logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NICE WINGO 2024: Koszt montażu napędu bramy skrzydłowej, wymiana kabla, spawanie uchwytów

Jacenko1981 08 Maj 2023 23:21 9015 12
  • #1 20572950
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam.

Chcę się zorientować w cenie za taką robotę aby nie dać się oszukać i naciągnąć.

Sprawa dotyczy

Napęd do bramy skrzydłowej NICE WINGO 2024 .
    2 skrzydła kute lekkie każde po 1,8 metra Słupki 7x7cm
    Kabel zasilający jest położony.
    Kabel miedzy słupkami do siłownika jest do położenia bo stary urwany.
    Kostka brukowa prostokątna. Trzeba ją zdjąć przynajmniej 1-2 sztuki na całej długości 4 metrów i dać peszel i w nim nowy kabel do siłownika. Potem położyć ponownie kostkę (kolor szary) bez wzorów normalny bruk.

Chciałem się za to zabrać sam ale brakuje mi czasu. Do tego wyszło że trzeba pod kostką brukową puścić nowy kabel do siłownika i serio nie che mi się z tym bawić. Trzeba zerwać przynajmniej 1-2 kostki dać kabel w peszlu i podłączyć wszystko.

Nie mam pojęcia ile to może kosztować. Uchwyty trzeba przyspawać nie mam spawarki wiec monter musi ją mieć ze sobą.

Średnio popytałem kto za ile to zrobi. Ale rozbieżność cenowa jest mega duża jeśli nie ogromna i sam nie wiem czy to mało czy dużo za taką robotę.

Czy koledzy mogą określić widełki cenowe za taką usługę montażu jak opisałem. Okolice miejscowości Wołów. Celowo nie podaje kwoty widełek jaką mi powiedziały tu w okolicy osoby. Chcę się zorientować w cenie za taką robotę aby nie dać się oszukać i naciągnąć.

Dziękuje
  • #2 20574297
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Oszukany zostaniesz jeżeli zapłacisz a usługa nie zostanie wykonana.
    Stawki są bardzo różne, czasami zaporowe jeżeli brakuje mocy przerobowych.
    Cenę uzyskasz tylko lokalnie u potencjalnego wykonawcy, to tylko twój wyrób.
    U mnie po takim wstępie miałbyś podwyżkę o około 50% normalnej stawki (nie lubię zleceniodawców którzy widzą wszędzie oszustów, często z nimi są problemy z rozliczeniem i szukają nie wiadomo czego aby nie zapłacić). Dodatkowo zdjęcie polbruku to potencjalne problemy, co z gwarancją wykonawcy którą on unieważni jak cokolwiek zacznie się dziać z polbrukiem.
  • #3 20576784
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Nie chce nikogo obrażać i nie miałem takiego zamiaru. Ale jest wielu naciągaczy przez których właśnie klienci tracą zaufanie do fachowców. Miałem problem ze zmywarką samsunga. Awaria polegała na tym że nie pobierała wody i waliła error. Dzwoniłem chyba do 8 fachowców. Podawałem model - diagnoza od 100- 300zł + dojazd i każda rozpoczęta godzina od 200-400zł i uwaga wyciągniecie ( wysunięcie i wsunięcie zmywarki 50zl) Oczywiście większość z nich nie miała części dopiero za 2-4 dni. Diagnoza pzrez tel awaria zaworu dopuszczania wody cena 300- 450zł robota od 1-2 godziny. W najgorszym wypadku miałem do zapłaty prawie 900zł. za naprawę. Przy takie kwocie lepie kupić nową zmywarkę.

W pracy gość dał mi fachowca który od 20 lat naprawia agd. Powiedziałem co jest. Diagnoza pierwsza ta sama. Koszt elektrozaworu czy jakoś tak 85,99zł z wężem oryginalna. 30 minut pracy cena końcowa 230zł. Jak mu opowiedziałem o moich wycenach. Gość sam powiedział że nie ja pierwszy mam take przeżycia. A tu 230zl faktura za części i faktura za robotę. Ja zadowolony bo mnie nie oszukali i to że dałem człowiekowi zarobić gościowi co od 20 lat naprawia agd i płaci legalnie podatki. Gdyby nie ten fachowiec kupił bym nową zmywarkę. Zarobił by tylko sklep.

Ale wracając. Bruk zwykła kostka położona z 10 lat temu. Zero gwarancji. Wiem że musi miec spawarkę bo bez tego nie rusz aby przyspawać do słupka i bramy uchwyty. Ale jak to wycenić. Może źle liczyłem i spodziewałem się że ktoś napiszę wiesz ja za taką robotę biorę od do złoty lun ja zapłaciłem za taką robotę "x" zł. .

Wiec to nie tak że fachowiec = naciągacz. Ale to przez naciągaczy prawdziwy fachowiec ma coraz miej zleceń. Przykładem jest moja zmywarka. Serio miałem kupić już nową i nie bawić się w naprawy. A tu proszę fachowiec z 20 letnim doświadczeniem naprawił mi ją za 230zl. W tym część w tym dojazd i jego praca. Dodam że rozbierania było naprawdę sporo aby dostać się do tego elementu.
  • #4 20577263
    Czekolada1985
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    U mnie za zamontowanie napędu na bramę dwuskrzydłową 5 metrów krzyknęli 600zł. W tym było położenie kabli między słupkami i bramką. Ściągali jeden rząd kostki krtaniowej. Tyle że taka kostka ma ma 20 x 20 cm x20 cm. Potem wygrzebali trochę ziemi i dali kabel w rurce. Czas pracy chyba coś ok godziny ale było ich aż 4 chłopa.
    U sąsiad inna firma podliczyła na 1800zł ale tam cały dziań im zeszło. i połowa kolejnego.

Najlepiej gdyby ktoś kto taki system montował jak twój by się określił.
  • #5 20577295
    Zbych034
    Poziom 39  
    Spawarka to najmniejszy problem. Decyzję musisz podjąć sam na podstawie ofert. może ktoś z znajomych miał montaż i może polecić instalatora. Ja tak mam sporo zleceń.
  • #6 20577371
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Jacenko1981 napisał:
    Ale to przez naciągaczy prawdziwy fachowiec ma coraz miej zleceń.

Ciekawy tok rozumowania przecież jak ktoś jest 4 razy tańszy to powinien być zawalony robota a ci co drożej liczą nie powinni się utrzymać na rynku. Pewno jest jakiś powód tego że tak nie jest. W końcu dacia też jest tańsza od mercedesa.

Dla niektórych każdy co zarabia więcej niż minimalna to złodziej albo oszust.

Jacenko1981 napisał:
    i to że dałem człowiekowi zarobić gościowi co od 20 lat naprawia agd i płaci legalnie podatki.

No ale się obłowił 230 - 85 = 150 PLN, minus VAT, minus podatek dochodowy, pewno też rowerem nie przyjechał więc musi auto utrzymać i jakieś narzędzia kupić i co miesiąc zapłacić ZUS.

Jacenko1981 napisał:
    Kabel miedzy słupkami do siłownika jest do położenia bo stary urwany

A co z kablami do fotokomórek oraz do lampy ostrzegawczej? Jakieś przyciski do sterowania lub z domofonu czy tylko piloty?
  • #7 20577469
    Zbych034
    Poziom 39  
    Jeszcze jedno
    Podatki płaci nabywca (w cenie).
  • #8 20577974
    Krek15
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    To i ja dodam od siebie. Zarobek gość miał marny jak dostał 230zł - 80zł części. Ale zawsze to kasa i taki moze miec i rwanie u ludzi. Tani i dobry fachowiec to też fachowiec. Ja dodam od siebie że ludzie nie lubią się dzielić takimi informacjami. Powód bardzo prosty. Nie straszyć.

Ktoś kto montuje automatykę do bram i jest tu na forum nie zdradzi swojej ceny. Jak poda za małą inni mogę dać niższą cenę i zonk. Jak poda za dużą sam na siebie zwali głaz bo nikt nie będzie chciał u niego brać montażu.

Trafiłem s temat tabu.
    U mojego sąsiada montowano taki właśnie system. Brama 2- 2,5m dwa skrzydła na wąskim słupku. czujka na słupkach. automatykę zakupił za 1850zł bo sam mu ją odbierałem. Montaż 600 albo 700zł tez spawanie kabel 2 kable w peszlu zasilający siłownik i do czujek. lampa na słupku. Nie było kostki ,betonu ale zwykły tłuczeń. Ale łatwo nie mieli no kopanie kiepsko im szło. w 5 godzin chyba się uporali. Na razie zestaw widać działa

Nie licz jednak na to że tu ludzie powiedzą na ile można to wycenić. Z jednej strony chronią też swój interes bo są osoby które zajmują się montażem.

Inni zen zestaw sprzedadzą ci za 2600zł i montaż 400zł i jesteś szczęśliwy bo tanio a inni za zestaw upychają za 2000zł i montaż 1000zł.
    Jeszcze inni szukają jeleni takich jak ty czyli nie znających się na temacie. Taki jeleń to dojna krowa. Każdą cenę łyknie i każdą bajkę polubi. Jak powie że trzeba użyć jeszcze komputera i zaprogramować to to łyknie klient.

Z doświadczenia powiem. Studia weterynaryjne. Na roku 170 ludzi a w śród nich łajzy lecace na kasę i szukających jeleni. Stoi facio i opowiada. " jestem na tych studiach bo mój stary te jest wetem. Jedziemy do gościa co ma krowy wiemy ze zdechnie a może i nawet sama z tego wyjdzie ale trzeba dać jej czas. Dajemy trochę leków a potem puste ampułki po lekach napełnione woda. Liczymy za to full kasy. jednego doiliśmy tak pzrez tydzień nawet nie wiedział ze zwykła wodę dawaliśmy w zastrzykach." Dla mnie ten człowiek to nie wet a hiena lecąca na kasę psujące reputacje prawdziwym lekarzom wet od serca i z powołania.

Ty masz podobnie w tym temacie to śliski temat,. . Ja powiem że za montaż licz od 500 do 1000zł i to moim zdaniem za montaż takiego systemu jest spoko. 4 spawy za każdy ja liczę 25 zł czyli 100. Za podłączenie i uruchomienie wszystkiego 150zł. Za kopanie kabla 100-200zł. 50-100 zl za elektrody i własną spawarkę i ewentualny dojazd.

Nie wiem jak inni podejdą do takiego wyliczenia.
  • #9 20578068
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Krek15 napisał:
    4 spawy za każdy ja liczę 25 zł czyli 100. Za podłączenie i uruchomienie wszystkiego 150zł. Za kopanie kabla 100-200zł. 50-100 zl za elektrody i własną spawarkę i ewentualny dojazd.

A zrobienie zastrzyku przez weterynarza powinno kosztować 5 zł bo w końcu to tylko 3 ruchy ręką... Może jak się nie ma pojęcia o jakiejś pracy to może lepiej nie wyceniać?
  • #10 20578720
    Zbych034
    Poziom 39  
    Podstawowo bez obejrzenia trudno wycenić (i nie chodzi o tajemnice), zrobię wycenę na słowo klienta powiem cenę a potem okazuje się iż robota jest znacznie trudniejsza niż z opisu klienta. A klient chce zapłacić tyle ile usłyszał.
  • #11 20581297
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Witam

Dałem kilka ogłoszeń w swojej okolicy i nie tylko w sprawie montażu, Teraz mogę powiedzieć że najtańsza opcja to 450zł najdroższa 1300zl. Dojazd w 1 wypadku 50zł w drugim 80zł średnio 1,80-2,0 za km. W obu przypadkach zostanie wystawiona FV za montaż i wykonanie. Po mojej stronie tylko zakup kabla do czujek peszel i kabel do siłownika.

Wszystkie osoby widziały w realu miejsce działań prac. Patrząc na termin wybrałem wykonawce który w przyszłym tygodniu w poniedziałek wykona pracę w czasie 2-3 godzin. Tak zapewnili Zerwanie 2 rzędów kostki wybranie ziemi niepołożenie i kabli. Cena końcowa z dojazdem 30km 650zł wystawiona faktura vat oraz okres gwarancji na montaż 12 miesięcy. Dziekuje wszystkim za wyczerpującą pomoc. Ze swojej strony powiem że do wyceny nie trzeba czasem być na miejscu czasem wystarczy średniopolski zakres prac. Tym bardziej że ja wspomniałem o widełkach cenowych aby zorientować się w cenie.

Nawiązując też do kolegów Krek15 i kood powiem, że nasz sąsiad jest lekarzem weterynarii. Jest bardzo cenionym lekarzem z powodu na jego ludzkie podejście zaangażowanie i to ,że zawsze walczy o zwierzaka. Mówi rzeczą prawdę a nie wali ściemy. Za zwykły zastrzyk dla kota czy psa pobiera dosłownie kwotę 8 zł gdzie w tej kwocie mamy do 2 zastrzyków. Świnie krowę czy konia szczepi za 12zł za 1-2 zastrzyki. Nie jest lubiany przez innych lek wet w okolicy z powodu swoich niskich cen ale za to ma ogrom klientów. Kiedyś opowiedział mi jak pojechał do starszego człowieka do leczenia konia. Wszyscy brali od dziadka mającego mała emeryturę po 200-250zł. Koń był stary ale dziadek go kochał jak syna. On za te same leki i gdzie mial 7km dalej niż inni wet brał kwotę 80zł. Po dwóch wizytach na kolejny dziań miał przykry telefon od swojego kolegi po fachu który się o tym dowiedział i groził mu że ma brać takie kwoty jak oni bo inaczej pożałuje.

Jak ludzi dają kotki do sterylizacji u niego on pobiera tylko kwotę leków a cały zabieg jest za darmo. Mowi że to ma pomóc w bezdomności kotów a nie zapychania kieszeni wetom.. Wiec z całym szacunkiem obaj koledzy ale nie każdy wet jest zły ale faktem jest, że znając tego naszego sąsiada i jego podejście to faktycznie jest ogrom ludzi wet którzy nie są uczciwi i cenią swój fach jak fach tajemny. A gdzie zasada pierwsza leczyć. Tą informacje proszę uznać jako odejście od tematu montażu automatyki do bramy ale bardziej na luzie.

Teram uważam za zamknięty ponieważ montaż zostanie dokonany w poniedziałek za kwotę 650zl. I tu też jets przykład ogromnej różnicy cenowej za ten sam zakres prac.

Dziekuje ponownie i temat uważam za zamknięty.
  • #12 20581819
    Zbych034
    Poziom 39  
    To dlaczego przyjechali obejrzeć,może lubią wycieczki?
    Naprawdę bez oglądania można tylko szacować koszty a nie zrobić obowiązującą wycenę. Chyba iż ktoś lubi ruletkę.
  • #13 21574586
    Gawior22
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Trochę odgrzewanie, ale... Raz że na montaż poświęca się cały dzień roboczy... Czy to wyjdzie 4, czy 8 godzin.... Ciężko umówić coś innego w takim dniu przy montażu, niż oględziny czegoś innego ! Zakładając 8-godzinny dzień pracy ( dojazd, praca, powrót itp. itd. ). Za dzień pracy trzeba wziąć tyle i tyle, niestety żeby coś zarobić, a i w tym "tyle i tyle" jest składka zdrowotna nie mała obecnie, do tego dochodowy, a i VAT też trzeba zapłacić ( kwestia jak to się rozlicza z fiskusem ). Można powiedzieć, że VAT-y itp. można odliczyć, ale to jest już kwestia indywidualna... Jeden może, a drugi nie ( to już jego sprawa indywidualna właściciela firmy, czy JODG, a nie klienta ! ). Także moim zdaniem, osoby robiące po taniości zaburzają rynek... Ojciec od lat prowadził działalność w zakresie budowlanki i wykończenia wnętrz ( obecnie na marnej emeryturze ), gdzie ludzie z poza miasta wołali od 50 do 30% mniej, będąc chociażby na KRUS-ie i psuli rynek... Tak samo elektrycy, czy hydraulicy robiący w spółdzielniach, gdzie w godzinach pracy robią za przysłowiową flaszkę, czy za "co łaska", bo i tak mają zapłacone za godziny pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kosztów montażu napędu do bramy skrzydłowej NICE WINGO 2024, obejmującego wymianę kabla między słupkami, spawanie uchwytów oraz konieczność zdjęcia i ponownego ułożenia kostki brukowej w celu poprowadzenia nowego kabla w peszlu. Ceny usług montażowych są bardzo zróżnicowane, od około 450 zł do 1300 zł netto, z dodatkowymi kosztami dojazdu (około 1,80-2,00 zł/km) i wystawieniem faktury VAT oraz gwarancją na montaż. Prace obejmują zerwanie 1-2 rzędów kostki brukowej, wykopanie ziemi, położenie kabla w rurce ochronnej oraz spawanie uchwytów, co wymaga specjalistycznego sprzętu. Czas realizacji to zwykle 2-5 godzin, w zależności od warunków terenowych i doświadczenia wykonawcy. Wskazano, że wycena bez oględzin miejsca jest jedynie szacunkowa, a różnice cen wynikają m.in. z kosztów podatków, amortyzacji narzędzi, dojazdu i jakości wykonania. Poruszono także temat dodatkowych elementów instalacji, takich jak kable do fotokomórek, lamp ostrzegawczych i przycisków sterujących. Wskazano, że tani fachowiec może być równie dobry, ale rynek jest trudny do ujednolicenia cenowo ze względu na różne warunki i oczekiwania klientów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA