logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do przełączania inwertera off-grid on-grid

apzarkiletnisko 21 Maj 2023 16:10 951 5
  • #1 20589242
    apzarkiletnisko
    Poziom 3  
    Witam mam pytanie dotyczące falownika Afore 10 kW. Czy jest takie urządzenie, które podłączy falownik od sieci i przejdzie tryb off-grid gdy napięcie przekroczy 253V ? Jakiś regulator hybrydowy itp
  • #2 20589688
    Skandahl
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Jeżeli to falownik hybrydowy to sam powinien to zrobić. W momencie osiągnięcia 253 wolt na fazie powinien przerwać produkcje, przełączyć się na off-grid i wznowić produkcje do poziomu poboru. Spełnione muszą być dwa warunki, falownik musi być pełną hybrydą i musi mieć podłączoną baterię. O poprawnej konfiguracji wszystkiego już nie wspomnę.
  • #3 20590115
    apzarkiletnisko
    Poziom 3  
    A jeśli to zwykły falownik chodzi mi o jakies dodatkowe urzadzenie ktore by działało na podobnej zasadzie o której Pan mówi tylko byłoby niezależne np obok mojego falownika
  • #4 20590164
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    apzarkiletnisko napisał:
    A jeśli to zwykły falownik chodzi mi o jakies dodatkowe urzadzenie ktore by działało na podobnej zasadzie o której Pan mówi tylko byłoby niezależne np obok mojego falownika

Falownik on-grid (jak Afore) MUSI być podłączony do sieci aby działał.

Pomyśl lepiej o przeciwdziałaniu wyłączeniom falownika. Regulacja generacji mocy biernej (o ile falownik to umożliwia) czy dodatkowe obciążenia włączane w sieci wewnętrznej. Są tematy na forum.
  • #5 20590210
    apzarkiletnisko
    Poziom 3  
    A czy jeśli podłączyłbym mały magazyn energii ok 1 kW zamiast sieci. Czy dałoby się w ten sposób oszukać falownik i czy działałby wtedy off-grid?
  • #6 20590232
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    apzarkiletnisko napisał:
    A czy jeśli podłączyłbym mały magazyn energii ok 1 kW zamiast sieci. Czy dałoby się w ten sposób oszukać falownik i czy działałby wtedy off-grid?

Ale jak to sobie wyobrażasz? Podłączasz jakiś "symulator" 230VAC żeby wystartował inwerter - ten może i wystartuje, ale zaraz napięcie skoczy na 260V i się wyłączy, bo nie ma odbioru prądu. Ludzie i na agregatach próbowali takie cuda ;) - bez "sztywnej sieci" praktycznie niemożliwe jest uruchomienie inwertera on-grid.
    Musiałbyś w ułamku sekundy dokonać operacji uruchomienia i przełączenia obciążeń - uruchomić "źródło napięcia 230VAC" i za chwilę dopiąć solidne obciążenie żeby falownika nie wyłączyło i cały czas pilnować aby to obciążenie było w zakresie aktualnej mocy paneli.
    Jak już miałbyś grzałki z sekcjami przełączanymi - czyli regulowane obciążenie - to chyba prościej byłoby je podpiąć do gniazdka i załączać wg aktualnego napięcia (to zależne od nadprodukcji).
REKLAMA