Dzien dobry. Otóż mam nietypowy problem i nie byłem w stanie znaleźć podobnego na forum.
Komputer dziala normalnie gdy monitor jest podpięty pod mobo, kiedy próbuje podpiąć go pod karte graficzna, działa max 10 min i następuje restart (podczas gry).
Dodam że monitor ma wejscie vga i stosuje przejściówkę dvi. Czy kabel może być przyczyną?
Zasilacz cooler master 750w, karta graficzna rx6600, proc intel 12400. Windows 11.
Error log pokazuje tylko błąd kelner-power
Dodam, że wszystkie temperatury są w normie (max 50)
Witaj.
Niestety jest dwóch pierwszych podejrzanych.
Karta graficzna oraz zasilacz, mimo teoretycznie adekwatnej mocy (nawet jeszcze ze sporym zapasem).
Tak czy inaczej 50 stopni to dość mało, aż nieco podejrzanie, więc albo pomiary są wadliwe, albo konfiguracja zła i procesor/grafika mogą nie działać z pełną wydajnością, albo naprawdę dobre chłodzenie wszystkiego.
Uruchom HWInfo zaznaczając tylko sensory i rozpocznij logowanie. Wtedy zrób w OCCT test CPU, 10 minut. Jeśli komputer się nie zawiesi, wróć do hwinfo, zakończ logowanie.
Rozpocznij kolejne logowanie, zrób test karty graficznej w OCCT. Też 10 minut, jeśli tyle wytrzyma. Jeśli się nie zawiesi, zakończ logowanie w HWInfo.
Rozpocznij kolejne logowanie, zrób test PSU (zasilacz), może być też 10 minut. Jeśli komputer się nie zawiesi, to zakończ logowanie.
Powinieneś mieć trzy pliki z logami, wyślij je tutaj do obejrzenia.
Jeśli w na którymś z testów komputer się wyłoży, napisz o tym, spróbuj zrobić krótszy test, 7 minut, 5 minut, żeby przeszedł w całości i żeby można było zakończyć logowanie (chociaż urwany w trakcie log też w razie czego załącz, powinien się mimo wszystko wykonać).
Ogromnie dziękuje za zainteresowanie się tematem.
Załączam logi zgodnie z sugestia - jedyne co - PSU test trwał bardzo krótko, po około minucie procesor osiągnął 100 stopni, a że jestem laikiem, wolałem przerwać test niż ryzykować ze coś się usmaży.
4 log (ERROR) to sytuacja kiedy komputer się restartuje (podczas gry)- obserwowałem te wykresy i gra która uruchamiam nawet w połowie nie obciąża tak jak test OCCT.
Pytanie jest dość głupie - ale czy to możliwe ze sterownik restartuje komputer, bez żadnego ostrzeżenia? zauważyłem ze restarty pojawiają się dość krótko po tym jak próbuje uruchomić nakładkę AMD. nie powoduje to żadnego BlueScreena, po prostu restart.
#edit
po aktualizacji sterowników efekt jest taki sam
Załączniki:
GPU.CSV(455.46 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
CPU.CSV(504.33 KB)
PSU.CSV(116.44 KB)
ERROR.CSV(48.11 KB)
Dodam, że wszystkie temperatury są w normie (max 50)
było wadliwe.
Przy teście GPU, gdzie procesor jest bardzo umiarkowanie wykorzystywany, temperatury rosły powyżej 60 stopni. Interesują nas temperatury rdzeni, nie temperatury uśrednione, temperatury koło podstawki, czy cokolwiek innego.
Z pomiarów GPU wynika, że pod obciążeniem pracuje ona w temperaturach około 60 stopni (hotspot 80 stopni), to prawidłowe wartości. Jeśli na teście GPU się nie wyłożył, to grafikę można póki co uznać za sprawną.
W teście opisanym jako CPU widać, że od razu po przyłożeniu obciążenia prędkości boost są redukowane, a procesor bardzo szybko nabiera temperatury rdzeni w okolicach 80 stopni. To nie jest jeszcze jakaś katastrofa, ale przy tym procesorze jest to temperatura świadcząca o użyciu beznadziejnego chłodzenia (być może tego fabrycznego z kompletu), albo nieprawidłowego montażu innego chłodzenia. Jeśli jest użyte chłodzenie Intela, to warto wydać ~100 złotych na jakieś ambitniejsze chłodzenie (Fera 5 z jednym wentylatorem byłaby dobrym wyborem dla tego procesora). Fabryczne chłodzenie uniemożliwia osiągnięcie pełnej wydajności przy długotrwałych obciążeniach. Ale słabe chłodzenie procesora prawdopodobnie nie jest problemem, bo wciąż trochę brakuje do bardziej agresywnej redukcji zegarów czy do wyłączenia awaryjnego.
W logu Error nie widać dobrego sprzętowego powodu do reakcji. Na pewno nie są to temperatury w tym przypadku.
Test PSU pokazuje, że chłodzenie procesora jest zdecydowanie za słabe lub wadliwie zamontowane. Wykręcenie setki na tym procesorze jest dość trudne Co dziwne, dławienie termiczne wcale nie działało w tym przypadku, a już powinno. Może masz nieprawidłowe ustawienia BIOS, może masz wadliwy BIOS (warto zobaczyć, czy są dostępne jego aktualizacje i sprawdzić w opisach co one zmieniają). Limity PL1/PL2 masz ustawione statycznie i są one ustawione zbyt wysoko względem możliwości posiadanego chłodzenia.
Sterowniki mogą przy wykryciu zagrożenia doprowadzić do zawieszenia systemu (co spowoduje BSOD lub reset komputera). Mogą też w przypadku uszkodzonego sprzętu robić taki efekt. RX6600 nie jest awaryjną kartą, ale każdej się może coś zdarzyć.
Dziękuję za kolejne podpowiedzi, jutro gdy tylko będę w domu to załączę zrzuty.
Jeśli to ma jakieś znaczenie, to dziś po tym jak komputer się zrestartował, uruchomiłem od razu grę, która ledwo co się załadowała i kolejny raz nastąpił restart - zazwyczaj spokojnie działała około 10-15 min. Dodam, że restarty nie wystepuja kiedy monitor jest wpięty pod mobo a nie prosto pod karte (przy mobo ustawiam nieco słabsze ustawienia - ale nawet przy max ustawieniach kiedy kabel jest wpiety w GPU, na karcie temp nie przekracza 50-60 stopni).
Próbowałem dziś podpiąć komputer kablem HDMI do telewizora, zauważyłem że kiedy dotknąłem tylnej obudowy GPU (śrubki znajdującej się pod wejsciem) końcówką kabla hdmi to przez chwilę jakby doszło do "małego, trwającego mniej niż sekundę zaiskrzenia?". Czy to może świadczyć o tym że coś jest nie tak z zasilaczem ?
Wybaczcie brak profesjonalnego określenia, staram się podać jakieś nietypowe detale. Zacząłem się zastanawiać czy możliwe jest to, że jak ustawiam ustawienia graficzne na max, to pobór mocy sprawia że zasilacz głupieje? Niestety nie mam innego na podmianę, ale jeśli w dalszych testach wszystko inne zostanie wyeliminowane, to pewnie kupię drugi.
Może ktoś mi coś poleci, w miarę budżetowego, który udźwignie moje podzespoly ?
Komputer składałem sam, ale wydaje mi się, że gdyby był źle złożony, to w ogóle by nie działał jak należy?
Internal Power Error to ciekawy błąd, w sumie nawet nie przypominam sobie, bym go gdzieś wcześniej widział.
Jedyna metoda wyeliminowania wadliwego komponentu to podmiana w celach testów.
Sprawdź jeszcze którą wersję BIOS posiadasz na tej płycie i czy jest jakaś aktualizacja dostępna.
Skoro na zintegrowanej karcie graficznej działa ten sprzęt to pierwszym podejrzanym jest RX6600 (fajnie by było przetestować inną kartę zamiast tej w Twoim komputerze), drugim podejrzanym jest zasilacz (moc ma odpowiednią, nawet sporo za dużą, ale jakościowo jest to taki sobie zasilacz, więc też mogłeś trafić na wadliwą jednostkę). Chłodzeniem procesora przy okazji również się warto zająć, mimo że nie jest ono bezpośrednią przyczyną problemów, ale jak widać coś jest nieprawidłowo zaimplementowane (może w BIOS), że przy temperaturze 100 stopni procesor jeszcze na pełnych zegarach chodził (mimo że w logu już była informacja o ograniczaniu wydajności).
Cześć.
Mam kilka uwag co do wcześniejszych postów, ale to raczej detale.
dt1 napisał:
a procesor bardzo szybko nabiera temperatury rdzeni w okolicach 80 stopni.
Wiatrak dopasowuje prędkość obrotów do temperatury. 86 stopni było tylko na jednym rdzeniu i to przez chwilkę, bo wtedy akurat spadło RPM. Temperatura pozostaje na mniej więcej stałym poziomie przy konsekwentnym wzroście RPM wiatraka.
W teście GPU wiatrak od razu wchodzi na 3200 obr/min, strzelam, że to jego max. Niestety, nie potrafię wytłumaczyć jak to możliwe, że przy takim samym obciążeniu procka temperatury tak gwałtownie wzrosły. Maksymalne obroty wentylatorów łącznie z takim samym obciążeniem, a taka różnica w temperaturze. Domyślam się, że test PSU obciąża w komputerze wszystko co tylko się da. Procek bierze też więcej mocy, ale skąd taka różnica w temperaturach to nie wiem. Naturalnie intuicja podpowiada, że jak jest tak gorąco to coś z chłodzeniem jest, ale dlaczego na pełnym obciążeniu procka jest okej? Na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć.
Sprawdziłem ten zasilacz. Częstą sztuczką wśród tanich zasilaczy jest sumowanie mocy dla różnych linii. Np. linia 3,3V oraz 5V ma 200W, a linia 12V 300W i sprzedawany jest jako zasilacz 500W. Oczywiscie linia 3V nigdy nie skonsumuje wiecej niz kilkanaście watów przy takim sprzęcie... ale ten Twój https://www.x-kom.pl/p/604222-zasilacz-do-kom...nze-v2-750w-80-plus-bronze.html#modal:galeria ma 744W na 12V. To dużo. ChatGPT 4 mówi, że Twoja grafa pobiera maksymalnie 160-180W. Na x-comie piszą, że rekomendowany zasilacz to 500W (nie wiem jak oni to liczą... czy razem z pozostałymi częściami kompa?) Procek 117W... z pewnością jest zapas. I fakt, intuicja też podpowiada, że BSOD może być związany z zasilaczem.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to: sprawdzenie czy restart występi na Twoim RX w gierce, w ktorej ustawisz najniższe detale, czyli tak zeby nie była tak bardzo obciążona.
Update BIOS to zawsze dobry pomysł.
Czy na tej karcie, gdy nei grasz, a np. tylko oglądasz YT albo uzywasz przeglądarki - też następują restarty? W sensie chodzi mi o korelacje między restartem, a obciążeniem karty i reszty komponentów.
Możesz przecież tak samo zarejestrować w HWInfo wszystkie parametry i odpalić gierkę. Wtedy zobaczymy co się zapisało przed restartem. To jedyne co przychodzi mi do głowy.
86 stopni było tylko na jednym rdzeniu i to przez chwilkę, bo wtedy akurat spadło RPM.
Po przekroczeniu na rdzeniach 70-75 stopni chłodzenie powinno pracować na maksymalnych obrotach. Jeśli przy jeszcze wyższych temperaturach zwalnia, to jest nieprawidłowo ustawione. Ale to wszystko nie ma znaczenia, musi być to chłodzenie albo bardzo słabe (pasuje charakterystyką do tego małego placka co Intel do pudełka wraz z procesorem wrzuca), albo źle zamontowane. Jeśli jest fabryczne to nie nadaje się do zastosowania w innym scenariuszu niż praca biurowa.
Testerrr napisał:
ChatGPT 4 mówi, że Twoja grafa pobiera maksymalnie 160-180W. Na x-comie piszą, że rekomendowany zasilacz to 500W (nie wiem jak oni to liczą... czy razem z pozostałymi częściami kompa?)
Do ChatGPT trzeba mieć bardzo ograniczone zaufanie. Niekręcona wersja RX6600 potrzebuje 120W, z możliwymi krótkimi skokami (milisekundy raczej niż sekundy) powyżej tej średniej w ciężkich testach typu Furmark.
Generalnie podawanie rekomendowanej mocy zasilacza jest co do zasady złe i nigdy nie należy się nim przejmować. Po pierwsze nie wiadomo, jakie komponenty poza kartą graficzną są zasilane w komputerze (w końcu tandem takiej karty z Pentiumem może wymagać nieco mniej prądu niż przy połączeniu z I9-13900K), po drugie ogólna moc zasilacza, jak zauważyłeś, ma się często nijak do wydajności linii 12V, a w zasadzie tylko ona jest istotna. W przypadku tego komputera zasilacz mający 350W do dyspozycji na linii 12V powinien spokojnie starczyć.
Testerrr napisał:
Czy na tej karcie, gdy nei grasz, a np. tylko oglądasz YT albo uzywasz przeglądarki - też następują restarty? W sensie chodzi mi o korelacje między restartem, a obciążeniem karty i reszty komponentów.
Zerknij na log nazwany ERROR, tam są małe obciążenia, niskie temperatury, to jest log przy którego generowaniu był restart. Co prawda podczas gry, ale wykorzystanie zasobów jest dość niewielkie, sporo niższe niż w OCCT. Ostatnie wiersze, czyli przed samym restartem, nie pokazują niczego niepokojącego.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Wygląda na to że temat się rozwiązał, podam trochę detali jeśli ktoś kiedyś napotka podobny problem.
Komputer działał idealnie przy małym obciążeniu, używam go głównie do pracy i nigdy nie napotkałem podobnych problemów jak przy uruchomieniu gry.
Zauważyłem, że po tym jak już maszyna się restartowała po nastu minutach spędzonych na graniu, wystarczyło po restarcie tylko uruchomić grę żeby doprowadzić do kolejnego restartu, sporadycznie działała ona max 3-4 min I kolejny restart (jako laik zacząłem się zastanawiać czy może mieć to związek z temperatura PSU).
Chlodzenie procesora jest stockowe, biorąc pod uwagę wasze porady uznałem że Fortis5 dual powinien byc odpowiedni, a nawet z lekkim zapasem, muszę tylko zorientować się jeszcze czy bez problemu wejdzie, nie zawadzając o ram czy karte graficzna.
Biorąc pod uwagę że test OCCT wypadł dobrze na karcie, podszedłem do sklepu po nowy zasilacz.
Dzisiaj go podłączyłem - wygląda na to, że to poprzedni zasilacz byl winowajcą.
Poprzedni Cooler Master V750 Gold wymieniłem na Cooler Master MWE Gold V2. (Wydawał być się w miarę ok jak na cenę 400zl)
Od kilku godzin staram się powtarzać czynności przy których wcześniej się restartował, zwiększyłem nawet detale w aplikacjach na full. Problem się nie powtórzył. Cieszę się że nie padło na kartę graficzną.
Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie
biorąc pod uwagę wasze porady uznałem że Fortis5 dual powinien byc odpowiedni
Fera 5 single jest do tego procesora wystarczająca. Nie ma potrzeby przepłacać za Fortis Dual, niewiele zyskasz (dosłownie 3-4 stopnie, ale to na cięższym od tego 12400 procesorze). Jest sporo testów w sieci, niech rozmiar radiatora i ilość wentylatorów Cię nie zmyli.
✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który restartuje się po podłączeniu monitora do karty graficznej RX6600, podczas gdy działa poprawnie przy podłączeniu do płyty głównej. Po przeprowadzeniu testów temperatury CPU, które osiągały 100 stopni, oraz GPU, które działało w normie, zidentyfikowano potencjalne problemy z chłodzeniem procesora oraz zasilaczem. Użytkownik zauważył, że restarty występują po uruchomieniu nakładki AMD, a także po podłączeniu do telewizora przez HDMI, co sugerowało możliwe problemy z zasilaczem. Po wymianie zasilacza i rozważeniu lepszego chłodzenia CPU, problem został rozwiązany. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.