logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Ryzen 7 7700 i RX7900XT wyłącza się podczas grania – czarny ekran, restart

boxon1337js 18 Sie 2025 13:27 348 6
REKLAMA
  • #1 21637887
    boxon1337js
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Hej Elektrodowicze!

Mam problem z komputerem, który pojawia się tylko podczas obciążenia?

Specyfikacja poniżej:
    AMD Ryzen 7 7700, ustawiony na stałe 4GHz
    Radeon RX7900XT 20GB (na undervolcie)
    AIO 360
    RAM DDR5 2x16GB 6000MHz
    MOBO: Gigabyte B650 Eagle AX
    PSU: FSP-VITA-GM-750W
    Dysk M.2 1TB

Objawy:
    Podczas grania komputer po pewnym czasie nagle wyłącza się – pojawia się czarny ekran, bez bluescreena. Komp próbuje się zrestartować, ale przez ok. 5 minut jest ciągle czarny ekran i diody błędów na płycie głównej przeskakują, sytem resetuje się aż w końcu po tych kilku minutach wystartuje normalnie (niezależnie czy coś robię czy nie). Akcja powtarza się 2-3 razy dziennie w trakcie gry w NFS unbound czy np CSa podczas streama

Dotychczasowe kroki:
    Podejrzewałem przegrzewanie się GPU, więc ustawiłem procka na stałe 4GHz: temperatury 46°C idle, max 70-75°C w wymagających grach.
    Zrobiłem undervolting GPU oraz krzywą wentylatorów trochę bardziej raw.
    Dzisiaj crash w NFS Unbound po 30 minutach gry, wczoraj po kilku godzinach, ale jeszcze ani razu na pullpicie.
    Nie chcę od razu wysyłać grafiki na gwarancję, bo komputer jest potrzebny mi codziennie do pracy ;/
    Wczoraj po UV GPU i UC CPU zrobiłem test godzinny OCCT i nic nie wykazał ani dla CPU ani dla GPU, komputer przeszedł test poprawnie, temperatury podczas testu zamieszczam na screenie, dodatkowo screen z AMD software.
    Zrzut z HWMonitor pokazujący temperatury i napięcia karty graficznej RX 7900 XT
    Panel AMD Software z ustawieniami undervoltingu i krzywą wentylatora GPU RX7900XT

Nie wiem, co jeszcze mógłbym przekazać, żeby ułatwić diagnozę. Będę wdzięczny za podpowiedzi, jakie dane lub testy warto jeszcze zrobić, aby zawęzić przyczynę problemu.

EDIT #1:
    Najważniejsze – wszystkie podzespoły są na gwarancji, komputer ma około pół roku. Mam tylko oryginalne opakowanie od karty graficznej. Jeśli do innych podzespołów wymagane jest opakowanie, to niestety gwarancji już nie będzie, haha. Piszę to informacyjnie, aby uniknąć pytań o starą pastę termoprzewodzącą lub zakurzony komputer :)

EDIT #2:
    No to tak – zainstalowałem HWiNFO, HWMonitor poszedł w odstawkę. Odpaliłem logowanie w HWiNFO, spróbuję wywołać crasha i zobaczę, jakie będą wtedy temperatury oraz co ciekawego pokażą logi.

Z góry dzięki za wszelką pomoc,
    Dżonson <3
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21637953
    boxon1337js
    Poziom 9  
    >>21637946
    Sprwadziłem logi, i wygląda to tak:
    Zrzut ekranu z Podglądu niezawodności pokazujący 3 krytyczne błędy wyłączenia systemu Windows.
    Raport systemu Windows z informacją o nieoczekiwanym wyłączeniu systemu

W skrócie, niewiele dowiem się z tego raportu. Co ciekawe, po pobraniu aktualizacji i kilku aplikacji z płyty pojawiły się błędy, z których 99% to kod „a1000005”, a czasem występuje też błąd „ab”. Jednak systemowe crashe zdarzały się już przed tymi aktualizacjami. System operacyjny to Windows 10 IoT Enterprise.

Zrzut ekranu raportu błędu systemowego Windows z kodem „a1000005”
    Wykres niezawodności systemu Windows z licznymi błędami sprzętowymi 17-18 sierpnia 2025
  • #4 21638845
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    Ten cpu ma wbudowana grafikę.

Wyjmij RX7900 , zmień w bios na tą z cpu , ... i testuj.

Posiadana płyta Gigabyte B650 Eagle AX ma Link
    - Extended Connectivity:DP, HDMI,
  • REKLAMA
  • #5 21638883
    boxon1337js
    Poziom 9  
    Pobrałem Aidę jeszcze przed wyjęciem RX-a i zrobiłem stress test na CPU + GPU. Wrzucam screen z ustawieniami:
    Zaznaczone opcje: Stress CPU, FPU, cache i GPU w teście AIDA64
    Po ok. 20 minutach:
    CPU dobijało do 95–105°C,
    Wysokie temperatury CPU Ryzen 7 7700 podczas stress testu w Aidzie
    GPU ~70°C, ale hotspot aż 100°C 😲
    Zrzut ekranu z temperaturami i napięciami GPU karty RX 7900 XT podczas testu obciążeniowego
    Czemu aż takie wartości, wcześniej testowałem w OCCT i tam procek nie przebijał 75°C, w grach podobnie.
    Zauważyłem też, że temperatury mocno skaczą w Aidzie, gdy włączę opcje Stress FPU i Cache. I gdy zaznaczam stress GPU to komputer co chwilę lubi ostro przymulić...
    Sprawdzę jeszcze bez RX'a
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21638928
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    That error A1000005 ( "LKD_0xA1000005" ) can either indicate a hardware issue or most likely a driver issue.

Podobny problem Link_problem Fluid Motion Frames
    - AMD graphics driver (amdfendr (wdf01000.sys driver))
    - driver grafiki
    - driver chipsetu
  • #7 21639060
    boxon1337js
    Poziom 9  
    >>21638928

Dzięki! Wyłączyłem Fluid Motion Frames, na ten moment żadnych błędów w monitorze, możliwe, że to będzie to :D
    Dam znać jutro jeszcze, jak PC przepracuje kilka godzin.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem AMD Ryzen 7 7700 (ustawionym na stałe 4 GHz) i kartą graficzną Radeon RX 7900 XT 20GB (z undervoltingiem) wyłącza się podczas grania, objawiając się czarnym ekranem i restartami trwającymi kilka minut, po czym system uruchamia się normalnie. Problem występuje podczas obciążenia, np. w grach NFS Unbound i CS podczas streamingu. Specyfikacja obejmuje chłodzenie AIO 360, pamięć DDR5 2x16GB 6000 MHz, płytę główną Gigabyte B650 Eagle AX oraz zasilacz FSP VITA GM 750W. Temperatura CPU utrzymywana jest w zakresie 46°C w spoczynku i do 70-75°C pod obciążeniem. Podjęto kroki takie jak undervolting GPU i modyfikacja krzywej wentylatorów, jednak problem nadal występuje. Objawy wskazują na możliwe problemy z zasilaniem, stabilnością płyty głównej lub sterownikami, gdyż brak jest bluescreena, a diody błędów na płycie głównej migają podczas restartów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA