logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SOFAR Solar 11 KTLX: Jak pobrać potwierdzenie nastaw i raport funkcjonalności falownika?

adrianmardaus 09 Maj 2023 16:29 1632 9
REKLAMA
  • #1 20573630
    adrianmardaus
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Dzień Dobry
    Po zgłoszeniu za wysokie napięcia w sieci Tauron wymaga przesłania :
    1.potwierdzenie nastaw falownika oraz
    2.raport z funkcjonalności falownika
    Jak pobrać te dane z Sofar Solar 11 KTLX ?
  • REKLAMA
  • #2 20573649
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    To musi ci zrobić instalator lub elektryk który ci podpisywał papiery.
  • REKLAMA
  • #3 20573767
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    adrianmardaus napisał:
    Dzień Dobry
    Po zgłoszeniu za wysokie napięcia w sieci Tauron wymaga przesłania :
    1.potwierdzenie nastaw falownika oraz
    2.raport z funkcjonalności falownika
    Jak pobrać te dane z Sofar Solar 11 KTLX ?

Jakie masz napięcia?
  • #4 20574145
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    A wyjaśnili co to jest "potwierdzenie nastaw falownika"? Jakiś dziwny termin...
    Dwa tygodnie temu robiłem instalację 12 kW w małej wsi koło Cedyni. Instalacji generalnie mało w okolicy, a napięcie już ok. 10-11 przekracza 255 V. Masakra jakaś, 1 maja było ponad 260 V ! W zasadzie można powiedzieć że klient ma zamontowane panele na pokaz, bo aktualnie nie działają. Doradziliśmy kilku sąsiadom żeby awanturowali się w Enei i coś się dzieje, czyli ZE założy rejestratory :-). Jestem ciekaw co z tego wyniknie, bo na moje oko ktoś tam ma przeprogramowany albo źle skonfigurowany falownik. Napięcie wieczorem jest na poziomie 235 V, czyli raczej przyzwoite, więc taki skok raczej nie jest czymś normalnym, Zobaczymy cze Enea sobie z tym poradzi. Napiszę jak coś się będzie działo.
  • #5 20574725
    adrianmardaus
    Poziom 6  
    Dokładna treść odpowiedzi :

Jeśli mikroinstalacja się Panu wyłącza, prosimy, aby instalator sprawdził nastawy falownika, szczególnie w zakresie aktywacji trybu regulacji mocy biernej.
    W przypadku, gdy mikroinstalacja nadal będzie się
    wyłączać, prosimy aby przesłał Pan wypełniony formularz RPV – Zgłoszenie reklamacji mikroinstalacji.
    Wniosek jest dostępny tutaj. Prosimy, aby do formularza dołączył Pan potwierdzenie nastaw falownika oraz
    raport z funkcjonalności falownika.
  • #6 20574740
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Masz ten wniosek, możesz przedstawić? lub link
  • REKLAMA
  • #7 20574743
    adrianmardaus
    Poziom 6  
    W zał.
    Załączniki:
    • RPV-zgloszenie-reklamacji-mikroinstalacja.pdf (142.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 20574827
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    To samo miałem i olałem bo się nie dogadzsz z Turonem oni swoje.Miałem analizator sieci i wszystkie dane że przekracza a oni że wszystko w normie się mieści.Szkoda kasy na certyfikowanego elektryka, bo jeszcze stracisz na tym.
  • #9 20584983
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    dzidek1968 napisał:

Dwa tygodnie temu robiłem instalację 12 kW w małej wsi koło Cedyni. Instalacji generalnie mało w okolicy, a napięcie już ok. 10-11 przekracza 255 V. Masakra jakaś, 1 maja było ponad 260 V ! W zasadzie można powiedzieć że klient ma zamontowane panele na pokaz, bo aktualnie nie działają. Doradziliśmy kilku sąsiadom żeby awanturowali się w Enei i coś się dzieje, czyli ZE założy rejestratory :-). Jestem ciekaw co z tego wyniknie, bo na moje oko ktoś tam ma przeprogramowany albo źle skonfigurowany falownik. Napięcie wieczorem jest na poziomie 235 V, czyli raczej przyzwoite, więc taki skok raczej nie jest czymś normalnym, Zobaczymy cze Enea sobie z tym poradzi. Napiszę jak coś się będzie działo.

Nie uwierzycie, ale ENEA zareagowała! Obniżyli napięcie do 220 V w nocy, a przy pracujących instalacjach jest poniżej 240 V. Musiałem się uszczypnąć jak to usłyszałem ;-)
  • #10 20586448
    adrianmardaus
    Poziom 6  
    Ja odpuściłem walkę z Tauronem. Założyłem Eko Oze Pv.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak pobrać potwierdzenie nastaw i raport funkcjonalności falownika SOFAR Solar 11 KTLX w związku z wymaganiami Tauron dotyczącymi zbyt wysokich napięć w sieci. Odpowiedzi sugerują, że instalator lub elektryk, który zainstalował system, powinien pomóc w uzyskaniu tych danych. W dyskusji poruszono również problemy z napięciem w sieci, które przekracza normy, oraz konieczność sprawdzenia nastaw falownika, szczególnie w kontekście regulacji mocy biernej. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z reakcjami dostawców energii, takich jak ENEA i Tauron, w sprawie obniżania napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA