logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik dwukierunkowy ISKRA AM550 i wskazania przy PV

juristyle 21 Maj 2023 15:59 3516 11
REKLAMA
  • #1 20589236
    juristyle
    Poziom 3  
    Witam serdecznie,

chciałbym zapytać o interpretację odczytu wskazań licznika ISKRA AM550. Instalacja działa od niecałych 11 miesięcy, dom zamieszkały od 7 miesięcy (grudzień). Rozliczenie roczne.

Dane z licznika:
    1.8.0 - 4139 kWh
    2.8.0 - 2367 kWh

Dane z falownika (PV 9,88kW)
    Produkcja w tym roku - 2277 kWh
    Od włączenia instalacji (tuż po montażu licznika dwukierunkowego) - 8945 kWh

Moje pytanie - jak interpretować różnicę pomiędzy produkcji energii z falownika a odczytem z pozycji 2.8.0 licznika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20589241
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    2367*0,8-4139=2245 kWh i za to trzeba zapłacić jeśli jesteś na starych zasadach czyli net metering
  • #3 20589327
    juristyle
    Poziom 3  
    Dziękuję.
    Przepraszam jeśli to proste pytanie, ale żeby lepiej zrozumieć - wartości na liczniku pokazują dane od początku jego montażu czy z aktualnego okresu rozliczeniowego?

W sieci znajduję info że od momentu instalacji licznika - stąd moje pytanie o porównanie danych z falownika (9,9 MWh) a odczytu z pozycji 2.8.0 - 2,3 MWh.

Jeśli zaś jest to początek okresu rozliczeniowego - to rozumiem, że licznik nie jest aż tak mądry, by uwzględnić nadprodukcję energii "przechodzącą" z ubiegłych 12 miesięcy? Pytam, gdyż za 2022 produkcja to niemal 7000 kWh a zużycie - niecałe 3000, co bilansowałoby obecną różnicę.

Akurat zmieniam taryfę i podpisuję nową umowę - stąd moje pytania.
  • #4 20589357
    3301
    Poziom 34  
    licznik się nie kasuje, więc te wskazania są od momentu zainstalowania, ale mogłeś wtedy też mieć jakieś cyferki.

Miałeś już jakieś rozliczenie, fakturę? jeśli tak to rozliczasz od tej faktury i tam masz podane czy coś w magazynie zostało.

Produkcja to jedno, może i miałeś 7000 ale wysłałeś do teraz 2367, rozliczasz zużycie z wysłaniem
  • REKLAMA
  • #5 20589367
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    juristyle napisał:
    Moje pytanie - jak interpretować różnicę pomiędzy produkcji energii z falownika a odczytem z pozycji 2.8.0 licznika?

Różnica między produkcją z PV, a oddaniem, poz. 2.8.0 to autokonsumpcja, czyli to co z produkcji zużyłeś na bieżąco.
  • REKLAMA
  • #6 20589762
    juristyle
    Poziom 3  
    3301 napisał:
    licznik się nie kasuje, więc te wskazania są od momentu zainstalowania, ale mogłeś wtedy też mieć jakieś cyferki.

Miałeś już jakieś rozliczenie, fakturę? jeśli tak to rozliczasz od tej faktury i tam masz podane czy coś w magazynie zostało.

Produkcja to jedno, może i miałeś 7000 ale wysłałeś do teraz 2367, rozliczasz zużycie z wysłaniem

Właśnie jeszcze nie - zgłosiłem do ENEA bo faktura powinna się pojawić po 12 miesiącach w ub. tygodniu...

Zastanowiła mnie ta różnica, gdyż autokonsumpcja w ub. roku od montażu licznika w kwietniu była niemal zerowa (dom niezamieszkały), w tym roku mieszkamy w domu od niecałych 3 miesięcy dopiero - i biorąc pod uwagę bardzo małą możliwą autokonsumpcję od zamontowania licznika, tak duża różnica między energią wyprodukowaną (8945 kWh) a oddaną do sieci (2367 kWh) wydaje mi się po prostu co najmniej dziwna.

Albo nadal błądzę ;-)
  • REKLAMA
  • #7 20589810
    3301
    Poziom 34  
    juristyle napisał:
    Witam serdecznie,

chciałbym zapytać o interpretację odczytu wskazań licznika ISKRA AM550. Instalacja działa od niecałych 11 miesięcy, dom zamieszkały od 7 miesięcy (grudzień). Rozliczenie roczne.

