logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do realizacji projektu układu zasilania oraz rozdzielni głównej obiektu

witold42 20 Maj 2023 23:27 693 5
REKLAMA
  • #1 20588617
    witold42
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam,
    Potrzebuje darmowego programu do projektu układu zasilania i rozdzielni głównej najlepiej na licencję studencką pokroju OES do obliczeń zwarciowych, rozpływów w sieciach elektroenergetycznych, stworzenia schematów itp.
    Może ktoś zajmuje się tym na codzień i jest w stanie coś doradzić
    Z góry dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20588721
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    witold42 napisał:
    Witam,
    Potrzebuje darmowego programu do projektu układu zasilania i rozdzielni głównej najlepiej na licencje studencką pokroju OES do obliczeń zwarciowych, rozpływów w sieciach elektroenergetycznych, stworzenia schematów itp.
    Może ktoś zajmuje się tym na codzień i jest w stanie coś doradzić
    Z góry dzięki za odp.

Proszę bardzo: https://www.eaton.com/pl/pl-pl/products/low-v...bution-control-systems/xspider/thank-you.html
  • REKLAMA
  • #3 20602958
    witold42
    Poziom 3  
    Dzięki bardzo!
  • REKLAMA
  • #4 20614810
    witold42
    Poziom 3  
    >>20588721
    Mam pewien problem, ponieważ chciałem wybrać w opcjach (załacznik) siec zasilajaca 115kV natomiast najwyzsza mozliwa wartosc to 63kV. (Na zdjeciu widac max :35kV natomiast ponizej jest info że max to: 63kV)
    Czy jest jakis sposob aby to obejsc i wpisac 115kV aby obliczenia zwarciowe wykonały sie poprawnie dla mojego projektu?
    Załączniki:
    • Program do realizacji projektu układu zasilania oraz rozdzielni głównej obiektu Zrzut ekranu 2023-06-12 210507.jpg (67.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20614821
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Przecież przy tak dużych napięciach stosuje się przekładniki prądowe i napięciowe dla określania zadziałania zabezpieczeń oraz dla obliczeń wartości napięć, prądów i mocy.
  • #6 20615204
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    witold42 napisał:
    >>20588721
    Mam pewien problem, ponieważ chciałem wybrać w opcjach (załacznik) siec zasilajaca 115kV natomiast najwyzsza mozliwa wartosc to 63kV. (Na zdjeciu widac max :35kV natomiast ponizej jest info że max to: 63kV)
    Czy jest jakis sposob aby to obejsc i wpisac 115kV aby obliczenia zwarciowe wykonały sie poprawnie dla mojego projektu?

Chyba nie dasz rady.
    Program jak widzę ma ograniczenia.
    Nawet ręczne wpisanie parametrów sieci i transformatorów blokuje program.
    Ale się uwziąłeś na takie napięcie!!
    Może spróbuj zadzwonić do Eatona?
    Albo wykonaj symulacje od napięcia wtórnego trafa 115kV przy wpisanych ręcznie parametrach sieci dla napięcia wtórnego.

rtvserwisant napisał:
    Przecież przy tak dużych napięciach stosuje się przekładniki prądowe i napięciowe dla określania zadziałania zabezpieczeń oraz dla obliczeń wartości napięć, prądów i mocy.

Autorowi nie chodzi o sam dobór zabezpieczeń, tylko o symulację całościową systemu el.en.
REKLAMA