logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS

silentyt 18 Maj 2023 09:20 411 4
REKLAMA
  • #1 20585046
    silentyt
    Poziom 5  
    Ocena: 42
    Witam.

W laptopie został jeszcze jeden problem, z którym nie jestem w stanie sobie sam poradzić - nie wiem też, czy dobrze robię tworząc nowe tematy o tym samym urządzeniu ale innymi problemami.

Problem z którym się borykam od dłuższego czasu to nie działające dwa porty USB (z trzech portów ogółem - jeden, po prawej stronie laptopa, działa prawidłowo). I właśnie nie wiem gdzie leży problem ponieważ jeśli podłączę pod któryś z "nie działających" portów USB np. Mysz, to w momencie kiedy włączę laptopa i zacznie uruchamiać się BIOS to mysz świeci (tak samo jak podłączę telefon to pojawia mi się opcja np. Transferu plików przez USB) ale jak już pojawi się logo Windows (tzn. zacznie uruchamiać się system) to Mysz gaśnie (i podobnie z telefonem - zaczyna się tylko ładować, a opcja transferu plików przez USB lub tethering USB znika i już więcej się nie pojawia).

W menedżerze urządzeń widnieje taki błędzik:
    Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS

I nie mogę znaleźć żadnego sterownika dla tego kontrolera - przynajmniej który chciałby się zainstalować na Windows 11 bo ze strony producenta można pobrać tylko sterowniki USB na Windows 7 (jest np. Windows 8.1 ale nie ma opcji pobrania tego sterownika na tego Windows'a)
    Identyfikatory kontrolera:
    PCI\VEN_8086&DEV_1E31&SUBSYS_397717AA&REV_04
    PCI\VEN_8086&DEV_1E31&SUBSYS_397717AA
    PCI\VEN_8086&DEV_1E31&CC_0C0330
    PCI\VEN_8086&DEV_1E31&CC_0C03
  • REKLAMA
  • #2 20586391
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Intel(R) USB 3.0 eXtensible Host Controller Driver for lenovo
    silentyt napisał:
    Windows 11
    Tu może być problem jeśli producent nie ma sterownika pod win 11 sprawdź czy sdi nie znajduje takiego drivera przypadkiem.
  • REKLAMA
  • #3 20586672
    silentyt
    Poziom 5  
    cysiekw napisał:
    sprawdź czy sdi nie znajduje takiego drivera przypadkiem.

Pobrałem SDI i rzeczywiście znalazł on sterownik, ogólnie pokazuje mi pełno sterowników pod tym kontrolerem i nie wiem teraz - mam instalować wszystkie?
    Zainstalowałem tylko sterownik z głównej gałęzi (zaznaczyłem go w załączniku) i nazwa kontrolera zmieniła się w menedżerze urządzeń ale ciągle występuje jakiś błąd i jak teraz wchodzę w SDI to nadal pokazuje mi, że sterownik jest nie zainstalowany.

Nie mogę też po prostu zainstalować wszystkich 79 sterowników, które sugeruje mi SDI ponieważ obawiam się, że może on mi zainstalować sterowniki od grafiki, a wtedy może się wszystko sypnąć (Tutaj pisałem o tym problemie już rok temu i dopiero przedwczoraj znalazłem rozwiązanie :o

Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS

Edit: Spróbowałem zainstalować też sterowniki do chipsetu oraz kontrolera, które zasugerował SDI ale występuje błąd (wszystkie sterowniki na liście, prócz pierwszego w liście Intel(R) eXtensible Host Controller, nie chcą się zainstalować przez błąd 103)

Lenovo G500 - Niedziałające 2 z 3 portów USB, mysz i telefon reagują jedynie do BIOS
  • REKLAMA
  • #4 20586806
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Tylko ten brakujący dla usb 3.0 doinstaluj.
  • #5 20586938
    silentyt
    Poziom 5  
    cysiekw napisał:
    Tylko ten brakujący dla usb 3.0 doinstaluj.

Już zainstalowałem i aktualnie w menedżerze urządzeń widnieje takie cos:

a tak było wcześniej:

Porty nadal nie działają w systemie.
REKLAMA