logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta Di 151 - nie pobiera papieru -jak przyciemnić kopie?

xawier 23 Lis 2005 15:56 2816 20
REKLAMA
  • #1 2018672
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Witam, czy ktoś spotkał sie z takim objawem. Mianowicie nie pobiera papieru (buczy - to słowa klienta) - co to może być w tym modelu? Może to typowa usterka? Jutro jadę 100 km (w jedną stronę) do klienta - wolałbym wiedzieć na co się nastawić.

ps. Nie wyskakuje żaden błąd - tylko po chwili PC tak jakby nie było papieru.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2019763
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    może proprostu rolki się ślizgają ?

ciężko diagnozować " na ucho klienta" :)
  • #3 2020868
    xawier
    Poziom 29  
    Oj ciężko...
    Czasami okazuje się, że buczenie to piszczenie itd.

Jadę w piatek, gdyby ktoś miał już taki przypadek to proszę o sugestie co tam najczęściej może się stać.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2021037
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam, z tą maszyną jest taki problem, że by dostac się do sekcji pobierania papieru trzeba ściagnąć całą górę, później jest juz łatwiej, pobieranie składa się z solenoidu , prostego sprzęgła i separacji, problem tkwi w 90% w przekazywaniu napędu z rolki napędzającej rolki pobierania papieru na zębatke napędzającą rolki transportujące papier. Między dwoma zębatkami robi sie przerwa i trzeba podłożyc podkładkę pod zębatkę napedu rolki transportowe (tą mniejszą) tak by mocniej dolegała do wiekszej zębatki, to pomaga i powinno da c spokój na dłuższy czas, Nie zazdroszczę technikowi który sam bedzie musiał składać ją do kupy, W pojedynke to niezła katorga. Ja wolę brać tą maszynę na warsztat w takim przypadku i na spokojnie ją robić, bo wiem że zajmie mi to dużo czasu. Pozdrawiam
  • #5 2021211
    xawier
    Poziom 29  
    Dzięki olivetti. Co mam rozumieć pod pojęciem cała góra. Opisz to krótko krok po kroku, abym nie rozebrał za dużo. Mam zwinne ręce, ale jak na pierwszy raz też wolałbym ją zabrać na warsztat. Jak wymieknę i będzie ona w Szczecinie to możesz się przydać.:D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2021257
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Jesli chodzi o górę to będzie wiedział jak zdejmiesz obudowe, cała podstawa jest przykręcona do kopiarki na kilka wkretów, po których odkręceniu ładnie schodzi, gorzej jest ze zmontowaniem jej spowrotem. Ale sam to poczujesz :-)
  • #7 2027531
    xawier
    Poziom 29  
    Mam ją u siebie - 20 minut załęło mi zdięcie spodu. Teraz widzę, że sprzęgło jak odchylę blaszkę elektromagnesu (solenoid) nie ciągnie. Jak chwycę mniejszy tryb i większy razem to idą te półksiężyce pobierajace papier. Rozbieram to sprzęgło- chyba coś z nim jest nie tak. Czękam na dalsze sugestie.

Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

Złożyłem, skleiłem biały tryb z prętem metalowym (przepuszczał) na którym znajdują się półksiężyce pobierające papier. I oczywiśćie dalej to samo... Może elektromagnes - zdejmę blaszkę blokującą - złożę jeszcze raz i zobaczę - napęd pracuje, te tryby które widać od spodu też a papieru nie pobiera i wyświetla PC - :cry:

Zrobione...

Mam tylko jedno pytanie: Jak przyciemnić kopię w tej ksero na automacie bo ręcznie jak trochę przyciemnię to ok a na automacie trochę za blado.
    Załączniki:
    • Minolta Di 151 - nie pobiera papieru -jak przyciemnić kopie? Zdjęcie002a.jpg (12.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2031300
    xawier
    Poziom 29  
    Witam - jak przyciemnić w niej odbitkę?

Pozdrawiam
  • #9 2031329
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Nie ma takiej mozliwości, jedynie z trybów użytkownika można przyciemnić domyślnie, moze też być zakurzony laser, optyka lasera, musiałbyś to sprawdzić. Jeśli chodzi o pobieranie papieru to trudno coś tak mi poradzić, może wypadł Ci przewód od solenoidu na płycie, być może to kwestia regulacji blaszki na sprzęgle. Pozdrawiam
  • #10 2031927
    xawier
    Poziom 29  
    Optykę wyczyściłem - papier pobiera dobrze - a jak się przyciemnia kopię z pozycji użytkownika? Pamiętasz?
  • #11 2032134
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Masz tu manuala, nie chce mi się tłumaczyć, strona 5-1, Powodzenia
    Załączniki:
    • Di151.pdf (4.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2033219
    tomi 23
    Poziom 14  
    Witam. Nie wiem czy pod pojęciem optyki ukryłeś tylko laser czy też i skaner. Miałem taki przypadek, że przy wyczyszczeniu samego zespołu lasera z ałtomatem nadal było źle (za jasno), dopiero po przeczyszczeniu luster w skanerze wszystko wróciło do normy. Wiem , że trudno się to robi i jest to czasochłonne (mi zajęło 2h) ale to dopiero daje dobry efekt.
    Pozdrawiam.
  • #13 2034942
    xawier
    Poziom 29  
    Wszystko czyściłem oprócz lasera, czasu już nie mam - jutro wiozę ksero klientowi... Podciemnię lekko i będzie extra...

Pozdrawiam i dzięki
  • REKLAMA
  • #14 2080953
    xawier
    Poziom 29  
    Witam ponownie. Co osnacza w niej J2 czy 2J co jest nie tak. To co ostatnio robiłem sprawdziłem i półksiężyce, które pobierają papier były zacięte na separatorze i wyświetlało J2. Rozebrałem maszynę ( dół) ustawiłem półksiężyce i złożyłem. W warunkach fatalnych zajęło mi to u klienta nie całą godzinę. Ale nie wiem teraz o co jej chodzi.:cry:
    Skaner się przygotowuje, ale główny silnik raczej nie chodzi. W momencie gdy jest już gotowa - wyrzuca ten bład - J2.
    Od czego zacząć?

Dodano po 7 [minuty]:

Już wiem - jest to zacięcie papieru. Z tym, że nie widziałem tam żadnego zacięcia papieru. Ile ona ma czujników i w którym miejscu?
    Wyjąłem zespół wywołujący - kardridż i otworzyłem tą prowadnicę i nie widziałem tam papieru.
  • #15 2082985
    xawier
    Poziom 29  
    Miał ktoś z serwisu taki przypadek z tym J2?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 2083105
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    tak, musisz nałozyć sprężynkę na lever czujnika przejścia papieru , znajduję się mniej więcej na wysokosci bebna, nie widac go dobrze, trzeba mieć sokoli wzrok, albo dobrych doradców :-)
  • #17 2083206
    xawier
    Poziom 29  
    Nie chodzi o czujnik stanu papieru w szufladzie? Jak to się mogło stać? Klient mógł to zepsuć? W którym miejscu on jest?

Pozdrawiam
  • #18 2088478
    xawier
    Poziom 29  
    Proszę - sprecyzujcie, gdzie ten czujnik się znajduje. Liczę na dobrych doradców :cry: W poniedziałek jadę i muszę dać radę - robię to w ramach gwarancji. Sprężynka gdzieś lubi spadać? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • #19 2092623
    xawier
    Poziom 29  
    Witam załączam schemat. Chcę się upewnić. Czy chodzi o ten sensor PS1 - to on odpowiada za - J2?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Minolta Di 151 - nie pobiera papieru -jak przyciemnić kopie? minolta czujnik papieru.jpg (35.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #20 2092765
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Tak, dokładnie, zobaczysz go jak wyciągniesz kartridż
  • #21 2179964
    xawier
    Poziom 29  
    Potrzebuję sprzęgiełka składającego się z tych dwóch białych trybików i elektromagnesu, który zwalnia sprzęgiełko. Foto jest w poprzednich moich postach. Chodzi mi o nr katalogowe i cenę.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z kopiarką Minolta Di 151, która nie pobiera papieru i wydaje buczenie. Przyczyną najczęściej jest problem z przekazywaniem napędu między zębatkami rolki pobierającej papier, co można naprawić poprzez podłożenie podkładki pod mniejszą zębatkę napędu rolki transportowej. Konieczne jest zdjęcie górnej obudowy urządzenia, co jest czasochłonne i wymaga ostrożności przy składaniu. Sprzęgło elektromagnesu sterujące pobieraniem papieru może być uszkodzone lub wymagać regulacji. W przypadku błędu J2, oznaczającego zacięcie papieru, wskazano na konieczność sprawdzenia i nałożenia sprężynki na dźwignię czujnika przejścia papieru (sensor PS1), znajdującego się na wysokości bębna, widocznego po wyjęciu kartridża. W kwestii przyciemniania kopii w modelu Minolta Di 151, nie ma bezpośredniej opcji automatycznej regulacji, można jedynie ustawić tryby użytkownika lub wyczyścić optykę, w tym laser i lustra skanera, co wpływa na jakość odbitek. Wymiana sprzęgła i elektromagnesu wymaga znajomości numerów katalogowych części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA