logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Sofar Solar 8.8 KTL-X sterowanie mocą bierną

gorgonit 03 Mar 2022 20:00 21243 24
REKLAMA
  • #1 19913703
    gorgonit
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry .
    Posiadam instalację fotowoltaiczną z w/w falownikiem . Niestety w słoneczne dni napięcie wzrasta powyżej 253 V i przez to mam częste restarty .
    Sprawę zgłosiłem do Tauron (sąsiedzi również mają te same problemy ) i czekam już dosyć długo na to czy są w stanie obniżyć napięcie .
    Na stronach Tauron znalazłem informację że powinno się ustawić sterowanie mocą bierną według poniższych wytycznych :

Może ją uruchomić w jednym z trzech trybów: sterowania mocą bierną w funkcji napięcia na zaciskach generatora (tryb Q(U) jako tryb podstawowy,
    sterowania współczynnikiem mocy w funkcji generacji mocy czynnej (tryb cos φ (P)), jako tryb alternatywny,
    cos φ stały, nastawiany w granicach od cos φ = 0,9ind do cos φ = 0,9poj, jako tryb dodatkowy.

Prośba o informację czy ten falownik umożliwia taką konfigurację , jakoś nie mogę dogadać się z instalatorem .
    Ewentualnie czy sam mogę ustawić .
  • REKLAMA
  • #2 19917924
    slawo12311
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    W Sofarach na pewno można ustawić cos φ stały, jest on dostępny w ustawieniach. Ale wiedz że zmieniając go do wartości innej niż 1 tracisz pewien procent energii czynnej.
  • REKLAMA
  • #3 19918586
    gorgonit
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedź , tak wiem że będę tracił na tym część energii czynnej , jednak obecnie falownik tak często się wyłącza , że to na to chwilę jedynie rozwianie ( o ile coś pomoże ) , w dzień słoneczny teraz na początku marca do godz 10:00 wyprodukowało 7 kWh , a od 10:00 do 14:00 tylko 5 kWh to jest duży problem . Falownik właściwie wyłącza się non stop w tych godzinach ( w zeszłym roku było 6 instalacji na linii od transformatora i było ok , obecnie wybudowało się 7 nowych i jest masakra , próbujemy coś wywalczyć z Tauronem ale nie widać na razie efektów )
  • #4 19945776
    abckomfortu
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam. Czy może udało się przestawić falownik. Mam ten sam problem ale nie wiem jak wejść w te ustawienia mocy biernej. Czy możesz podać jak ci się to udało i co tam przestawić.
    Mam również taki falownik i taki sam problem. Pzdr D
  • #5 19946798
    gorgonit
    Poziom 10  
    Niestety nie wiem jak ustawić sterowanie mocą bierną . U mnie Tauron obniżył napięcie na transformatorze i jest lepiej.
  • #6 19978627
    pawelec5
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Witam.
    Chciałem się podłączyć pod temat. Mam identyczny problem jak autor. Ciężko cokolwiek znaleźć na temat sofara w sieci.

Jak uruchomić moc bierną w sofar 11ktl-x
    W Inwerterze są dostępne parametry

Podwzbudzenie
    Sieć
    Nadwzbudzenie

Który z nich trzeba ustawić i z jaką wartością aby ograniczyć wyłączanie się inwertera z najbardziej ekonomicznym dla mnie efektem.

Pozdrawiam.
  • #7 20045522
    Maniek20171219
    Poziom 8  
    Taką informację uzyskałem w serwisie, u mnie znacznie pomogło, cytuję:
    Zmiana mocy biernej: na falowniku wybieramy: Enter Setings > Set Reactive (ust.moc bier.(15)) >> 0001 >>> Wł >>> ustawiamy nadzbudzenie (over-excitation) -moc bierna pojemnościowa lub podwzbudzenie (under-excitation) - moc bierna indukcyjna >> 0.90.

Jeśli napięcia nie będą wzrastać po zmianie można spróbować zmienić wartość na 0.91 i znowu obserwować, można tak próbować do 0.99 maksymalnie, lecz jeśli po drodze np. z 0.94 na 0.95 zaczną być znowu zbyt wysokie napięcia to należy zmienić na wcześniejsza wartość (niższą) i taką zostawić.
    To czy będzie nadwzbudzenie czy podwzbudzenie zależy od indywidualnej sprawy trzeba to sprawdzić niestety metodą prób i błędów.
    Proponuję zacząć od nadwzbudzenia.
  • #8 20574735
    adrianmardaus
    Poziom 6  
    Dzień Dobry
    Czy zmiana ustawień mocy biernej w falownika pomogła i nie występują już wyłączenia Sofara ?
    Adrian
  • #9 20574829
    Maniek20171219
    Poziom 8  
    Powiem tak, teoretycznie pomogło,ponieważ u mnie raz albo wcale, natomiast u sąsiada potrafiło wybić 3 razy. Wróciłem do ustawień podstawowych i co, jest tak samo. Dzisiaj na przykład u mnie ani raz, a sąsiadowi 3 razy, pogoda idealna, produkcja na maksa. Sam nie wiem już co o tym myśleć.

Dodano po 1 [minuty]:

Falownik Sofar Solar 8.8 KTL-X sterowanie mocą bierną
    Załączniki:
    • Falownik Sofar Solar 8.8 KTL-X sterowanie mocą bierną Screenshot_2023-05-10-15-47-08-40_eeef1cc3d52039bbdaae3be314a5bdc8.jpg (272.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20581070
    adamfica1
    Poziom 2  
    Witam proszę o podanie jakie parametry zostały ustawione że falownik się nie wyłącza
  • REKLAMA
  • #11 20581128
    Maniek20171219
    Poziom 8  
    Sieć czyli 1
  • #12 20581156
    adamfica1
    Poziom 2  
    Sieć mam 1 nadwzbudzenie i podwzbudzenie 0,94 ale napięcie i tak dochodzi do 260 a pogoda dzisiaj pochmurna
  • #14 21059594
    pablopi
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzień dobry. Mam ten sam problem, za wysokie napięcie w sieci w południe, ma może ktoś pismo żeby wysłać do zakładu energetycznego?
  • #15 21059680
    Macias2002
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Nie ma się co łudzić na pisanie pism bo zakład energetyczny niczego z tym nie zrobi przez kolejne wiele lat.
    Na tą chwilę jedynym sposobem zakładu energetycznego przy zbyt wysokich parametrach OZE (Odnawialnych żródeł energii) jest co ? Jest ich wyłączanie !!!
    Ostatnio były wyłączenie wielkich farm fotowoltaicznych.
    Więc jeśli chcesz coś z tym zrobić to zechciej wziąć sprawy w swoje ręce i zamontuj grzałkę w zbiorniku buforowym wody wraz ze sterownikiem śledzącym wzrost napięcia w sieci, w przypadku wzrostu napięcia powyżej wartości zadanej (np 250V) załącza się grzałka albo na full albo płynnie, to już do wyboru przez Ciebie.
    Jeśli sam nic nie zrobisz to każdego roku tracisz dość sporo energii.
    obligatoryjnie przez 3 minuty falownik jest wyłączony po wzroście napięcia, potem nie wstaje od razu na 100% mocy tylko trwa to kolejne 3-4 minuty więc każde wyłączenie to około 7 minut straty wytwarzania energii.
    Jeśli pomnożysz to przez kilka razy dziennie i przez kilkadziesiąt dni to wyjdzie dość spora strata wprowadzenia energii do sieci lub zużycia jej na grzanie wody w bojlerze C.W.U (Ciepłej wody użytkowej. Kran i prysznic).
    Pozdro
  • #16 21061928
    pablopi
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dziękuję za odpowiedź. Mógłbyś podesłać jakiś link lub nazwę do sterownika śledzeniem napięcia. Zakład teoretycznie mógłby obniżyć napięcie na transformatorze
  • #17 21062017
    Macias2002
    Poziom 12  
    Zmiana napięcia powinna odbywać się automatycznie na odczepach ale nasza sieć energetyczną dopiero raczkuje w tym kierunku.
    U nas musiał by być sztab ludzi biegajacych pomiedzy transformatorami i zmieniających odczepy.
    A jak slonca nie ma to w drugą stronę musieliby odkrecac sytuację.
    Ten temat musi się zaczynać od źródła zasilania i na tym poziomie prawdopodobnie energa działa lub inny dostawca.
    Pisać mozna, tylko czy otrzymasz jakąś odpowiedź? A energię ciągle tracimy.

Sterownik o którym mówię to PV Monitor
    Link
    Tutaj masz odnośnik do ich sklepu ze sterownikiem
    Link
    Tutaj do płynnego modułu sterowania grzałką (1 lub 3 fazową)
    Link
    System pracuje z wieloma inwerterami , impulsowymi licznikami energii i z licznikami Hint DTSU 666 oraz Orno po RSie
    Ty ustawiasz przy jakich parametrach ma załączać się grzałka, wbudowany jest algorytm płynnego jej sterowania po uprzednim jej skalibrowaniu, i wiele innych opcji.
    Najważniejsze że jest to niezależny system od falownika, więc widzisz również zużycie energii przez budynek gdy Falownik nie jest zasilany przez panele, aplikacje w większości przestają odczytywać dane z falownika gdy zajdzie słońce bo elektronika w falowniki po prostu jest wyłączona więc nie widać poboru energii przez dom wieczorem i w nocy (inaczej gdy ktoś ma bank baterii).
    Możesz sterować dodatkowymi urządzeniami itp.
    Jeśli nie masz smart metera czyli licznika dzięki któremu w aplikacji widzisz zużycie energii przez budynek (w dzien) to wraz z PVMonitorem masz też licznik w pakiecie.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #18 21065134
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Bardzo często zakłady zgadzają się na obniżenie napięcia, więc najpierw radziłbym spróbować w zakładzie a dopiero później pchać się w koszty i kupować sterowniki z grzałkami.
  • #19 21065393
    Macias2002
    Poziom 12  
    A dysponujesz jakimiś danymi jak często?
    Zawsze to dobrze mieć jakąś potwierdzoną informację.
    Np na 1000 zgłoszeń jak często energa zgadza się na obniżenie lokalnie napięcia i jak się to odbywa ?

I po drugie, każde ogrzanie wody grzałką z energii bezposrednio z paneli to zmniejszenie konsumpcji np gazu na grzanie wody.
    Rozumiem że to jest wg Ciebie dobra czy zła droga na autokonsumpcję ?
    Pozdro
  • #20 21065405
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Zapytaj u siebie w ZE jak do tego podchodzą. Np u nas w okolicy wiedzą co się dzieje i nawet przy modernizacji czy jakichś robotach zmniejszają napięcie. Jak mają zgłoszeń więcej z danego odczepu trafa to też reagują. Dopytaj.
  • #21 21065475
    Macias2002
    Poziom 12  
    Autor napisał wyraźnie, że Tauron to OLEWA

Rozumiem że masz swoje zdanie ale popieraj to faktami, napisz w jakiej jesteś sieci i ile zgłoszeń jest realizowanych na np 1000 zgłoszeń.

Ja jestem w Enerdze i też to totalnie olewają.

Napisałeś żeby autor nie wydawał nie wiadomo ile pieniędzy na autokonsumpcję, więc Powiedz ile to jest niewiadomo ile i ile w ciągu roku traci się energii na wyłączanie falownika. Oczywiście przyjmij jakieś założenia bo wszędzie jest inaczej.

Powiedz proszę czy wg Ciebie autokonsumpcja się opłaca czy nie.

Napisałem tyle pytań bo nie do końca podoba mi się pisanie dla pisania, Internet jest tego pełen a wszystkim chodzi o fakty i liczby a nie gdybanie, bo gdybania nie można do niczego porównać.

Pozdrawiam
  • #22 21071736
    shogun
    Poziom 12  
    Jeśli to falownik w wersji G3 to jeszcze można spróbować uruchomić tryb P(U) tak aby falownik obniżał moc generowaną po przekroczeniu progu napięcia. W moim przypadku jest tak że napięcie w sieci oscyluje w południe aż do 255/256 V dzięki takiemu zabiegowi udaje się utrzymać w sieci kosztem produkcji, ale wg mnie ponowne przyłączenie do sieci trwa dłużej niż to wyhamowanie falownika.

Wykres napięcia U1 pokazujący oscylacje napięcia między 245 a 255 V w godzinach 9:30-11:00.
    Wykres mocy wyjściowej falownika Sofar pokazujący zmienność mocy od 9:30 do 11:00.

Na powyższych rysunkach widać jak to działa w okolicy godz. 11
  • #24 21079826
    lukaszstrzelczyk1992
    Poziom 1  
    >>21071736 Cześć, podpowiedz jak uruchamia się tą funkcję w G3? Będę bardzo wdzięczny
  • #25 21536757
    karolss1
    Poziom 12  
    lukaszstrzelczyk1992 napisał:
    >>21071736 Cześć, podpowiedz, jak uruchamia się tę funkcję w G3? Będę bardzo wdzięczny

Może trochę odkopane, ale znalazłem na YouTube taki filmik i chyba to jest to https://www.youtube.com/watch?v=K69IkDp6l7U

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy falownika Sofar Solar 8.8 KTL-X zgłaszają problem z wysokim napięciem sieciowym powyżej 253 V, co powoduje częste restarty urządzenia i utratę produkcji energii. Tauron, operator sieci, jest powiadamiany o problemie, jednak reakcja na obniżenie napięcia jest opóźniona lub niewystarczająca. Dyskusja dotyczy możliwości konfiguracji sterowania mocą bierną falownika w celu ograniczenia wzrostu napięcia i zapobiegania wyłączeniom. Falownik umożliwia ustawienie stałego cos φ (w zakresie od 0,9 indukcyjnego do 0,9 pojemnościowego), a także tryb nadwzbudzenia (over-excitation) lub podwzbudzenia (under-excitation) z wartościami mocy biernej, które można regulować metodą prób i błędów (np. od 0,90 do 0,99). W wersji G3 falownika dostępna jest funkcja P(U), która pozwala na automatyczne obniżanie mocy czynnej po przekroczeniu progu napięcia, co pomaga utrzymać napięcie w dopuszczalnych granicach kosztem produkcji. Użytkownicy wskazują, że zmiana ustawień mocy biernej może częściowo pomóc, ale problem nie jest całkowicie rozwiązany. Alternatywnie proponowane jest zastosowanie sterowników do zarządzania autokonsumpcją, np. PV Monitor z modułem sterowania grzałką buforową, które reagują na wzrost napięcia w sieci i zmniejszają nadwyżkę energii. W dyskusji pojawia się także kwestia trudności w uzyskaniu od operatora sieci realnej i szybkiej reakcji na zgłoszenia dotyczące zbyt wysokiego napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA