logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer1430 - brak dźwięku po aktualizacji oprogramowania, co zrobić?

boniobogio 23 Lis 2005 20:17 1764 15
  • #1 2019595
    boniobogio
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam wielki problem nie moge zalesc przyczyny braku glosu.Soft wgrywa sie normalnie(pubowalem dzis kilkai listy+epromFFFF,kable-zmiana szukalem po forum)widzialem na roznych forum te same pytanie ale nigdzi nie znalazlem odpowiedzi.Sprawa wynikla po wgraniu wczoraj nowego postu.Niby wszystko w porzadku jak chce zrobic glosniej to widac jak pasek sie przesuwa ale cisza w eterze-glosu nie ma wcale.Co to moze byc co robic.Pozdrawiam.
  • #2 2020842
    czochro
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam.
    - Zawsze wgranie softu wiąże się z wyciąganiem i wkładaniem wtyczek SCART - myślę, że masz uszkodzony kabel lub gniazdo w tunerze lub w odbiorniku sygnału (TV). Myślę, że to zimne luty!.
    - Sprawdź czy masz sygnał audio na chinch'ach(!) i na dolnym SCART. Jeśli to nie pomoże to masz uwalony STV6411A (przełącznik sygnałów AV, RGB). Jeżeli włączałeś kable przy załączonym tunerze to bardzo prawdopodobne.
    Pozdrawiam.
  • #3 2020881
    boniobogio
    Poziom 10  
    Dzieki czochro,gdybysl mogl nieco jasniej co to znaczy chinch i ktore to piny w SCART oraz najwazniejsze przelacznik sygnalu gdzie on jest i jak to wyglada gdybys to wytlumaczyl to bylbym wdzieczny i jeszcze jak sie sprawdza STV6411A.Przypominam Pioneer 1430.Pozdrawiam
  • #4 2020949
    czochro
    Poziom 20  
    Jeśli chodzi o CHINCH i SCART (inaczej EUROZŁĄCZE) - to musisz sam sobie na elektrodzie poszukać - użyj Szukaj, lub zapoznaj się z instrukcjami obsługi swojego sprzętu co masz w domu (TV, magnetowid, DVD, ...) - tam są sposoby połączeń ...

A jeśli chodzi o STV6411A to popatrz tam:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic382312.html

Jeżeli to nie pomoże musisz poprosić fachowca do domu a on ci wszystko sprawdzi pokaże.

Pozdrawiam.
  • #5 2028792
    boniobogio
    Poziom 10  
    Dziki@chochro nie moglbys mi przyblizyc gdzie na plytc znajduje sie ten przlacznik sygnalu czy to jest scalak czy czos innego? zgory dzieki pozdrawiam(a propo Brzeg to na dolnym slasku?):cry:
  • #6 2029764
    czochro
    Poziom 20  
    Witam. Nie mam scanera czy aparatu cyfrowego - scalak ten opisany jest tam:
    http://www.datasheetarchive.com/semiconductors/pdfdatasheet.php?Datasheet=2013586

a zlokalizowany jest patrząc od strony wyświetlacza prawie bezpośrednio przed EUROZŁĄCZEM (SCART) jest kwadratowy typu smd (montaż powierzchniowy - tzn. nie ma "przewleczonych" przez płytę pinów (końcówek).

Oglądnij powyższy link - tam jest specyfikacja i wygląd z wymiarami układu scalonego.

PS. Brzeg = tymczasowe województwo opolskie!

Pozdrawiam Lozannę i Ciebie.!.
  • #7 2030087
    boniobogio
    Poziom 10  
    Dzien dobry Chochro dzieki za wiadomosc i pozdrowienia ,pozdrawiam rowniez Ciebie i Brzeg myslalem ze to Dplny Slask bo w dzicinstwie mieszkalem w Swidnicy.Teraz do tematu nie wiem czy wymieniales taki uklad ale mysle ze domowym sposobem to jedt tochyba nie mozliwe?Jak myslisz.Do nastepnego-bonio:cry:
  • #8 2030296
    boniobogio
    Poziom 10  
    Dzieki Slawek pisze drugi raz bo nie widze swojej odpowiedzi mam dwa pytanka jak myslsz czy moge to sam wymienic idruga jak z oplata iwysylka (Ile to ksztuje?)
  • #9 2030316
    czochro
    Poziom 20  
    Witam Lozannę!. Niestety "domowym sposobem" to niemożliwe. Kolega @ tivi wymieniał tego scalaka - Jego profil jest tam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik49270.html
    .
    W poscie kolegi @*SlaweK masz fotkę tego scalaka.

Musisz zamówić tego scalaka i zanieść z tunerem do miejscowego serwisu elektronicznego i tam ci go wymienią.

Pozdrawiam
  • #10 2030365
    boniobogio
    Poziom 10  
    Dzieki@czchro widzialem i czytalem jestem w trakcie pertraktacji-Pozdrawiam-bonio
  • #11 2032122
    boniobogio
    Poziom 10  
    Wydaje mi sie ze czgos brakuje w tym poscie albo ja nie potrafje pisac TU postow(Jestem na tym forum pierwszy raz) pisalem o cenie tego scalaka ale tego nie widze czyzby ktos wykasowal jezli tak to prosze podac mi powod.Nie wiem slaweK czy cztales ico Ty na to.Poz.boniobogio:?:
  • #12 2032795
    Krzysiek K
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Cena to 35zł + 10zl poczta.Masz wszystko w gogle.

Pozdrawiam...
  • #14 2033730
    boniobogio
    Poziom 10  
    Dzieki KrzysiekK i czochro-widzialem obie ceny idziwie sie ze jest taka roznica z kat to sie bierze czy chodzi tu o jakosc?A co do tamtego co oferowal do sprzedania to byl jakis lewos.Uwarzajcie-Pozdrawiam,dzis wyslalem pionka do Polski ciekawe ile bede czekal na zwrot?
  • #15 2034060
    Krzysiek K
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A komu wysłałeś?Ja zrobiłem wymiane w 15 minut.Kupiłem 2 po 35zl i jest OK

Pozdrawiam...
  • #16 2034533
    boniobogio
    Poziom 10  
    Dzieki krzysiekK-wyslalem do goscia ktorego kiedys poznalem wHiszpani i kilka razy zalatwial mi drobne rzeczy.Ja do Polski sie nie wybieram bo nie mam gdzie,tak ze nie mialem innego wyboru.Unas C+ nie zabardzo musialbym jechac do Francji.Ostatnio odwiedzalem Polske w 92.Szkoda ze nie zaproponowales wyslal bym do Ciebie.Pozdrawiam:cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po aktualizacji oprogramowania tunera Pioneer 1430 pojawił się problem z brakiem dźwięku mimo prawidłowego wgrywania softu i widocznego przesuwania się paska głośności. Sugerowano sprawdzenie kabli SCART oraz chinch pod kątem uszkodzeń i zimnych lutów. Wskazano na możliwe uszkodzenie układu scalonego STV6411A, który pełni funkcję przełącznika sygnałów AV i RGB, zlokalizowanego na płycie głównej tunera blisko złącza SCART. Wymiana tego układu jest konieczna, jednak nie jest możliwa do wykonania domowymi metodami ze względu na montaż powierzchniowy (SMD). Zalecane jest zamówienie scalaka i oddanie tunera do serwisu elektronicznego. Cena układu STV6411A waha się od około 35 zł do 75,90 zł plus koszty wysyłki. Wymiana układu przez fachowca trwa około 15 minut. Dodatkowo podano linki do specyfikacji układu oraz forum z przykładami wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA