logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch EPW65541 Maxx 5 - do pralki starszy model, poszukiwane części do zwartej blokady

MateuszRadecki 15 Maj 2023 08:46 1236 11
REKLAMA
  • #1 20580595
    MateuszRadecki
    Poziom 5  
    Dzień dobry,

Blokada zamka wystrzeliła mi triaka, niemniej z racji wiecznie zwartej blokady mogę włączyć pranie, ale nie wyłączy się samo. Wisi na 1 minucie i z racji, że nie daje rady rozewrzeć blokady to nie kończy prania. Wiem, jest to karkołomne rozwiązanie, ale pranie mogę robić ;P Wystarczy, że sam wyłączę pokrętłem pralkę ;)

Chciałbym jednak to naprawić poprawnie i szukam modułu do mojej pralki Bosch Maxx 5 - starszy model, sprzed około 10 lat - niestety zdarła się tabliczka znamionowa na drzwiczkach...

Wrzucam zdjęcie modułu EPW65541. Może ktoś ma i może sprzedać...

Pozdrawiam, M Bosch EPW65541 Maxx 5 - do pralki starszy model, poszukiwane części do zwartej blokady Bosch EPW65541 Maxx 5 - do pralki starszy model, poszukiwane części do zwartej blokady
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20580671
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6942
    Żartujesz ?
    Płytka pasująca do setek odmian różniąca się oprogramowaniem, a Ty nie wiesz nawet do jakiego modelu chcesz kupić moduł ? Bez E-nr nie ma o czym rozmawiać, chyba, że tylk o naprawie tej płyty.
  • #3 20580679
    MateuszRadecki
    Poziom 5  
    Myślałem, że numery na nalepce płytki są unikalne i po nich można dojść detali.

Czyli pozostaje naprawa. To też jest wskazówka - dziękuję.

M.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20580758
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2354
    Tylko naprawa wątpliwe abyś poszukał dokładnie taki sam moduł , jeżeli nie masz tabliczki pralki.
    Nie wiem jaka masz wiedzę i sprzęt aby wykonac naprawę modułu.
    Oczywistą sprawą przed montażem naprawionego modułu zamontuj nową blokadę drzwi i sprawdź okablowanie czy nie pomyliłeś się w podłączaniu wtyczek.
    Zobacz poczytaj:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3579232.html
    Załączniki:
    • Bosch EPW65541 Maxx 5 - do pralki starszy model, poszukiwane części do zwartej blokady 7094022300_1684132914.jpg (239.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20580764
    MateuszRadecki
    Poziom 5  
    Dzięki, tak zakładałem jako koło ratunkowe.

Zerkam w necie asekuracyjnie gdzie w Warszawie kupić części: triak, tranzystor i rezystor by mieć komplet do wlutowania ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20580847
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    MateuszRadecki napisał:
    gdzie w Warszawie kupić części: triak, tranzystor i rezystor by mieć komplet do wlutowania
    Zapewne nigdzie, ale na necie raczej tak tylko czy w jednym sklepie? Tak trzeba wymienić blokadę oraz te trzy elementy na foto, a nie tylko triaka :D
    Tranzystor SMD 1GW=BC847C (NPN)
    Rezystor 181=180Ω
    Triak Z0109MN SMD Z9M
    Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczonymi komponentami: tranzystorem, rezystorem i triakiem.
  • #7 20580855
    MateuszRadecki
    Poziom 5  
    Właśnie widzę, że nie w jednym i drobne wejście w szczegóły konkretnych parametrów, żeby dobry kupić. Nową blokadę już mam i czeka do zamontowania - tylko warto najpierw mieć pewność, że moduł zwolni blokadę - czyli przelutowanie.
    Tranzystor znalazłem. Triak oznaczenie SOT 223 teraz częściej używane - też jest.

Pytanie tylko o rezystor, bo 181 w google nie mogę znaleźć parametrów te 180R (180Ω) można 0805 użyć - tylko, czy to to samo?
  • Pomocny post
    #8 20581206
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    MateuszRadecki napisał:
    Pytanie tylko o rezystor, bo 181 w google nie mogę znaleźć parametrów
    Jak nie jak tak np.
    1. - Link
    2. - Link
    3. - Czy nawet przy odrobinie delikatności zwykły przewlekany
  • REKLAMA
  • #10 20594031
    Pietruszka 41
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Chciałbym się podpiąć pod temat. Również mam problem zwarcia blokady w pralce Bosch Vario Perfect Serie 4.
    Bosch EPW65541 Maxx 5 - do pralki starszy model, poszukiwane części do zwartej blokady Bosch EPW65541 Maxx 5 - do pralki starszy model, poszukiwane części do zwartej blokady Bosch EPW65541 Maxx 5 - do pralki starszy model, poszukiwane części do zwartej blokady
    Uszkodzeniu również uległ triak W521 - OT 409
    Bosch EPW65541 Maxx 5 - do pralki starszy model, poszukiwane części do zwartej blokady
    Uszkodzony triak został wymieniony na zamiennik: Triak OT409 135 600V/1A 10mA sot223, blokada drzwi została wymieniona na nową wg numerów producenta. Programator po wybraniu programu i kliknięciu START nie zamyka blokady tylko daje oznaki życia cykając 2 lub 3 razy i na tym się proces kończy.
    Bardzo proszę o podpowiedź, czy zakupiony i wymieniony triak jest odpowiedni lub, który jeszcze element należałoby wymienić?
    Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
  • #11 20594826
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2354
    W tym miejscu do blokady był montowany triak Z9M sprawdź elementy smd w sterowaniu od wyjścia z portu procesora.

Szkoda ,że nie podałeś typu pralki tabliczki.
  • #12 20595578
    Pietruszka 41
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Tabliczka mojej pralki:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Bosch Maxx 5, w której blokada drzwi wystrzeliła triaka, co uniemożliwia prawidłowe zakończenie cyklu prania. Poszukuje modułu do naprawy, jednak brak tabliczki znamionowej utrudnia identyfikację odpowiednich części. Użytkownicy sugerują, że naprawa modułu może być jedynym rozwiązaniem, a także wskazują na konieczność wymiany blokady drzwi oraz innych elementów, takich jak triak, tranzystor i rezystor. Podano konkretne oznaczenia komponentów, które mogą być potrzebne do naprawy. Inny użytkownik zgłasza podobny problem z pralką Bosch Vario Perfect Serie 4, również związany z uszkodzeniem triaka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA