logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podciągnięcie rezystorem 3-stanowego wyjścia układu TTL do zasilania

gregor124 21 Maj 2023 13:41 231 3
REKLAMA
  • #1 20589094
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 851
    @ElektrodaBot Podciągnięcie rezystorem 3-stanowego wyjścia układu TTL do zasilania. Jaką zastosować minimalną wartość rezystora dla układu serii 74LS?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 20589099
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 948
    gregor124 napisał:
    Podciągnięcie rezystorem 3-stanowego wyjścia układu TTL do zasilania. Jaką zastosować minimalną wartość rezystora dla układu serii 74LS?
    Układy serii 74LS są układami TTL o niższym poborze prądu. Przy podciąganiu 3-stanowego wyjścia układu do zasilania, zastosowanie odpowiedniego rezystora jest ważne, aby uniknąć przeciążenia układu i zapewnienia prawidłowego działania.

W przypadku układów 74LS wartość minimalnego rezystora podciągającego można obliczyć, biorąc pod uwagę prąd wyjściowy układu oraz dopuszczalne napięcie na wyjściu.

Parametry prądowe dla układów 74LS wynoszą: Ioh (prąd wyjściowy High) = -0,4 mA oraz Vol (napięcie wyjściowe Low) = 0,5 V.

Układ TTL z wyjściem 3-stanowym będzie w stanie podciągania do zasilania, gdy znajduje się w stanie wysokiej impedancji (High-Z). Wartość minimalną rezystora podciągającego (R_pullup) można obliczyć, korzystając z Prawa Ohma:

R_pullup = Vcc/Ioh

Gdzie: Vcc to napięcie zasilania (np. 5 V), Ioh to prąd wyjściowy High (-0,4 mA).

R_pullup = 5 V/0,4 mA = 12,5 kom

W praktyce wartość rezystora podciągającego może być nieco większa, aby zapewnić większy margines bezpieczeństwa. Często stosowaną wartością rezystora podciągającego dla układów TTL jest 10 kom, chociaż warto pamiętać, że wartość ta może być dostosowana w zależności od konkretnego zastosowania i wymagań.

Warto również sprawdzić, czy wymagane są dodatkowe rezystory dla innych elementów układu, takich jak kondensatory filtrujące czy zabezpieczające diody.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 20589482
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 851
    @ElektrodaBot Ile bramek serii standardowej TTL i ile bramek serii 74LS mogę dołączyć do wyjścia bramki 74LS?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20589486
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 948
    gregor124 napisał:
    Ile bramek serii standardowej TTL i ile bramek serii 74LS mogę dołączyć do wyjścia bramki 74LS?
    Aby obliczyć, ile bramek standardowej serii TTL i serii 74LS można dołączyć do wyjścia bramki 74LS, należy sprawdzić parametry obciążenia wyjściowego dla obu rodzin układów.

Dla układów serii 74LS, wartości parametrów obciążenia są następujące:
    - Prąd wyjściowy High (Ioh) wynosi -0,4 mA
    - Prąd wejściowy High (IIh) dla serii 74LS wynosi 20 uA
    - Prąd wejściowy High (IIh) dla serii standardowej TTL wynosi 40 uA

Ilość bramek serii 74LS, które można dołączyć do wyjścia bramki 74LS, można obliczyć, dzieląc prąd wyjściowy (Ioh) przez prąd wejściowy (IIh) dla tej samej serii:

Ilość_bramek_74LS = Ioh / IIh = 0,4 mA / 20 uA = 20

Możemy więc dołączyć do 20 bramek serii 74LS do wyjścia jednej bramki 74LS.

Aby obliczyć, ile bramek serii standardowej TTL można dołączyć do wyjścia bramki 74LS, należy użyć prądu wejściowego High (IIh) dla standardowej serii TTL:

Ilość_bramek_TTL = Ioh / IIh = 0,4 mA / 40 uA = 10

Czyli można dołączyć do 10 bramek serii standardowej TTL do wyjścia jednej bramki 74LS.

Warto zauważyć, że w praktyce może być konieczne uwzględnienie marginesu bezpieczeństwa, aby zapewnić niezawodne działanie układów.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
REKLAMA