Hej, mam mam problem z PC - w randomowych momentach gaśnie mi ekran i włączają się wentylatory na GPU na 100%. Problem występuje bardzo rzadko.
Pierwszy raz tak się stało 6 miesięcy temu podczas gry.
PC chodził bez zarzutu 4 miesiące, potem problem wystąpił dwa razy - zawsze w takiej sytuacji wyłączam go z przycisku w obawach, że coś się uszkodzi i tak zrobiłem tym razem, odczekałem jakieś 15 min i po włączeniu PC pochodził z 10 min i znowu tak się stało, tym razem na pulpicie.
Wczoraj po kolejnych 2 miesiącach problem znowu wystąpił dwa razy podczas gry.
PC ma 5.5 roku.
Rok temu zmieniałem pastę na GPU (kryonaut) i termopady (thermal grizzly), z początku podejrzewałem, że to wina temperatury na GPU ale tak jak pisałem wyżej, pewnego razu ten błąd wystąpił nawet na pulpicie. Jestem typem osoby, która panikuje jak na karcie pojawia się 60 stopni. Wentylatory na karcie mam ustawione tak by włączały się na 60 stopniach, wiec maksymalna temperatura na karcie to 65-67 w lato jak odpale bardziej wymagającą grę a teraz jakieś 62-63 zanim włączą się wentylatory i tak sobie spada do 58 itp, tak miałem ustawione fabrycznie i nic nie zmieniałem. PC nie był podkręcany, jedyne co zrobiłem to odblokowałem RAMy na deklarowane 3000. Z tego co mogę dodać to czasem jak dłużej gram i czuć, że PC chodzi na obrotach to słyszę tak jakby trzeszczenie z zasilacza (?) - tego nie jestem pewien, nie znam się aż tak, zawsze zastanawiało mnie co wydaje taki dźwięk i czemu, i czy to normalne.
Podam dokładną specyfikację i wszystko co mam podłączone do płyty bo czytając podobne tematy na internecie była mowa o zasilaczu.
Płyta - MSI Z170A Tomahawk
Ramy - 2x Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL15 (ustawione na opisowe 3000)
Gpu - MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5
Cpu - Intel Core i5-6600K, 3.5GHz, 6 MB
Chłodzenie Cpu: be quiet! Pure Rock 2 120mm
Wentylatory: 2x 140mm i 1x 120mm (be quiet)
Napęd Asus DRW-24D5MT
Monitor: jakaś iiyama 75hz
Dyski:
*HDD WD Caviar Blue 1TB 3.5" SATA III
*SSD GoodRam 240 GB 2.5" SATA III
*SSD Samsung 970 EVO Plus 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Zasilacz: Zasilacz Corsair RM550X 550W
+ Wiadomo - klawka myszka słuchawki zawsze podłączone
SSD Samsunga dodałem dopiero rok temu.
Pierwszy raz tak się stało 6 miesięcy temu podczas gry.
PC chodził bez zarzutu 4 miesiące, potem problem wystąpił dwa razy - zawsze w takiej sytuacji wyłączam go z przycisku w obawach, że coś się uszkodzi i tak zrobiłem tym razem, odczekałem jakieś 15 min i po włączeniu PC pochodził z 10 min i znowu tak się stało, tym razem na pulpicie.
Wczoraj po kolejnych 2 miesiącach problem znowu wystąpił dwa razy podczas gry.
PC ma 5.5 roku.
Rok temu zmieniałem pastę na GPU (kryonaut) i termopady (thermal grizzly), z początku podejrzewałem, że to wina temperatury na GPU ale tak jak pisałem wyżej, pewnego razu ten błąd wystąpił nawet na pulpicie. Jestem typem osoby, która panikuje jak na karcie pojawia się 60 stopni. Wentylatory na karcie mam ustawione tak by włączały się na 60 stopniach, wiec maksymalna temperatura na karcie to 65-67 w lato jak odpale bardziej wymagającą grę a teraz jakieś 62-63 zanim włączą się wentylatory i tak sobie spada do 58 itp, tak miałem ustawione fabrycznie i nic nie zmieniałem. PC nie był podkręcany, jedyne co zrobiłem to odblokowałem RAMy na deklarowane 3000. Z tego co mogę dodać to czasem jak dłużej gram i czuć, że PC chodzi na obrotach to słyszę tak jakby trzeszczenie z zasilacza (?) - tego nie jestem pewien, nie znam się aż tak, zawsze zastanawiało mnie co wydaje taki dźwięk i czemu, i czy to normalne.
Podam dokładną specyfikację i wszystko co mam podłączone do płyty bo czytając podobne tematy na internecie była mowa o zasilaczu.
Płyta - MSI Z170A Tomahawk
Ramy - 2x Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL15 (ustawione na opisowe 3000)
Gpu - MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5
Cpu - Intel Core i5-6600K, 3.5GHz, 6 MB
Chłodzenie Cpu: be quiet! Pure Rock 2 120mm
Wentylatory: 2x 140mm i 1x 120mm (be quiet)
Napęd Asus DRW-24D5MT
Monitor: jakaś iiyama 75hz
Dyski:
*HDD WD Caviar Blue 1TB 3.5" SATA III
*SSD GoodRam 240 GB 2.5" SATA III
*SSD Samsung 970 EVO Plus 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Zasilacz: Zasilacz Corsair RM550X 550W
+ Wiadomo - klawka myszka słuchawki zawsze podłączone
SSD Samsunga dodałem dopiero rok temu.