logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewód telefoniczny do zasilenia naświetlacza led na 230V

ja_pizgam 20 Maj 2023 09:50 492 8
REKLAMA
  • #1 20587684
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, ma ktoś może wiedzę jaki prąd może przenieś stary telefoniczny przewód? Jest to przewód z linii napowietrznej (na drewnianych słupach) z czasów ok 2000 (rozbierali napowietrzną linię bo była już ziemią). Jest on czarny 6 żyłowy, ale nie wiem o jakim przekroju to jest. Kuzyn chce zamontować sobie naświetlacz LED 50W (jakiś chiński za 20zł więc pewnie nawet tylu nie ma) i idealnie w tym miejscu ma ten przewód telefoniczny na ścianie pod elewacją i można by bo wykorzystać do zasilenia tego tylko czy da radę to prądowo. Naświetlacz pewnie nie weźmie więcej jak 0,2A, ale z tego co pamiętam ze szkoły to te przewody telefoniczne były projektowane pod 48V i bardzo małe natężenie kilku mA, no ale może jakby skręcić w 2 pary po 3 żyły to by można użyć do zasilenia tego naświetlacza? Ktoś coś bawił się w tym temacie? Przewód nie będzie dłuższy jak 5m jak coś.
  • REKLAMA
  • #2 20587687
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3338
    Nie ,nie i jeszcze raz nie.
  • REKLAMA
  • #3 20587691
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6654
    ja_pizgam napisał:
    przewody telefoniczne były projektowane pod 48V
    A czasem nie jest tak, że 230 > 48?
    Zapomnij o takich pomysłach, a kuzynowi wybij to z głowy.
  • #4 20587695
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    No jak wiadomo każdy chce po taniości i nikomu się nie uśmiecha psuć elewacji :) Nie wiem dokładnie jakie jest/było stosowane napięcie na tych przewodach bo miałem to w szkole i to dość dawno. No napięcie sporo większe ale prąd będzie dość mały, no chyba że chodzi o izolacje i możliwość przebicia fazy do n.
  • REKLAMA
  • #5 20587711
    zbich70
    Poziom 43  
    ja_pizgam napisał:
    No jak wiadomo każdy chce po taniości i nikomu się nie uśmiecha psuć elewacji
    Jak chce po taniości i przy okazji chce kogoś zabić, to niech sobie zasilanie naświetlacza zrobi nawet drutem kolczastym. Tylko niech pamięta, że za to beknie.
  • REKLAMA
  • #6 20587715
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    zbich70 napisał:
    ja_pizgam napisał:
    Jak chce po taniości i przy okazji chce kogoś zabić, to niech sobie zasilanie naświetlacza zrobi nawet drutem kolczastym. Tylko niech pamięta, że za to beknie.

Czemu zaraz zabić? Przewód schowany jest pod elewacją (ma murze pod styropianem) więc bezpośredniego dostępu nie ma do niego. No chyba że chodzi o zbyt cienką izolację i możliwość przebicia w razie wymiany ocieplenia czy coś, no ale to mogłeś to dokładniej określić bo jak na razie to te wasze odpowiedzi to są "nie bo nie".
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Nie bez powodu jest wyraźnie zaznaczone kto może zajmować się instalacjami elektrycznymi a na przykładzie kol. i kuzyna wyraźnie widać że ustawodawca miał rację.
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #7 20587722
    zbich70
    Poziom 43  
    ja_pizgam napisał:
    te wasze odpowiedzi to są "nie bo nie".
    Bo co tu tłumaczyć? Przewody w instalacji 230V stosuje się odpowiednie dla tego napięcia, a nie wymyśla jakąś sztukaterię i oczekuje poklasku dla idiotycznych pomysłów.
  • #8 20587727
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2890
    ja_pizgam napisał:
    zbich70 napisał:
    ja_pizgam napisał:

Czemu zaraz zabić? Przewód schowany jest pod elewacją (ma murze pod styropianem) więc bezpośredniego dostępu nie ma do niego. No chyba że chodzi o zbyt cienką izolację i możliwość przebicia w razie wymiany ocieplenia czy coś, no ale to mogłeś to dokładniej określić bo jak na razie to te wasze odpowiedzi to są "nie bo nie".

Rób jak chcesz, szukasz tu tylko potwierdzenia swoich pomysłów. Jak tu nie będzie zadowalającej odpowiedzi to na muratorze albo Facebooku lub innym forum zapytaj. Na którymś forum ktoś tobie odpowie że możesz tak robić.
    Ogólnie odpowiedź z wytłumaczeniem już wyżej dostałeś.

Tak się jeszcze zapytam, ile żył potrzebuje telefon a ile żył potrzebuje naświetlacz wykonany chyba zawsze w I kl ochronnosci?
  • #9 20587765
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    Z uwagi na to, że prawidłowe podpowiedzi zostały udzielone temat zamykam.
    Temat zostawiam ku przestrodze innych osób próbujących stosować swoje standardy bez podstawowej wiedzy w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wykorzystania starego przewodu telefonicznego do zasilenia naświetlacza LED 50W. Przewód, czarny i 6-żyłowy, pochodzi z linii napowietrznej i był projektowany do pracy przy napięciu 48V. Odpowiedzi wskazują, że przewody telefoniczne nie są przystosowane do zasilania urządzeń na 230V, a ich użycie może być niebezpieczne z powodu niewłaściwej izolacji i ryzyka przebicia. Użytkownicy ostrzegają przed próbami oszczędnościowymi, które mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Temat został zamknięty jako przestroga dla innych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA