się do jego wnętrza: https://www.bosch-home.pl/sklep/00715281#/Tabs=section-fitsappliance/
    aniabradtke
    Level 3  
    Bylo wszsytko ok, pralam normalnie I wyjelam pranie wlozylam mastepne I stop. Nalalo wody I stoi stoi stoi. Wg rad udalo sie ruszyc beben. Puscilam paste pranie I w 1 momecie zaczelo tak cos walic szorowac I szybko wylaczylam . Sprawdzilam filtr dalej pusty czyli nic nie wypadlo. Znowu ja wlaczylam I teraz na spokojnie poszlo na pesto bez problemow. Moje pytanie czy moge sie jakos dostac do przestrzeni miedzybebnowej zeby zobaczyc co tam wpadlo? Bo jak w razie czego wlacze pranie a nie bedzie mnie w donu to zeby sie cos nie stalo. Nie chce kupowac nowej pralki 😒
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jeżeli występuje tarcie to proszę zrobić taki test jak pokazano na filmie: https://youtu.be/OV-qY-WesOE
    Jeżeli bęben będzie miał podobne luzy wewnątrz zbiornika to niestety naprawa pralki możliwa tylko przez wymianę zbiornika: https://north.pl/karta/00715281-zbiornik-do-pralki,707-KC-3898.html lub zakup w sklepie producenta.
    PS. Czy nie prała Pani przypadkiem bielizny, która ma fiszbiny?
    Kenworth 18
    Level 43  
    To teraz proszę wykonać taki test i spróbować unieść krawędź bębna dłonią jak pokazano na poprzednim filmie: https://youtube.com/shorts/MmLYPdhAbYY?feature=share3
    Może Pani wrzucić kilka rzeczy do pralki i uruchomić pranie i zarejestrować te trzaski i tarcie o których Pani wspominała wcześniej?
    damian0072015
    Level 24  
    aniabradtke wrote:
    Moje pytanie czy moge sie jakos dostac do przestrzeni miedzybebnowej zeby zobaczyc co tam wpadlo?

Trzeba by rozkładać obudowę bębna, a następnie złożyć ją na uszczelniaczu, ale taka robota to już raczej dla zaznajomionego z takimi sprawami serwisanta (oczywiście jeśli przy rozkładaniu obudowy nic nie pęknie, a takie prawdopodobieństwo niestety jest)

Dostać się tam mógł metalowy aglet ze sznurka od kurtki lub czegoś innego, element ściągacza, wsuwka do włosów, kawałek zamka albo może jakikolwiek inny metalowy/plastikowy element. ( często bywa i tak, że takie elementy skoro wpadły to i same po czasie się usuwają).
    Narazie na twoim miejscu robił bym pranie i sprawdzał co jakiś czas czy w filtrze nie pojawią się jakieś "artefakty" bo naprawa może okazać się niewykonalna a wymiana całego bębna wraz z obudową to koszt prawie o równowartości nowej pralki.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Kolego @damian0072015 problem w tym, że żaden z tych przedmiotów o których kolega wspomina nie mógł zablokować bębna więc raczej nie to będzie przyczyną usterki.
    damian0072015
    Level 24  
    Kolego @Kenworth 18 podałem tylko najprostsze przykłady, a to co tam mogło innego wpaść to już autorka tematu musi sobie odpowiedzieć. W końcu to ona wie, jakie pranie robiła z jakimi rzeczami/przedmiotami i czego jej po praniu ewentualnie brakuje. A w moim przykładzie chodziło, że jeśli coś dało radę tam wpaść to możliwe, że i samo da radę wypaść - bo na chwilę obecną jeżeli bęben się kręci i pranie można robić, to nie ma po co na siłę szukać dziury w całym. Jeśli sytuacja natomiast będzie się powtarzać, oraz "to coś" samoczynnie się nie usunie z przestrzeni między obudową a bębna pralki, trzeba będzie wtedy wezwać serwisanta lub rozważyć jednak (niestety) zakupu nowej pralki.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Owszem kolego @damian0072015 , ale niepokojący był opis autorki o trzaskach i tarciu i warto by ustalić czy owe objawy występują nadal.
    damian0072015
    Level 24  
    Obudowa bębna, wzmaga nawet małe otarcie czy uderzenie o nią "czegoś obcego" podczas prania do tego stopnia, że mogło by się nawet wydawać, że pralka ma się zaraz rozsypać. I nie wydaje mi się, że przez / dzięki filmom na YT uda się "to coś" z niej wydobyć, czy ustalić czym to coś jest? Jeśli problem sam nie ustąpi, to bez "specjalisty" i oględzin tematu na miejscu się nie obędzie.
    Baqo
    Level 15  
    aniabradtke wrote:
    Moje pytanie czy mogę sie jakoś dostać do przestrzeni miedzy bębnowej żeby zobaczyć co tam wpadło?
    Są dwa miejsca w których można próbować sprawdzić. Jedno to przewód gumowy łączący pompę z bębnem.
    Bosch WAT28661GB series 6 - pralka zablokowany bęben
    Drugi to w miejscu grzałki po jej demontażu. Prostszy pierwszy, pralka na boku i demontaż pierścieni zaciskowych, wtedy można próbować jakimś drutem spenetrować przestrzeń między bębnową, kiedyś tym otworem wyciągałem skarpetkę i szczątki czegoś, pani skarżyła się na nieprzyjemne zapachy z pralki.
    aniabradtke wrote:
    Pralka ma 5 lat
    Czy podczas wirowania pralka nie stała się uciążliwa, głośne szumy, walenie, itd. Dodam jeszcze, że wykonując wszelkie domowe naprawy "silami rodziny", trzeba urządzenie odłączyć od prądu, przez wyjęcie wtyczki, dodatkowo zakręcić zawór, wody doprowadzającej, ten przy wężu pralki i zdemontować oba węże, resztki wody spuścić do miseczki.
    Poprawiłem TONI_2003
    aniabradtke
    Level 3  
    Zatem po dzisiejszym praniu na razie jest ok, a wiec będę obserwować i szukać owego przedmiotu. Dziękuję za rady, a jak będzie sie coś działo niestety magic będzie potrzebny.
    Poprawiłem TONI_2003
    damian0072015
    Level 24  
    No i bardzo dobra decyzja. 👍
    Pozdrawiam.