Dane z licznika:
    1.8.0 - 4139 kWh
    2.8.0 - 2367 kWh

Dane z falownika (PV 9,88kW)
    Produkcja w tym roku - 2277 kWh
    Od włączenia instalacji (tuż po montażu licznika dwukierunkowego) - 8945 kWh

Jeśli nie pomyliłeś wskazań to coś tu nie tak. Autokonsumpcja 76%, to sporo, a nie suszyłeś czasem domu latem en. elektryczną?
    nie robiłeś jakichś notatek wskazań licznika wcześniej?

Skąd te dane?
    "Pytam, gdyż za 2022 produkcja to niemal 7000 kWh a zużycie - niecałe 3000"

Notuj teraz wskazania 180 i 280 kilka razy/dobę z uwzględnieniem czasu i pory dnia, np. rankiem jak instalacja zaczyna pracować i wieczorem jak się wyłącza, chociaż i pomiędzy tym przedziałem nie zaszkodzi.
    Może masz odwrotnie podłączony licznik i to sprawdzisz porównując wskazania 280 z wieczora i z rana, może też licznik przekłamywać np źle zaprogramowany.

Podglądu zdalnego wskazań licznika u Twojego operatora nie ma?

Dodano po 4 [minuty]:

Sorry. Autokonsumpcja nie 76 a 73
  • #8 20589836
    juristyle
    Poziom 3  
    Niestety podglądu brak.
    Zanotuję wieczorem.

Ale nawet za wczoraj - patrzac po stanie licznika:
    Zużycie 1.8.0 od wczoraj 12 kWh
    Energia oddana 2.8.0 9 kWh

Produkcja z PV wczoraj - 67 kWh

W żadnym scenariuszu autokonsumpcji to się nie spina.
  • #9 20589858
    3301
    Poziom 34  
    Oj przydał by się dodatkowy licznik bo tu coś definitywnie nie gra.
    67 kWh jak słonecznie to najbardziej możliwe ale tylko 9 do sieci to wskazywałoby na problemy z licznikiem.

Można by też wyłączyć w domu wszystko tak na godzinę jak jest produkcja i porównać wskazania z falownikiem, zwiękzyć powinno się tylko 280 , 180 bez zmian.

jaka aplikacja podglądu produkcji z falownika ?
  • #10 20589891
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 396
    juristyle napisał:

Jaką masz instalację i jak zorientowaną?
  • #11 20589895
    juristyle
    Poziom 3  
    To z Solar Web - ale spójny odczyt z falownikiem Froniusa.

Dzwonię do operatora.

Zliczyłem tez dziś estymowane zużycie prądu vs wskazanie 1.8.0. Nie mam podlicznika od pompy ciepła, ale bazując na jej wskazaniach, zużyciu przy osuszaniu tynków, wygrzewanie posadzki oraz naszego choć krótkiego bytowego - mam tam lekko 1500 kWh niedoszacowania…

Dodano po 2 [minuty]:

dzidek1968 napisał:
    juristyle napisał:

Jaką masz instalację i jak zorientowaną?

9,88 kWp, wschód-południe
  • #12 20593905
    juristyle
    Poziom 3  
    Krótka aktualizacja tematu.

Licznik działa prawidłowo, różnice rzędu tysięcznej części %.
    Wszyscy przyznają ze temat jest co najmniej dziwny, ale rozliczenie będzie zasadne wiec kilka tysięcy w plecy - masakra :(

Jedyne wytłumaczenie wg technika to jakieś przebicie na przewodzie. Natomiast nadal - powinno ono nabić wówczas znacznie więcej kWh bo byloby również w nocy, zimą czyli wtedy gdy produkcja z PV jest żadna / znikoma.

Obecnie chodzę do skrzynki codziennie - ale pomiary zgadzają się ze wskazaniami Froniusa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o interpretację wskazań licznika dwukierunkowego ISKRA AM550 w kontekście instalacji fotowoltaicznej (PV) o mocy 9,88 kW. Licznik pokazuje 4139 kWh w pozycji 1.8.0 (zużycie) oraz 2367 kWh w pozycji 2.8.0 (energia oddana do sieci). Użytkownik zauważa różnicę między produkcją energii z falownika (8945 kWh od montażu) a wskazaniami licznika, co prowadzi do pytań o autokonsumpcję i ewentualne błędy w pomiarach. Odpowiedzi wskazują, że licznik nie resetuje się, a różnice mogą wynikać z autokonsumpcji, błędów w podłączeniu lub problemów z licznikiem. Użytkownik planuje dalsze monitorowanie wskazań oraz kontakt z operatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA