logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie przycisku naściennego do napędu Hormann Supramatic E z radioodbiornikiem CAME

Kicajbb 15 Maj 2023 11:36 1074 3
REKLAMA
  • #1 20580834
    Kicajbb
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam nietypowy problem z napędem Supramatic E. Niedawno podłączyłem do niego zewnętrzny radioodbiornik CAME zgodnie z zaleceniem na forum czyli:
    Pin 20 masa
    Pin 21 sygnał
    Pin 5 +24V

I wszystko działa jak należy.
    Następny krok to podłączenie przycisku naściennego - ‚dzwonkowego’, którym będę mógł otwierać bramę bez użycia pilota i w tym miejscu pojawia się moje pytanie: do których pinów mam się podłączyć? Niestety jak wpiąłem dodatkowy przewód w piny 20 i 21 to zwarcie ich nie powodu żaden akcji. Natomiast jeśli odepnę radioodbiornik od wspomnianych pinów, krótkie zwarcie na przewodzie dzwonkowym inicjuje ruch bramy.
    Macie jakąś radę?
    Załączam zdjęcie płytki SupraMatic E Podłączenie przycisku naściennego do napędu Hormann Supramatic E z radioodbiornikiem CAME
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20580843
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1401
    Jakie radio masz podpięte?
    Piny do podłączenia 20 oraz 21 są prawidłowe, Może radio jest źle wpięte (cały czas podaje sygnał)?
  • REKLAMA
  • #3 20580856
    Kicajbb
    Poziom 5  
    Radioodbiornik CAME RE431SP i do tego dedykowane piloty CAME.
    Podpięcie zgodne z wytycznymi na forum:
    5 - 24V
    20 - GND
    21 - sygnał z radia
    do pinów 20 i 21 podpiąłem wyjścia z przekaźnika od radioodbiornika.

Czyli tak naprawdę dwa przewody do pinu 20, dwa do 21 i jeden do 5.

Wszystko się ładnie programuje i działa z pilotami CAME.
  • #4 20581126
    Kicajbb
    Poziom 5  
    Udało się rozwiązać problem. Podpiąłem przewody od stycznika z radioodbiornika odwrotnie niż wcześniej - zamieniłem przewody NO i NC miejscami (zasugerowałem się podpowiedzią kolegi Zbych064) i teraz działa jak należy.
    Dziękuje!
REKLAMA