Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - wymiana programatora i zamka drzwiczek

cracket 05 May 2019 23:50 4983 4
    cracket
    Level 16  
    Pojawił się problem z pralką - błąd F16, pranie nie włączało się z powodu niezamknięcia blokady drzwiczek. Zaproszony został fachowiec z serwisu, który podłączył swoją blokadę i okazało się że pralka nadal nie chce się uruchomić, więc oznajmił że uszkodzony jest programator.

Ponieważ zastanawiam się co można dalej zrobić, a na stronie Boscha z częściami do pralek znajdują się 2 moduły:
    - moduł mocy 00668670
    - płytka panelu sterowania 00644431

Wymontowałem moduł mocy (zdjęcia dołączam) i chciałbym go wymienić na używany z innego egzemplarza. Czy w przypadku tych pralek potrzebne będzie jakieś przeprogramowanie? Czy też wystarczy wpiąć drugi moduł mocy do panelu sterowania, wpiąć resztę wiązek i próbować odpalić pralkę? Czy powinienem jeszcze o czymś pamiętać montując używany moduł? Albo są jakieś alternatywy żeby jeszcze korzystać z tej pralki i nie wyrzucać jej na śmietnik?

Aktualny moduł nie wygląda na mocno uszkodzony - z wyjątkiem jednego układu, który wygląda na obskrobany - płytka chyba została pokryta jakąś żywicą, albo lakierem.
    Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - wymiana programatora i zamka drzwiczek Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - wymiana programatora i zamka drzwiczek
    Na jednym z wątków znalazłem poradę żeby przedmuchać sprężonym powietrzem silnik z pyłu szczotkowego :arrow: Link. Czy jest jakieś szczególne miejsce, którego przedmuchanie może mieć wpływ na elektronikę? Czy do przedmuchania trzeba wymontować szczotki i dmuchać "do środka"?
  • Helpful post
    arekb81
    Level 28  
    Ten układ, a właściwie triak nie jest "oskrobany", a wystrzelił, ponieważ blokada jest uszkodzona i zrobiła ona zwarcie. Nie podłączaj drugiego modułu, bo też go uszkodzisz. Musisz najpierw wymienić blokadę. Ten moduł może da się jeszcze uratować. Zanieś do kogoś, kto się trochę zna na elektronice, albo serwisu AGD (w niektórych potrafią naprawić).

Moduł trzeba zaprogramować, chyba że przekładasz z takiej samej pralki (ten sam model). Nowy moduł, zaprogramowany ma taki indeks: 8YK-26-ZLMH-KM5
    Ale kosztuje 705 zł + blokada ok. 150zł, więc naprawa tej pralki jest raczej nieopłacalna. Chyba, że zdobędziesz używany moduł.

Silnik tu raczej nie ma z tym nic wspólnego, ale warto go przedmuchać, ponieważ pył ze szczotek, jak się go nazbiera bardzo dużo, może zrobić zwarcie.
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Kolego jeżeli nie nie czujesz się na siłach z wymianą tego triaka i blokady to ja mam dwa kompletne sprawne moduły od pralki z tym, że max6 - jeden z obrotami wirowania 1000 drugi 1200 obr/min.
    Podejdą na bank do Twojej piątki. Wyglądają identycznie ( rozstaw programów itd, wszystko takie same) ja na tym linku.
    https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/WLX24460PL
    Jak coś to proszę na PW.Gwarancja rozruchowa a sprawna blokada gratis.
  • Helpful post
    TONI_2003
    Moderator
    Tak trzeba wymienić blokadę oraz te trzy elementy na foto, a nie tylko triaka :D
    Tranzystor SMD 1GW=BC847C (NPN)
    Rezystor 181=180Ω
    Triak Z0109MN SMD Z9M
    Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - wymiana programatora i zamka drzwiczek
    cracket
    Level 16  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki waszym wskazówkom pralkę udało mi się naprawić, pomimo braku doświadczenia z naprawianiem AGD.
    Koszty:
    110 zł - naprawa programatora z wysyłką
    40 zł - używany zamek od innego modelu.

Wprawdzie trochę to trwało, bo musiałem znaleźć kogoś kto umie naprawić programator i poczekać na odesłanie, ale zmieściłem się w budżecie. Koszt używanej i sprawnej pralki tego samego typu 600 zł, a nowej 1800 zł (10 lat temu).
    Wymiana na nowe części faktycznie byłaby nieopłacalna, ale naprawa i używane części zdały egzamin.
    Jeżeli ktoś chciałby namiary albo szczegóły jak dobrać zamiennik blokady - proszę o kontakt na priv.
    Temat zamykam