logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze nagłośnienie dla początkującego DJ/Wodzireja - porady i rekomendacje sprzętu

kowalwiktor12 22 Maj 2023 00:16 2964 5
REKLAMA
  • #1 20589751
    kowalwiktor12
    Poziom 2  
    Witam jestem młodą osobą która chciał by zacząć przygodę z graniem po różnych i imprezach jako dj/wlodzirej i chciałbym się dowiedzieć jakie najlepsze jest nagłośnienie czy ktoś by mógł mi doradzić
  • REKLAMA
  • #2 20589759
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Np firm: RCF, EV, Turbosound, KV2, QSC, FBT,Mackie, Yamaha, Bose, Dynacord, JBL, DB Technologies, LD Systems, HK Audio.
    Z krajowych: Pol Audio, NAW, Bayor Audio, Dr Aus, Granat Audio, Silver Sound, LDM, Elmuz.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 20589853
    IntTech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    pytanie w stylu jakie auto jest najlepsze
    jeden zadowoli się VW, inny będzie się cieszył z Audi inny bez "Lambo" nie wyjedzie na miasto bo wstyd.

wszystko zależy od grubości portfela - ale jak chcesz "top of the top" to L'acoustics albo Meyer

jak będziemy znali budżet to można pomyśleć dalej :)
  • REKLAMA
  • #4 20589931
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Wiesz, na autach się znają wszyscy i praktycznie wszyscy mają ulubione marki, natomiast o sprzęcie PRO ma pojęcie niewielka grupa osób, więc autor = dopiero wchodzący w świat pro audio, ma prawo nie znać firm takowy wytwarzający.

IntTech napisał:
    ale jak chcesz "top of the top" to L'acoustics albo Meyer

Dla dj-ja i wodzireja?
    To tak jak by kupić koparkę do wykopania cebulki tulipana.
    Wiem wiem, żartowałaś. Ja też. :-)

IntTech napisał:
    jak będziemy znali budżet to można pomyśleć dalej

Właśnie.
    Dobrze jak autor poda też, co głównie chce ogrywać i jakimi gatunkami myzycznymi.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 20592200
    kowalwiktor12
    Poziom 2  
    Myślę grac na imprezach okolicznościowych i oraz jakiś firmowych.
    Budżet na nagłośnienie oraz mikser 5k
  • #6 20592233
    IntTech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Raz w życiu widziałem któreś z mniejszych paczek lacoustics w posiadaniu zespołu weselnego
    Wiec da się :)

Odnośnie nagłośnienia - moja sugestia abyś dozbierał przynajmniej do 10k bo z sensownym nagłośnieniem i mikserem w 5k się nie zmieścisz.

Można oczywiście kupić alto TS315 + mikser behringera z serii xenyx i nawet zostanie Ci na mikrofon - ale dość szybko dojdziesz do wniosku że mikser szumi i jego jakość jest wątpliwa, że w nagłośnieniu brakuje Ci basu i przydało by się dokupić subwoofer… szybko też zorientujesz się że zbyt długo świecąca się czerwona dioda na panelu głośnika oznacza mniej więcej tyle co „wymień driver”.

Można tez poszukać sprzętu używanego - ale byłbym daleki od kupowania aktywnych, używanych paczek…

Zostają jeszcze używane pasywy…
    Z kolumnami nie spodziewam się tu większych problemów, jeśli głośniki są sprawne to najgorsze co może Cię spotkać to zwęglone zwrotnica - prawdziwym problemem jest końcówka…

Najtańsza sensowna końcówka dwukanałowa (według mnie) to obecnie QSC PLX,
    Czterokanałowa - chinalab od sanwaya albo sinbosen… Ew od biedy tsa 4-700

I tutaj może szło by skompletować zestaw - ALE
    Kwestia czy chcesz dźwigać i władujesz się w konstrukcje typu 2x15+driver
    co redukuje na początku potrzebę subwoofera i dsp, ale (jak już wspomniałem) trochę się nadźwigasz…

Albo kupisz satelity 15+driver lub 12+ driver
    Ale zestaw będzie wymagał suba, dsp i dwóch dwukanałowych końcówek lub jednej czterokanałowej -
    a wspomniany zestaw i tak nie mieści się w budżecie
REKLAMA