logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus mk1 - 1,8 Tdci 100km 74kw. Kodowanie pilota

Piter3040 19 Maj 2023 14:42 1788 7
REKLAMA
  • #1 20586848
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Zakupiłem Fokusa MK1 2003rok 1, TDCI i tam jest centralny zamek. Pilot jest rozwalony. Ale kluczyk otwiera wszystkie drzwi.
    Widziałem na Allegro kluczyki z pilotem. I teraz tak kluczyk bym swój przełożył jednakże czy samemu mogę jakoś zaprogramować pilota?

poniżej link do pilota
    https://allegro.pl/oferta/pilot-kluczyk-z-elektronika-ford-focus-mondeo-13693888815
  • REKLAMA
  • #2 20587221
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1698
    Ford nie blokuje pilotów, można je zamiennie doprogramować do innego auta. Ważne tylko z uszkodzonego pilota/obudowy przełożyć immo, bo w trzeba będzie na nowo zaprogramować klucze.
  • REKLAMA
  • #3 20587508
    Piter3040
    Poziom 25  
    To możesz mi powiedzieć krok po kroku w jakiej kolejności to zrobić?
    Czy jezeli np imo bym nie przełożył, to rozumiem ze na nowym kluczyku nie odpale samochodu. A wówczas na starym odpalę? czy całkiem imo sie rozprogramuje i na żadnym nie będzie działać?
  • REKLAMA
  • #4 20587566
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3406
    Kupujesz pilota, w nim jest elektronika i transponder którym jesz szklana rurka jak na fotce, transponder znajduje się w obudowie pilota nie w części grota. Tą szklaną rurkę musisz przełożyć ze swojego pilota do nowego. Następnie wsiadasz do auta zamykasz drzwi przekręcasz kluczyk na zapłon szybko 3 albo 4 razy do usłyszenia sygnału dźwiękowego następnie wyjmujesz i wciskasz zamykanie. W tym momencie centralny powinien się zamknąć. To tyle, dokładniej to nazywa się synchronizacją pilota.
  • REKLAMA
  • #5 20591746
    Piter3040
    Poziom 25  
    Dziękuje za odpowiedz. Mam do ciebie jeszcze takie pytanie, ponieważ gdzieś wyczytałem , ze potrzebne sa dwa oryginalne kluczyki by zaprogramować trzeci..... ALe jeśli chce samego pilota i zostawić stary imobilaizer to chyba sie uda z używanym pilotem?
    Czy w najgorszym razie nie rozprogramuje imobilaizera i w ogólę nie odpalę?
  • #6 20591752
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3406
    Do zaprogramowanie pilota potrzebujesz jeden kluczyk którym przekręcisz stacyjkę na zapłon i może to być ten kluczyk w którym jest pilot który będziesz programował. Jak nic nie robisz z immo to używany pilot zadziała a nic z immo się nie stanie.
  • #7 20592257
    Piter3040
    Poziom 25  
    OK, dziękuje za info. Kupię więć używany kluczyk i przełożę płytkę pilota do swojej obudowy zostawiając pestkę imo.
  • #8 20601430
    Piter3040
    Poziom 25  
    Zakupiłem używany oryginalny kluczyk z pilotem na szrocie internetowym.. Przełożyłem pilota do swojego kluczyka zostawiając swoją pestkę do imo. Kluczyk bez problemu dał się zakodować i teraz wszystko działa jak należy. Wreszcie drzwi mogę otwierać pilotem i bagażnik też działa na pilota. Jakie to wygodne jak idzie się z zakupami pod marketem:)
    Załączniki:
    • Ford Focus mk1 - 1,8 Tdci 100km 74kw. Kodowanie pilota k1.JPG (51.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił Forda Focusa MK1 z 2003 roku, który ma uszkodzony pilot centralnego zamka, ale kluczyk działa. Zastanawia się, czy może samodzielnie zaprogramować nowy pilot zakupiony na Allegro. Odpowiedzi wskazują, że Ford nie blokuje pilotów, a programowanie nowego pilota jest możliwe poprzez przełożenie transpondera z uszkodzonego pilota do nowego. Proces synchronizacji polega na zamknięciu drzwi, przekręceniu kluczyka na zapłon kilka razy, a następnie naciśnięciu przycisku zamykania. Użytkownik może użyć jednego kluczyka do zaprogramowania pilota, a immo nie powinno się rozprogramować, jeśli nie jest modyfikowane. Po przełożeniu elektroniki pilot działa poprawnie.
REKLAMA