logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić i przylutować antenę dla modułu FS100A 433MHz do Arduino - zasięg 30-35m, schemat

Filip_Gebala 19 Maj 2023 19:29 1329 12
  • #1 20587219
    Filip_Gebala
    Poziom 3  
    Witam,
    Jestem zielony w tych sprawach, a potrzebuję zrobić i przylutować antenę dla "Moduł radiowy nadajnik FS100A + odbiornik 433 MHz" (wiem, że tani, ale zależało mi na bibliotece VirtualWire na Arduino). Nadajnik i odbiornik wręcz bym powiedział, że nie działają bez żadnego wspomagania, jakimś kabelkiem. Nie wiem, czy to możliwe z tym, ale zależało by mi na zasięgu 30-35 metrów. Całość ma służyć do przesyłania tylko informacji o temperaturze i ciśnieniu, a miejsce nadajnika i odbiornika będą w miarę stałe (nadajnik będzie w tym samym miejscu na 100%). Zależy mi na informacji o tym z czego zrobić antenę i najlepiej schemat zrobienia takiej, ewentualnie opis do zrozumienia przez całkowitego amatora. Wiem, że to się ze sobą nie łączy, ale zależało by mi na jakości i cenie. Najlepiej jakby to można było zrobić z miedzianego kabla w oplocie, lutownicy i ewentualnie jakiś drobniejszych części, ponieważ owe na stanie. Z góry dziękuję za pomoc.
  • #3 20588066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20588519
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Po prostu bierzesz drut o długości 175 mm (parę mm zapasu) i lutujesz, jak chcesz to możesz go zawinąć w spiralkę na długopisie, ale to nie ma żadnego znaczenia dla działania, tyko można łatwiej upchać w jakieś pudełko.
    Jakiś odcinek anteny jest na płytce PCB, dlatego potem można metodą skracania o 1mm zoptymalizować jej długość, jak ucięcie nie poprawia sygnału to można przestać ciąć.
    Parę osób pisało tu o zubożonych wersjach tego radia, brakuje a to cewki, a do dławika, może dlatego nie działa w ogóle bez anteny.

Znajdź różnice:
    Jak zrobić i przylutować antenę dla modułu FS100A 433MHz do Arduino - zasięg 30-35m, schemat
    Jak zrobić i przylutować antenę dla modułu FS100A 433MHz do Arduino - zasięg 30-35m, schemat
    Ja mam akurat tylko tą drugą wersję, więc nie sprawdzę jaka jest różnica, ale moja na antenkach ze skrętki komputerowej sieje na 100m w otwartym terenie OK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20588763
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    kaczakat napisał:
    Parę osób pisało tu o zubożonych wersjach tego radia, brakuje a to cewki, a do dławika, może dlatego nie działa w ogóle bez anteny.

Dodam, artykuł przywołany przez @khoam jest pod względem radiowym mętny, mówi jakoby bez anteny były wynik równie marne jak z 1/4 lambda. Wygląda jakby autor nie rozóznaił niuansów, problemów, lub z niewiedzy popełnił błędy.
    Np nikt tu nie mówi o przeciwwagach, ekranach itd... Mozę dla cyfrowca to detal, ale ...

kaczakat napisał:
    bierzesz drut o długości 175 mm (parę mm zapasu) i lutujesz, jak chcesz to możesz go zawinąć w spiralkę na długopisie, ale to nie ma żadnego znaczenia dla działania

Sądzę, ze ma. To już jest INNA antena, o innym modelu matematycznym, jedna nie wymaga (za bardzo) przeciwag, inna krytycznie wymaga, jedne emituje w chmury, inna bardziej w płaszczyźnie...
    Czy różnice są wyraźnie zauważalne w podobnych zastosowaniach, to inna sprawa, zwłaszcza że transmisje cyfrowe nie niuansują poziomu sygnału.
  • #6 20589248
    Filip_Gebala
    Poziom 3  
    To tak panowie. Przylutowałem kabel 17,2 cm pozyskany z rozłożonego na czynniki pierwsze kabla ethernetowego (takiego do kładzenia w ścianach). Co do @kaczakat mam tą drugą wersje. Rezultat jaki mam to jest zasięg na mniej więcej 50cm (po przylutowaniu). Czy na taki zasięg może mieć wpływ rodzaj wykorzystanego kabla? Jak zrobić i przylutować antenę dla modułu FS100A 433MHz do Arduino - zasięg 30-35m, schemat
  • #7 20589394
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20589437
    Filip_Gebala
    Poziom 3  
    Tak użyłem tej konstrukcji z spiralą i zysk jest może 5 cm. Myślicie, że może to być wina samego produktu?
  • #9 20589507
    JacekCz
    Poziom 42  
    Centymetrowej wielkości płytka nie może być dobrą przeciwwagą (spłycając: jakby masą w.cz.) dla anteny 1/4. Praca radiowa takiego zestawu nie może być prawidłowa.

Czy oprócz punktu lutowniczego, w którym idzie antenka, jest jakiś masowy ? Widać koncepcję pól lutowniczych , że projektowano kompatybilność z kablem koncentrycznym ? Pewnie nie ...

Antena 1/4 ... właśnie dlatego że jest ćwiartką, MUSI mieć przeciwwagę. To elementarz.

Moze być geometrycznie dokładnie z przeciwnej strony, wtedy to dipol 1/2 (tu raczej nie, to dla podkładu teoretycznego) , może przestrzennie. Odgięte w dól 45 stopni to rasowa "ćwiartka" GP 1/4, ale nawet jakby były w płaszczyźnie, to nie będą radykalnie gorsze.
    Różnie można realizować lepszą czy gorszą przeciwwagę, ale bez to się nie da.
  • #10 20589524
    Filip_Gebala
    Poziom 3  
    Czyli pozostaje kupić inny modem, czy może to być wina ilości przesyłanych informacji lub źle zrobionego kodu. Ewentualnie czy ktoś byłby mi w stanie polecić moduł do Arduino do 20 zł, lub powiedział czy wystarczy dolutować coś do istniejącej płytki. Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 20589889
    JacekCz
    Poziom 42  
    @Filip_Gebala

Nic nie wiem o urządzeniu oprócz zdjęć, nie znalazłem PDF (choć nie szukałem bardzo długo)

Do masy przylutuj wąsy-przeciwagi, 3 lub 4 , o podobnej długości jak antena, w dól nei dasz rady, to w 3-4 strony poziomo. To może uratuje temat radiowy. Na ew. wad projektu nie mam wpływu.
  • #12 20590989
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Moje antenki przypominają te z linku od @khoam, ale wymiary są zupełnie losowe, ten odcinek bliżej płytki jest krótszy i ma 15mm, spiralka, końcówka 40mm. Pisząc niżej o antenie mam na myśli takie.
    @JacekCz, podziwiam i doceniam Twoją wiedzę w zakresie anten, ale jak ten moduł działa tysiącom osób z dolutowanymi drutem ~17cm, jak on tu zgłasza zasięg 0.5m z antenami 17cm to robienie przeciwagi nic tu nie uratuje. Dopieszczanie anteny na drucie zwiększało mi zasięgi o kilkanaście %, ale nie o 20000%, nawet bez anten w ogóle one działają OK na biurku, na kilkadziesiąt cm, tam jest coś grubszego nie halo, może to zasilanie z powerbanka tak sieje od przetwornic.

https://www.youtube.com/watch?v=b0lVBJEH3fk tu jest przykładowy test, 200m, jeden z modułów jest na dachu samochodu, co pewnie jest tym ekranem, ale sam robiłem testy do 100m na stykówkach, bo mi pola brakło i jedyne co zauważyłem, to to samo co na filmie, że gdy anteny nie były pionowo w górę, to jakość spadała, bez wąsów i ekranów.
    Płytki stykowe też mogą robić zresztą za taki ekran, ona jest pełna poprzeczek stykowych w jedną i drugą stronę, to nie musi być chyba lita płyta stali. Nadajnik w swoim teście umieściłem na stykówce, a odbiornik wisi byle jak na kablach Ż-M.
    Wyciągnąłem z pudła parę takich modułów, z linijką w ręku bez anten zasięg 50cm, gdy z anteną był tylko nadajnik zasięg gubił się po około 3m, do odbiornika wystarczyło przyłożyć do pola lutowniczego anteny pęsetę lub kabelek połączeniowy od stykówki, długość całkiem z czapy 115mm i komunikacja znowu działa. Przy czym nadajnik zasiliłem z ogniwa 4.1V bo mój powerbank się wyłączał po chwili, nie zauważając poboru prądu. Z moimi powerbankiem działa zresztą OK, po prostu się wyłączał nadajnik po 30s.
    Zasięg też zależy od napięcia zasilania nadajnika, 4.1V na pewno tu nic nie poprawia, jest nawet poniżej minimum zasilania NANO. Jeden sprzedawca podaje pobór prądu dla 9V, także pewnie nadajnik może pracować z takim napięciem.
    Sprawdziłem też w konfiguracji nadajnik z anteną, odl. 3m, do odbiornika przykładam drut z amelinium 2mm 64cm i też działa.
    Nie sprawdzałem na ile się zwiększał zasięg ze złą anteną, ale ewidentnie widać, że to ma działać do paru metrów nawet na gwoździu.
    Wracając do anten zasięg gubi mi się w domu przy około 13m, po drodze 4 ściany, jest na granicy, nie wszystkie komunikaty dolatują, dzisiaj nie będę już wychodził na pole, ale w sumie to też mam zamiar przesłać temperaturę z foliaczka, to zrobię test niedługo.
    Z innych sprzętów tego typu to jest np. HC-12 SI4463 433MHz, ale w PL nie za 20zł, może z Ali, choć jak Kamiami na Allegro wystawia za 27 z wysyłką, to może u nich bezpośrednio jest trochę taniej. Moduł ma ładne złączy anteny, więc można kupić gotowca, w zestawie jest taka spiralka do przylutowania. Od strony Arduino jest to zwykły UART, można ustawić sporo kanałów i zrobić więcej par takich urządzeń. Te FS100A to wszystkie sieją na tej samej częstotliwości, dlatego mogłem sobie wymieniać te moduły z anteną i bez, porównywać do woli.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20685334
    Filip_Gebala
    Poziom 3  

Zastosowałem podpowiedzi użytkowników i wszystko działa jak należy, wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat budowy i lutowania anteny dla modułu radiowego FS100A 433 MHz do Arduino, z zamiarem osiągnięcia zasięgu 30-35 metrów. W odpowiedziach zasugerowano użycie anteny GP 1/4 oraz podano różne metody wykonania anteny, w tym wykorzystanie drutu o długości 175 mm. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując na znaczenie przeciwwag dla poprawy zasięgu oraz na różnice w działaniu różnych wersji modułu. Po przylutowaniu anteny z kabla ethernetowego, użytkownik uzyskał zasięg 50 cm, co skłoniło go do dalszych poszukiwań przyczyn problemu. Ostatecznie, po zastosowaniu wskazówek, udało mu się osiągnąć zamierzony zasięg.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA