logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór kolumn podstawkowych do wzmacniacza Philips AH 305 A: Polk Audio, STX, B&W, Tannoy

Gerald4kk 16 Maj 2023 06:37 741 25
REKLAMA
  • #1 20582013
    Gerald4kk
    Poziom 3  
    Witam

Sprzątajac garaż znalazłem jak sie okazało wzmacniacz zawiniety w folie.

Wzmacniacz ten nie był używany przez 20-30 lat.

https://www.hifi-wiki.de/index.php/Philips_AH_305_A

Szukam nieduzych monitorków ktore bedą pasowały.

Wzmacniacz bedzie pod płytę główną komputera stacjonarnego a głośniki potrzebuje do dzwieku oraz muzyki z przykladowej gry

https://www.youtube.com/watch?v=qLWUMpXXdYk&t=45s

nie potrzebuje basu nie słucham muzyki dyskotekowej a raczej Michael Jackson,Metallica,The Doors itp

Triangle Borea BR03 nowe

Polk Audio RTiA1 nowe

STX F-130 n nowe

Jamo s 803 nowe

Davis Acoustics MIA 20 nowe

Bowers wilkins dm602 s2 używane

Tannoy Mercury mx2 light Maple uzywane

Gale 3020 uzywane

Nie chce monitorow ktore sa czescia zestawu kina domowego.

Może podsuniecie inne modele które spodobaja mi sie wizualnie oraz beda miały:

SKUTECZNOŚĆ (DB): POWYŻEJ 90.

IMPEDANCJA 8 (Ω) Ohm.

OBUDOWA BASS-REFLEX.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20582155
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3828
    Wzmacniacz nie należy do słabeuszy, a zasilacz jest dość przyzwoity, więc nie powinien mieć kłopotów z wysterowaniem żadnych ze wskazanych kolumn. Davis Acoustics MIA 20 nie słuchałem, więc trudno mi oceniać. Ale z pozostałych wskazanych brałbym zdecydowanie Bowers&Wilkins dm602. Zagrają na pewno zdecydowanie lepiej od Polk Audio czy STX.

A Tannoy...? Można je lubić albo i nie. Dlatego jakbyś miał taką możliwość, to spróbuj przed ostateczną decyzją posłuchać te dwa zestawy: B&W oraz Tannoy. W tym porównaniu, na pewno na niekorzyść Tannoy przemawia umieszczenie otworu wylotowego BR z tyłu obudowy. A przy ciasnym ustawieniu, szczególnie blisko ściany, może to powodować trochę kłopotów. A które brzmienie Tobie bardziej odpowiada musisz ocenić sam. Tak swoją drogą ładne to "znalezisko". Piękne, nieźle brzmiące i w pełni tranzystorowe klasyczne vintage ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 20583500
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Dodam od siebie:
    Gerald4kk napisał:
    Triangle Borea BR03

Wszakże słuchałem wyższy model, lecz idea konstrukcyjna podobna. Detaliczne wysokie, podbite nisko-średnie tony, takie trochę pudełkowate. Choć "pudełkowatość" mogła również wynikać, że były prosto z kartonu. Sprawdzane na Yamaha R-N803D.

Gerald4kk napisał:
    STX F-130 n

Z wyglądu wydawałoby, że ma spory potencjał, lecz daruj sobie nie.

Gerald4kk napisał:
    Bowers wilkins dm602 s2

Posłuchałem chyba następcę S3. Pamiętam, że yamaha mcr-n870d w salonie na tych kolumnach zagrała znacznie lepiej niż na oryginalnych yamahowski.
    W zestawie yamahowskie kolumny to po prostu jakieś nieporozumienie.
    Nie pamiętam, czy czymś wyróżniało, bo były porównywane z innymi z Yamaha R-N803D. Z serii B&W 606 ciut lepiej zagrały.

Gerald4kk napisał:
    Tannoy Mercury mx2 light Maple

Tannoye brałem pod uwagę, lecz tylko z głośnikami współosiowymi, które rzeczywiście mogą wyróżniać się na tle innych.

Pozostałe przez Ciebie wymienione to nawet przy nich nie stałem, to nie wypowiem się.

Praktycznie będzie odsłuch bliskiego pola, to też może zniweczyć walory dobrych kolumn i a kiepskie kolumny mogą zabrzmieć jakotako.
    Wzmacniacza 50W to sporo i głównie działasz około 1-5W. Stąd:
    Mobali napisał:
    ie powinien mieć kłopotów z wysterowaniem żadnych ze wskazanych kolumn.

Ale jednocześnie oznacza, że kolumny o niższej skuteczności zbytniej krzywdy nie zrobią, grunt aby ładnie poprawnie brzmiały.
    Rozważ Pylon Audio Pearl Monitor. W ubiegłym roku kilka przez chwilkę posłuchałem, lecz poczułem, że mają potencjał.

Albo zaszalej i... Taga Harmony Diamond B-60 v2. Startowały od 10 tysięcy złotych, lecz firmie chyba nie udało się wejść w rynek High-end i teraz są wysprzedaże resztek za ułamek pierwotnej ceny.
    Pod względem brzmienia są rewelacyjne, są ciężkie, duża moc i skuteczność.

TYLKO została jedna rzecz. MUSISZ posłuchać w swoich specyficznych warunkach, bo gra całość, tj. wzmacniacz+kolumny+pomieszczenie i zależne jest też od pozycji ucha.

Podałeś kolumny kolumny z dość dużym rozrzutem cenowym. Uwaga: czasem są podawane ceny za parę, a czasem za sztukę.
  • Pomocny post
    #4 20583590
    Mobali
    Poziom 43  
    rach_UMK napisał:
    ...bo gra całość, tj. wzmacniacz+kolumny+pomieszczenie i zależne jest też od pozycji ucha.
    Święta racja. A dodałbym jeszcze, że w tym wypadku warto zwrócić szczególną uwagę na źródło. Bo komputer może być źródłem przyzwoitym, ale może tez zagrać fatalnie, niwecząc na wstępie zalety całego dobrego systemu. Decyduje o tym karta dźwiękowa lub DAC, sposób połączenia, użyte okablowanie, czy też inne kwestie. Sam widziałem kiedyś komputer podpięty do dobrego zestawu stereo przez złącze Jack 3,5 za pomocą przewodu nieekranowanego. Efekt można sobie chyba wyobrazić? Po podłączeniu dobrym okablowaniem właściciel nie mógł się nadziwić, a jak usłyszał własną muzykę (flac) przez DAC to... Prawie z butów wyskoczył ;-)

Reasumując, w tej sytuacji chyba nie me sensu nadmiernie wykraczać poza budżet. Wzmacniacz jest dobry, ale przecież nie zagra na poziomie wyższym od reprezentowanej przez siebie klasy. A kolumny, nawet najlepsze, nie będą w stanie wykorzystać swojego potencjału bez dobrego źródła. Warto więc skupić się na doborze jak najlepszych skrzynek do tych specyficznych wymagań, a następnie popracować nad minimalizacją strat jakości. Co ważne, przy tak bliskim odsłuchu decydujące może się okazać ustawienie a nie marka. Szczególnie przy grach, czasem całkiem przeciętne kolumny potrafią wypaść subiektywnie lepiej niż te teoretycznie znacznie lepsze. Tu wszystko zależy od własnego ucha i tego co się komu podoba ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20584053
    Gerald4kk
    Poziom 3  
    Na ten moment sprawa zakupu kolumn wyglada tak:

Byłem wczoraj w dwoch salonach z nowym sprzetem audio i obydwaj sprzedawcy jeden 40 lat drugi 50 powiedzieli to samo abym poszukał używanych z okresu produkcji tego Philipsa;

Tonsil Altus 75,110,140,200,300

Byłem również w miejscu gdzie dziadek syn i wnuczek prowadza naprawe sprzętu elektronicznego audio też to potwierdzili.

Troche zrobiłem dzis przemeblowanie tj pokoj 5 na 4 a wysokosc ponad 3 metry(stara przedwojenna kamienica).

Dobór kolumn podstawkowych do wzmacniacza Philips AH 305 A: Polk Audio, STX, B&W, Tannoy
    Dobór kolumn podstawkowych do wzmacniacza Philips AH 305 A: Polk Audio, STX, B&W, Tannoy Dobór kolumn podstawkowych do wzmacniacza Philips AH 305 A: Polk Audio, STX, B&W, Tannoy Dobór kolumn podstawkowych do wzmacniacza Philips AH 305 A: Polk Audio, STX, B&W, Tannoy

Czy przez 40 lat technologia budowy głośników oraz kolumn stanęła w miejscu? Bo osobiscie wolałbym nowe z 2 czy 5 letnia gwarancja jak np te:

https://stx.pl/stx-f-360-n.html
    https://www.skleptonsil.pl/kolumna-tonsil-altus-300,id597.html
  • Pomocny post
    #6 20584069
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Uważam, że na pewno nie STX i nie Altusy. Jeżeli już koniecznie z polskich, to Mildton.
  • #7 20584118
    Gerald4kk
    Poziom 3  
    md napisał:
    Uważam, że na pewno nie STX i nie Altusy. Jeżeli już koniecznie z polskich, to Mildton.[/quote

Nie musza być polskiej produkcji tylko najważniejsze czy do tego wzmacniacza moga być nowe czy lepszym wyborem beda używane niekoniecznie z lat 80 moga być z początku XX wieku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20584127
    md
    Poziom 41  
    Nie chodzi o rok produkcji, ale o brzmienie konkretnych zestawów w konkretnych warunkach. Ideałem byłoby mieć możliwość postawienia u siebie w pokoju różnych zestawów i porównanie ich brzmienia w zestawieniu z tym konkretnym wzmacniaczem.
    Poza tym, nie wierzę, by do dzisiaj przetrwały w oryginale głośniki z lat 80-tych, zwłaszcza te, które mają piankowe zawieszenia, więc sporo sprzętu jest po regeneracji. Problemem tylko, na jakim towarze były regenerowane.
  • #9 20584151
    Gerald4kk
    Poziom 3  
    A czy jest róznica pomiędzy rodzajem obudowy kolumn?Nie znam nazw mam na myśli wąskie i wysokie a te prostokatne?
    Czy ilosc głośników w kolumnie ma znaczenie w sensie im wiecej tym lepiej czy raczej wielkość tych głośników podawana w mm?
  • Pomocny post
    #10 20584157
    Mobali
    Poziom 43  
    Gerald4kk napisał:
    obydwaj sprzedawcy jeden 40 lat drugi 50 powiedzieli to samo abym poszukał używanych z okresu produkcji tego Philipsa; Tonsil Altus 75,110,140,200,300
    Obawiam się, że ta opinia może wynikać jedynie z sentymentu do czasów młodości. Bo skoro panowie są w tym wieku, to mogli zaczynać "zabawę" właśnie od Altusów. A moim zdaniem to akurat najgorszy wybór, jakiego można dokonać. Te kolumny być może mogły się sprawdzić przy potańcówkach w remizie, ale na pewno nie w mieszkaniu. I poza zupełnie niezasłużoną "kultowością" i fatalnym przebarwionym krzykliwym brzmieniem, są po prostu relatywnie za drogie. Kiedyś "były dobre" bo dostępne i popularne, a w PRL za nie było żadnej alternatywy. Ówczesny użytkownik był niewyrobiony akustycznie i nie miał porównania z dobrze grającym sprzętem. No bo jak, skoro u kumpla też dudniły Altusy? Ale dzisiaj masz wybór, a za te same pieniądze można kupić o kilka klas lepiej grające skrzynki.

Na Elektrodzie znajdziesz mnóstwo wpisów o tym, dlaczego Altusów nie kupować. Sądzę, że warto poczytać zanim je kupisz. Natomiast zgadzam się z opinią, że zdecydowanie warto szukać sprzętu używanego z epoki. Ale jeśli już, to czemu nie rozejrzeć się za naprawdę dobrym w tym budżecie? Weź pod uwagę marki produkujące w tym okresie naprawdę niezłe kolumny, jak: Arcus, Canton, Heco, Mission, Castle, albo wskazane już wyżej B&W czy Tannoy. Tym bardziej, że niektóre z nich dostaniesz za pół ceny koszmarnych Altusów. Co ważne, znaczna część z nich pracuje w obudowach zamkniętych, co tylko ułatwi dopasowanie do akustyki pomieszczenia i Twoich specyficznych potrzeb. Tym bardziej, że przy małej odległości słuchacza i niższych poziomach głośności, otwór BR będzie jedynie przeszkadzał.

Jeśli już chcesz brać pod uwagę wyroby od Unitry, to znacznie lepiej sprawdzą się na przykład Mildtony. Poza tym Tonsil produkował także zestaw Perfect 150 (polecam bo obudowy zamknięte!), czy serię Scherzo - obie biją na głowę wrzaskliwe Altusy. I na koniec mała uwaga. Kolumny wybieramy kierując się wyłącznie odsłuchem i własnymi preferencjami, a nie subiektywnymi opiniami innych. Dlatego zarówno opinie obu panów z serwisu jak i nasze forumowe wypociny potraktuj jedynie jako wskazówkę co warto samemu odsłuchać. Bo decyzję musisz podjąć sam ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #11 20584168
    md
    Poziom 41  
    Wielkość obudów kolumn zależy od użytych głośników. Obudowy są liczone pod konkretny typ głośnika. Wiadomo, że przy głośnikach o średnicy max. 16 cm nie ma sensu budować paki szerokiej na 40 cm, ale już przy głośniku o średnicy 30 cm, przednia ścianka musi być szersza niż średnica głośnika, a obudowa musi mieć odpowiednią kubaturę.
    Inną kwestią jest to, czy zestaw składa się z 2 czy więcej głośników. Do dużego pomieszczenia w domu wziąłbym trójdrożny zestaw na dużym głośniku basowym, ale to moja opinia na dzisiaj uwzględniająca moje preferencje, kiedy słuch już nie ten, co w czasach, kiedy katowaliśmy uszy agresywnie piszczącymi Altusami.
  • Pomocny post
    #12 20584968
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Jestem również stary i mam wiele sentymentu do dawnych lat, ale daj spokój z polską produkcją z tamtych lat... Ja pamiętam jak to beznadziejnie brzmiało kiedyś i niezmiennie do teraz. Dla mnie są to generatory hałasu.
    Można z nich coś wyciągnąć, lecz wymaga sporych przeróbek, najlepiej w firmie pod Poznaniem,
    Oczywiście z czasów PRL było parę perełek, lecz one są nieosiągalne na rynku wtórnym.
    Poza tym Philips choć wiekowy, lecz raczej nie był projektowany pod nasze wynalazki.
    Altusy, Altony itd to raczej nie są podstawkowe.
    Dopiszę jedną rzecz. Technologia budowy kolumn jest niezmienna od lat i przy dużych kolumnach jest tak, że jeśli została dobrze zaprojektowana, to czy stara, czy nowa konstrukcja będzie dobrze brzmieć.
    Większe różnice są w tych mniejszych gabarytach (podstawkowych) ze względu na znacznie więcej ograniczeń. Kiedyś żadna "mała" dobrze nie brzmiała, a teraz dzięki technologii są modele podstawek, które brzmią rewelacyjne. A w opisach przy niektórych modelach porównują wręcz do małych kolumn podłogowych czy średniej wielkości. Coś w tym jest, bo co mam w domu, co na co dzień do czynienia, to podstawkowe są najlepsze (i najdroższe) pod każdym względem.

Jeszcze jedna kwestia. Dziś są generalnie inne wymagania, zwłaszcza odtwarzaniu dolnych częstotliwości. Stara szkoła budowy kolumn nie zawsze z tym radzi. Obecnie produkowane na ten wzór są np. Klipsch Heresy czy JBL Classic. Nie wymieniam Altusów, bo w nim nic nie pasuje.
    Oczywiście są modele, klasyczne modele, które bez problemu dają radę i dziś...np. Klipsch heritage La scala AL5 czy Klipschorn ak6. No cóż, te są już z innej bajki, nieosiągalne dla zjadacza chleba.
    Podsumowując:
    Stare czy nowe mogą Filipem zagrać fatalnie, średnio albo rewelacyjnie. I to będzie przy tym przefiltrowane z Twoim uchem, więc zaznaczam, ma Tobie się podobać, a nie Panu w salonie, czy mnie.
    Oraz:
    rach_UMK napisał:
    MUSISZ posłuchać w swoich specyficznych warunkach, bo gra całość,
  • #13 20585130
    Mobali
    Poziom 43  
    Gerald4kk napisał:
    A czy jest róznica pomiędzy rodzajem obudowy kolumn?Nie znam nazw mam na myśli wąskie i wysokie a te prostokatne?
    Moim zdaniem to wyłącznie kwestia marketingu i księgowości. Jak wiadomo, przy dwóch porównywalnych technologicznie i jakościowo głośnikach droższy będzie ten większy. Bo taki przetwornik wymaga więcej materiałów na większy kosz, cięższy magnes, membranę o większej średnicy... W czasach gdy zaczęło się psucie rynku audio ktoś doszedł po prostu do wniosku, że najlepszym sposobem na szybsze oszczędności będzie radykalne zmniejszenie średnic stosowanych przetworników. Wymyślono więc i wypromowano modę na "słupki".

Niegdysiejsza dobrze grająca klasyczna kolumna podstawkowa mogła mieć drogi i świetnie brzmiący przetwornik niskotonowy o średnicy nawet ponad dwudziestu centymetrów. A dzisiaj powszechne są "podłogówki-słupki" z przetwornikami nawet 10cm. Jest interes? Dostrzegasz skalę oszczędności, szczególnie w połaczniu z globalizacją? Producentowi na pewno się opłaca. Ale czy to brzmi faktycznie lepiej? Trzeba sobie odpowiedzieć samemu. Oczywiście od tej reguły są wyjątki, ale... Obecnie dominującym trendem są "słupki" z tańszymi przetwornikami o niższych średnicach. Dlatego właśnie wyżej poleciłem starsze klasyczne kolumny podstawkowe "z epoki". Szczególnie przy bliskim odsłuchu i niższych poziomach głośności, takie membrany potrafią "powiedzieć" znacznie więcej od "słupka" ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 20585148
    md
    Poziom 41  
    Mobali napisał:
    Oczywiście od tej reguły są wyjątki,

Tylko, że w przypadku tych wyjątków kwota na dokumencie zakupu zawiera kilka cyfr przed przecinkiem więcej, co może być argumentem rozstrzygającym o wyborze alternatywnych rozwiązań.
  • #15 20585414
    Mobali
    Poziom 43  
    md napisał:
    Tylko, że w przypadku tych wyjątków kwota na dokumencie zakupu zawiera kilka cyfr przed przecinkiem więcej...
    Dokładnie tak. Za najwyższą jakość zawsze trzeba zapłacić. Ale w przypadku większości nowoczesnych "słupków" mamy do czynienia z czymś dokładnie odwrotnym. Czyli zamiast wysublimowanej jakości jest masówka, a zamiast dobrego brzmienia... Same dobre opinie i świetny artykuły w prasie fachowej. Tyle, że jakoś zagrać to nie chce ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #16 20585526
    rach_UMK
    Poziom 32  
    @Mobali do postu #13.
    Twoja wypowiedź to zbytnie uproszczenie. To nie jest aż tak proste, są pewne założenia, do których się dąży, zaś wielkość przetworników (małe czy duże) również noszą ze sobą zalety i wady.
    Fakt faktem jest zawsze obarczone:
    Mobali napisał:
    kwestia marketingu i księgowości.

stąd też na rynku pojawiają się badziewne produkty, zaś nabywcy/użytkownicy oceniają w korelacji cena-jakość. A tak naprawdę grono odbiorców ma to w d.pie, zawsze jest OK i są najszczęśliwsi na świecie... wystarczy, że jest napisane 3000W PMPO i jest git.
    To jest podsumowanie w #14 i #15.

@Gerald4kk nie jest jednoznaczne i wybór jest trudny, wymaga posłuchania, branie pod uwagę priorytetów, iście na kompromisy. Muzyka np. dla mnie jest najważniejsza, więc efekty z gier to wystarczy mi aby coś plumkało. I jesli miało grać z komputera to dokupiłbym odpowiednią zewnętrzną kartę muzyczną/DAC-a, aby osiągnąć swój cel.
  • REKLAMA
  • #17 20585835
    Mobali
    Poziom 43  
    rach_UMK napisał:
    Twoja wypowiedź to zbytnie uproszczenie...
    Masz rację, uproszczenie i to znaczne. Sprawa faktycznie jest znacznie bardziej skomplikowana, ale... Mam nadzieję że pomijając złożoność całego problemu da się zrozumieć istotę tego mechanizmu? A także ciągłe i systematycznie psucie rynku tandetą oferowaną jako coraz lepsze produkty?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 20586716
    Gerald4kk
    Poziom 3  
    Na ten moment biore pod uwage:

magnat monitor supreme 102 nowe w media markt 399zł waga 2.8kg

davis acoustics mia 20 nowe  z allegro 599zł waga 6.2kg

stx F-110 v2 nowe  ze strony producenta 525zł waga 4kg

denon sc-m39 uzywane za 150zł waga 3.5kg

Mam możliwość posłuchac wszystkich nie wiem czy waga 1 sztuki ma znaczenie i jak one wygladaja na papierze?

Wiem ze to najniższa półka ale chce od czegos zacząć.

Dodano po 45 [minuty]:

Muzyka np. dla mnie jest najważniejsza, więc efekty z gier to wystarczy mi aby coś plumkało. I jesli miało grać z komputera to dokupiłbym odpowiednią zewnętrzną kartę muzyczną/DAC-a, aby osiągnąć swój cel.[/quote

To zależy w co tam grasz bo dla mnie nie tylko dobry obraz 4k w 120klatkach na sekunde ale również muzyka jest bardzo istotna.

Pamietam IEM Katowice w spodku dzwięk zrobił na mnie takie wrażenie ze aż ciarki przechodzily po plecach.
  • #19 20586995
    Mobali
    Poziom 43  
    Gerald4kk napisał:
    Mam możliwość posłuchac wszystkich...
    Słuchać na pewno warto, żeby mieć materiał do porównań. A właściwie dobrze sobie zapamiętać, co należy omijać szerokim łukiem ;-)
    Gerald4kk napisał:
    Wiem ze to najniższa półka ale...
    Skoro więc masz taką świadomość, to czy nie lepiej celować w sprzęt używany, ale o kilka klas lepszy? Cenowo tez wyjdzie korzystniej.
    Gerald4kk napisał:
    ...ale chce od czegoś zacząć.
    Nie idź tą drogą. To po prostu wyrzucenie pieniędzy w błoto, a wskazane kolumny są właściwie niemożliwe do ewentualnej opłacalnej odsprzedaży.
    Gerald4kk napisał:
    Muzyka np. dla mnie jest najważniejsza...
    Dlatego tym bardziej odpuść sobie tandetę.
    Gerald4kk napisał:
    Pamietam IEM Katowice w spodku dzwięk zrobił na mnie takie wrażenie ze aż ciarki przechodzily po plecach.
    Obawiam się, że przy wskazanych kolumnach wrażenie będą... Zupełnie inne ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 20587257
    Gerald4kk
    Poziom 3  
    No tak napewno nie mozna rownac akustyki z iem katowice z koncertem mettalicy a tak odbiegajac ad tematu konkubina potrzebuje aparatow sluchowych ma 90% utraty sluchu po badaniu u laryngologa gdzie szukac dobrego producenta zeby slyszala spiew ptaszkow w parku?
  • #21 20587293
    md
    Poziom 41  
    Szukasz producenta kolumn głośnikowych, czy aparatów słuchowych? Jeżeli to drugie, to nie szukaj producenta, a firmy zajmującej się sprzedażą aparatów słuchowych i u nich zamów aparaty, a oni wyregulują je tak, by dostosować do wady słuchu.
    Dyskusja na ten temat toczyła się na tym forum, więc, aby nie powtarzać, zajrzyj tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3745043.html#19054638
  • #22 20587415
    Mobali
    Poziom 43  
    Gerald4kk napisał:
    gdzie szukać dobrego producenta żeby slyszała śpiew ptaszków w parku?
    Sądzę, że podstawą doboru aparatu słuchowego powinno być rzetelnie przeprowadzone badanie na audiometrze. Dopiero na tej podstawie można cokolwiek na ten temat powiedzieć. No i przed zakupem aparat słuchowy należy bezwzględnie wypróbować. To akurat proste, bo firmy oferujące ten sprzęt udostępniają je do testów. Metodą niekonkretnej dyskusji na forum pewnie nie posuniemy sprawy do przodu więc... Wróćmy jednak do tematu kolumn ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 20588543
    Gerald4kk
    Poziom 3  
    Mobali napisał:
    Gerald4kk napisał:
    gdzie szukać dobrego producenta żeby slyszała śpiew ptaszków w parku?
    Sądzę, że podstawą doboru aparatu słuchowego powinno być rzetelnie przeprowadzone badanie na audiometrze. Dopiero na tej podstawie można cokolwiek na ten temat powiedzieć. No i przed zakupem aparat słuchowy należy bezwzględnie wypróbować. To akurat proste, bo firmy oferujące ten sprzęt udostępniają je do testów. Metodą niekonkretnej dyskusji na forum pewnie nie posuniemy sprawy do przodu więc... Wróćmy jednak do tematu kolumn ;-)

Badanie bylo wstepnie zrobione u larygologa ktory ma 80 lat i robi to z pasji zabicia czasu.
    Odwiedzilismy 3 punkty gdzie w pierwszym ladowarka 800zł drugim 500zł a w trzecim za 1zł.
    Koszt jednego aparatu od 2.5 do 12 tysiakow.
    To ma posluzyc na kilkanascie lat.
    Mialem na mysli renowana marke aparatu sluchowego.
  • #24 20588822
    Mobali
    Poziom 43  
    Chyba lepiej kupić aparat o określonych walorach i własnościach wynikających ze wskazań laryngologa? Wybór na podstawie firmy? Chyba nie tędy droga. A wracając do tematu, mniej więcej to samo dotyczy wybory kolumn. Zamiast analizować nazwy firm i opłacone przez marketing opinie, zdecydowanie radzę posłuchać jak grają ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 20588890
    md
    Poziom 41  
    Gerald4kk napisał:
    Koszt jednego aparatu od 2.5 do 12 tysiakow.
    To ma posluzyc na kilkanascie lat

Przeczytaj kilka postów wyżej i niżej z podlinkowanej przeze mnie wcześniej dyskusji na tym forum. Tam masz dokładnie wyjaśnione co i jak. Zmienić się jedynie mogły ceny wartość refundacji. Przy tak dużym niedosłuchu trzeba będzie zastosować zauszne aparaty słuchowe, ale to wszystko wyjdzie w badaniach i nie u laryngologa, a w firmach specjalizujących się w sprzedaży aparatów słuchowych. Tam dokładnie zbadają słuch, a na końcu podłączą aparat do komputera i dostosują jego ustawienia do wady słuchu uwidocznionej na audiogramie.
  • #26 20588951
    Gerald4kk
    Poziom 3  
    Zdecydowałem sie na zakup kolumn Cerwin Vega.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn podstawkowych do wzmacniacza Philips AH 305 A, który nie był używany przez 20-30 lat. Wymaga głośników do odtwarzania muzyki i dźwięku z gier, preferując modele o skuteczności powyżej 90 dB, impedancji 8 Ω oraz obudowie bass-reflex. W dyskusji pojawiły się różne propozycje, w tym nowe modele jak Triangle Borea BR03, Polk Audio RTiA1, STX F-130 n, Jamo S 803, Davis Acoustics MIA 20 oraz używane Bowers & Wilkins DM602 S2, Tannoy Mercury MX2, Gale 3020. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości źródła dźwięku oraz sugerują posłuchanie kolumn przed zakupem. Wskazano również na możliwość zakupu używanych modeli z epoki produkcji wzmacniacza, takich jak Tonsil Altus. W końcu użytkownik zdecydował się na zakup kolumn Cerwin Vega.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA