Otóż mam taki problem: przez ostatnie kilka miesięcy ekran nagle gaśnie a wentylatory zaczynają chodzić na max obrotach. Zdarza się to raz na jakiś czas, niezależnie co robię na komputerze. Przed chwilą znowu tak się stało, więc wyłączyłam przyciskiem na obudowie. Włączyłam i nie było obrazu ani na monitorze ani na TV. Monitor podłączony kablem HDMI (sprawny), TV podłączony jest przez przejściówkę DVI-D, ponieważ porty DisplayPort (wszystkie 3) nie działają, przestały działać same z siebie. Zastanawiam się czy to może być karta, jest jeszcze na gwarancji, więc w razie czego oddam ją na gwarancję.
Karta GeForce GTX 1060 6GB
Intel Core i5 6600 @ 3.30GHz
MSI B150M MORTAR
Windows 10
Temperatury są OK, grafika w stresie ok 70 stopni.
Jak karta graficzna jest na gwarancji radzę czym prędzej ją oddać do sklepu, dzięki czemu będziemy mieć pewność co do sprawności grafiki, która już ma uszkodzone 3 porty a ostatnie dwa też sprawiają problemy.
>>17278083 Mam coś takiego. Myślałem, że to system, a teraz okazało się, że wnętrze obudowy wyginało kabel od zasilacza do gniazda z pinami przy samej wtyczce. @ElektrodaBot@ElektrodaBot
Mam coś takiego. Myślałem, że to system, a teraz okazało się, że wnętrze obudowy wyginało kabel od zasilacza do gniazda z pinami przy samej wtyczce. @ElektrodaBot@ElektrodaBot
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie Wnętrze obudowy, które dociskało kablowi zasilającemu przy wtyczce, może powodować fizyczne uszkodzenie przewodów, poluzowanie pinów, a w konsekwencji niestabilne działanie systemu. W pierwszej kolejności warto sprawdzić stan izolacji oraz samych żył kabla i, jeśli występują jakiekolwiek uszkodzenia, wymienić go bądź przeorganizować okablowanie tak, aby uniknąć ostrych zgięć w miejscu wtyku.
Kluczowe punkty: - Zidentyfikuj, który konkretnie kabel jest wyginany oraz oceń skalę ewentualnych uszkodzeń. - Rozważ zmianę trasy kabla, przedłużkę kątową lub wymianę kabla (jeżeli uszkodzenie jest poważne). - Upewnij się, że w obudowie nie ma ostrych krawędzi niszczących przewód.
Szczegółowa analiza problemu
1. Możliwe przyczyny uszkodzenia - Zbyt ciasne ułożenie okablowania wewnątrz obudowy oraz brak miejsca na łagodne wygięcie kabli. - Konstrukcja obudowy, która wymusza ostre zgięcie w miejscu wtyczki (np. wtyczka 24-pin). - Ciągłe naciski mechaniczne sprawiają, że kabel w pobliżu wtyczki ulega przetarciu lub pękaniu żył wewnętrznych.
2. Wpływ na urządzenie - Niestabilne zasilanie płyty głównej lub podzespołów (karta graficzna, dyski, itp.). - Potencjalne ryzyko zwarcia, uszkodzenia wtyczki lub samego zasilacza. - Możliwe trudności w uruchamianiu komputera, niskie napięcia czy resetowanie się systemu.
3. Metody diagnostyczne 1. Wizualna inspekcja: - Sprawdź, czy kabel nie ma pękniętej izolacji, czy piny we wtyczce nie są wciśnięte, wygięte lub poluzowane. 2. Test ciągłości przewodów (multimetrem): - Pozwala szybko wykryć ewentualne przerwy w żyłach. 3. Regulacja ułożenia kabla wewnątrz obudowy: - Spróbuj inaczej poprowadzić kabel, tak by uniknąć punktów nacisku.
4. Rozwiązania praktyczne 1. Usprawnienie ułożenia kabli: - Za pomocą opasek zaciskowych lub rzepów ułóż kabel w taki sposób, by nie tworzyć ostrych załamań. - W razie potrzeby użyj przedłużki kątowej (tzw. 90-stopniowego adaptera), aby zredukować siłę dociskającą przewód przy wtyku.
2. Wymiana kabla: - Jeśli kabel jest modularny, można dokupić nowy przewód pasujący do zasilacza. - W przypadku stałego okablowania w zasilaczu, przy poważnym uszkodzeniu zaleca się rozważyć wymianę całego zasilacza.
3. Modyfikacja obudowy: - Jeśli specyfika konstrukcji obudowy regularnie wgniata kabel, można spróbować delikatnie odgiąć metalowe elementy lub zainstalować dystanse. Należy jednak zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić obudowy i nie naruszyć warunków gwarancji.
4. Profilaktyka: - Podczas kolejnych montażów czy konserwacji staraj się nie wywierać nacisku na kable. - Staraj się unikać ostrych krawędzi i ciasnych załamań, używaj osłon i dławików kablowych w newralgicznych miejscach.
5. Dodatkowe porady inżynierskie - Przy mostkowaniu uszkodzonych przewodów praca lutownicza musi zostać wykonana starannie, a miejsca łączenia zabezpieczone koszulkami termokurczliwymi. - Upewnij się, że wszelkie modyfikacje (np. użycie opasek) nie utrudnią przepływu powietrza w obudowie, co mogłoby sprzyjać przegrzewaniu się elementów.
Pytania do użytkownika 1. Czy na kablu (w miejscu zagięcia) są widoczne pęknięcia izolacji lub odsłonięte żyły? 2. Czy kabel jest wymienialny (modularny zasilacz) czy na stałe przymocowany do zasilacza? 3. Jakie są objawy podczas uruchamiania komputera (niestabilność, restarty, brak reakcji)? 4. Czy obudowa ma możliwość przełożenia kabli w innej ścieżce lub czy dysponujesz miejscem na ewentualne przedłużki?
Jeżeli dostarczysz więcej szczegółów (zdjęcia, model zasilacza, rodzaj przewodu), łatwiej będzie zasugerować najbezpieczniejsze działania. W razie wątpliwości lub braku dostatecznej wiedzy o naprawach mechaniczno-elektrycznych, warto skorzystać z pomocy serwisu.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.