logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CORSAIR K55 RGB PRO - Nie działa na ekranie logowania w Windows 11

seb235 08 Maj 2023 21:14 573 6
REKLAMA
  • #1 20572737
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Cześć

Zakupiłem klawiaturę CORSAIR K55 RGB PRO i mam z nią dziwny problem - czasami nie działa poprawnie na ekranie logowania w Windows 11.

Scenariusze są dwa:
    1) Działają wszystkie klawisze oprócz backspace
    2) Wszystkie klawisze nie działają - muszę się zalogować za pomocą klawiatury ekranowej.

Po zalogowaniu się do systemu klawiatura działa prawidłowo.
    Firmware aktualny.

Pisałem na forum corsair - niestety bez odpowiedzi.

Pozdrawiam
    Seb235
  • REKLAMA
  • #2 20574168
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Nie wygląda to na kwestię związaną z marką, raczej bug po stronie Windows lub sterowników. Na innym złączu USB jest to samo?
  • REKLAMA
  • #3 20574199
    seb235
    Poziom 28  
    Tak, na innym porcie jest dokładnie to samo.

Na chwile obecną odinstalowałem iCUE oraz zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji zobaczymy czy coś to zmieni (Przeskok z F5 do F22 więc może coś fixowali pod kątem działania USB) .
  • REKLAMA
  • #4 20593416
    seb235
    Poziom 28  
    I niestety problem dzisiaj nawrócił ...
  • #5 20608443
    zawartek
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Zainstaluj na sztywno sterowniki z windowsa 10 i zablokuj możliwość updateu sterownika w windowsie 11. Najczęściej windows aktualizuje sobie dobrze działające sterowniki wrzucając raz jako standardową klawiaturę HID a czasem jako coś innego.
    Dodatkowo ( nie wiem jaki masz sprzęt czy na intelu czy na ryzenie) zalecam instalację sterowników chipsetu i usb producenta ( Intel bądź AMD w zależności od sprzętu)
  • REKLAMA
  • #6 20608558
    seb235
    Poziom 28  
    Jeżeli chodzi o sterowniki to przerobiłem już różne kombinacje - bez większego efektu.

Aktualny trop prowadzi do softu elgato od stream decka który też widzi klawiaturę i próbuje coś z nią robić. Wywaliłem zarządzanie klawiaturą z tego oprogramowania i na chwile obecną wydaje się iż problem ustąpił aczkolwiek równie dobrze może to być przypadek - dam znać za jakiś czas.
  • #7 20645730
    seb235
    Poziom 28  
    Zakończenie tematu jest takie że postawiłem na nowo cały system i .... nic to nie dało.

Finalnie odesłałem klawiaturę na niezgodność tworu z umową i odzyskałem straconą gotówkę - szkoda że nie da się odzyskać czasu na próby zdiagnozowania problemu. Zamówiłem klawiaturę od konkurencji (Razer) i na chwile obecną wydaje się iż działa wszystko prawidłowo.

Co do samej klawiatury CORSAIR K55 RGB PRO jest na prawdę fajna i na bardzo ładna porównując z konkurencyjnymi modelami, aczkolwiek opisywane problemy spowodowały że już miałem jej na tyle dość iż nie chciałem nowego egzemplarza z obawy iż problem był softwareowy i nic by to nie dało. Na klawiaturze co miałem podłączoną na czas reklamacji nic złego się nie działo, jeżeli na obecnej także nie pojawią się problemy do miesiąca czasu to temat możemy uznać za zamknięty.

Dam znać!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z klawiaturą CORSAIR K55 RGB PRO, która czasami nie działa na ekranie logowania w Windows 11. Występują dwa scenariusze: brak działania klawisza backspace lub całkowity brak reakcji klawiatury, co zmusza do korzystania z klawiatury ekranowej. Po zalogowaniu klawiatura działa poprawnie. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany portu USB, odinstalowania oprogramowania iCUE oraz aktualizacji BIOS, jednak problem nadal występował. Sugerowano instalację sterowników z Windows 10 oraz zablokowanie aktualizacji sterowników w Windows 11. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu, co nie przyniosło rezultatów, i odesłał klawiaturę, wybierając model od konkurencji (Razer), który działa bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA