logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik 3-fazowy Foxess z AFCI: Prawda o podbijaniu napięcia i wpływie na sieć?

83piotrek 10 Maj 2023 11:13 8457 15
  • #1 20574500
    83piotrek
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam, chciałem założyć falownik 3 fazowy foxess dlatego bo ma afci. Niestety instalatorzy odradzają bo podobno dużo bardziej podbija napięcia w sieci od innych i czyściej się przez to wyłącza. Prawda czy kłamią by sprzedać swoje ? Proszę o wypowiedzi ludzi z pojęciem😃 czy jakieś elementy montażu, oszczędności firmy mogą wpływać na słynne 253? Pytam bo w szczycie mam na razie 248v, a za mną na linii jest jeszcze dwóch sąsiadów co mają po 10kwp
  • #2 20574518
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Właściwie 2 sposoby- zwiększyć własne zużycie.
    Grzanie domowej wody, basenu, magazyn energii.
    Magazyn kolegę i tak czeka bo fotowoltaiki przybywa- lepiej zrzucić w nocy.
    Dodatkowo czeka nas zmienna taryfa i lepiej sprzedać jak jest droga.
  • #3 20574524
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Pytanie jaka moc tego falownika. Niestety tak jak w sieci przy poborze pojawiają się spadki napięć. Tak przy "oddaniu" mamy wzrost napięcia. Na pewno rezystancja ma wpływ. Czyli jakości i przekrój przewodów ,wszelkie połączenia po stronie AC.
  • #4 20574536
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Fachowcy mają jednak rację i wyłączają afci.
    A jest za dużo PV w sieci a napięcie w dni normalne 248V,
    to w takim razie w sobotę i niedzielę daje ponad 255V i będą wyłączenia.
  • #5 20574587
    83piotrek
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    a po co wylaczac afci ??
    Moje pytanie jest inne: czy na tej samej instalacji, jak bede mial huawei czy sofar to problemy z 253 beda takie same czy inne ?
  • #6 20574593
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    83piotrek napisał:
    a po co wylaczac afci ??
    Moje pytanie jest inne: czy na tej samej instalacji, jak bede mial huawei czy sofar to problemy z 253 beda takie same czy inne ?

Falownik nie podbija napięcia, to reaktancja instalacji czy też sieci jest za to odpowiedzialna i napiecie będzie podobne
  • #7 20574607
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Ale można np zmienić współczynnik cos(fi) w falowniku (lub przełączyć na automatyczne nim zarządzanie tak by napięcie przy pełnej mocy wzrastało mniej) niewiele to daje ale czasem idzie ugrać 1-2 V. Lepsze efekty daje organicznie mocy falownika lub załączeni np grzałki w bojlerze/buforze/basenie (w przypadku 3f trzech grzałek) i ich załączenie powiązać z napięciem w sieci (przekaźnik nadzorczy napięciowy np PNM-10).
  • #8 20976560
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 310
    Stary temat ale dopadł mnie błąd AFCI którego nie mogę skasować mimo że stringi na przemian odłączałem ,te całe AFCI to kontrola łuku elektrycznego z tego co wyczytałem ale ja nie mam żadnych łuków a tym bardziej na 2 stringach i nie wiem jak to skasować bo wyłaczenie np na 10 minut nic nie daje.
  • #9 20976724
    cedrom
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Masz konto instalatora to sprawdź ustawienia AFCI. Pierwsze wersje G3 Wychodziły z domyślnie ustawioną zbyt dużą czułością.

1. Jak masz konto instalatora możesz to zrobić sam

2. Jak nie masz instalatora to dzwoń na wsparcie FOXESS i podaj numer seryjny falownika.

W obu przypadkach falownik musi być Online.

Nie pamiętam z głowy jak się nazywają opcje. Jak mi rano falowniki powstają, to napiszę co dokładnie przestawić.
  • #10 20976944
    berthold61
    Poziom 28  
    Nie chciałbym w tym grzebać sam , mam to podłączone do internetu przez apkę foxcloud , a serwis chm chyba że to sobota bo nikt nie odbiera ,może w poniedziałek ktoś się odezwie, być może ten mój się sam nie aktualizował ale chyba powienin być już zaktualizowany bo kupiłem go marzec ubiegłego roku i sam instalowałem.
  • #11 20977484
    cedrom
    Poziom 20  
    Z konta instalatora w ustawieniach falownika

AFCIConfig -> Wartość StrenthIndex ustawić na 5001
    Wg tego co mi ustawiał serwis Foxess.

kasowanie błędu

AFCIErrorType -> Wybrać ClearAFCIFaultInformationManual i zatwierdzić

Można to z telefonu zrobić.
  • #12 20977534
    berthold61
    Poziom 28  
    cedrom napisał:

kasowanie błędu

Jakiś kod znalazłem 3210 nie wiem czy dobry ,jak da się wejść to wg twojego spróbuję to ogarnąć ale w apce telefonu tej opcji nie widziałem ,luknę jeszcze raz ,
  • #13 20977547
    cedrom
    Poziom 20  
    berthold61 napisał:
    cedrom napisał:

kasowanie błędu

Jakiś kod znalazłem 3210 nie wiem czy dobry ,jak da się wejść to wg twojego spróbuję to ogarnąć ale w apce telefonu tej opcji nie widziałem ,luknę jeszcze raz ,

W aplikacji an telefonie.
    Jak wejdziesz w Ekwipunek w swojej instalacji to przy falowniku powinieneś mieć taką ikonkę Komputerka z Trybikiem (w wersji FoxCloud 1.0)
    lub wchodzisz w Urządzenia(Device) i pod falownikiem klikasz Settigs (wersja 2.0)

Oczywiście konto musi być typu Instalator lub Agent
  • #14 20977622
    berthold61
    Poziom 28  
    cedrom napisał:
    berthold61 napisał:
    cedrom napisał:

kasowanie błędu

W aplikacji an telefonie.
    Jak wejdziesz w Ekwipunek w swojej instalacji to przy falowniku powinieneś mieć taką ikonkę Komputerka z Trybikiem (w wersji FoxCloud 1.0)
    lub wchodzisz w Urządzenia(Device) i pod falownikiem klikasz Settigs (wersja 2.0)

Oczywiście konto musi być typu Instalator lub Agent

Dostałem sie do menu falownika kod znaleziony w necie pasował i skasowałem i pracuje ale okazuje się że mam stare oprogramowanie z 2021 roku które ma zbyt czule ustawione te AFCI jutro atakuję serwis aby mi podesłał pliki aktualizacyjne lub zrobili to zdalnie ,pzdr
  • #15 20979544
    cedrom
    Poziom 20  
    @berthold61 I jak sytuacja?
  • #16 20979547
    berthold61
    Poziom 28  
    cedrom napisał:
    @berthold61 I jak sytuacja?

Dziś serwis z samego rana zaktualizował falownik do najnowszej wersji i myślę że więcej się to nie pojawi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy falownika 3-fazowego Foxess z funkcją AFCI, w kontekście obaw o podbijanie napięcia w sieci. Użytkownicy wskazują, że napięcia mogą wzrastać w wyniku obciążenia sieci oraz jakości instalacji, a nie samego falownika. Wskazano na możliwość regulacji współczynnika cos(fi) w falowniku oraz na znaczenie odpowiedniego zarządzania mocą. Pojawiły się również problemy z błędami AFCI, które można rozwiązać poprzez aktualizację oprogramowania lub zmianę ustawień czułości. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z instalacją i konfiguracją falownika, a także z interakcją z serwisem Foxess.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA