mody0211 napisał: córka myśli o programowaniu ale od czegoś trzeba zaczą
No właśnie, od czego by tu zacząć. Jak ma być to nauka programowania to warto zacząć od działającego środowiska a nie budować je od początku choć niektórzy uczyli się pływać wrzuceni na głęboką wodę ale inni prawie utonęli mi mają wodowstręt na całe życie.
mody0211 napisał: zestawy lego trochę kosztują
Ale mają w sobie wszystko co pozwala w prosty sposób konstruować i programować robota:
- silniki napędowe przystosowane konstrukcyjnie do montowania w zestawach LEGO
- jednostkę sterującą (kostkę) z procesorem, zasilaniem, klawiszami sterującymi USB, BT i odpowiednimi wyjściami do silników oraz wejściami z czujników
- zestaw różnych czujników
- nie jest to tylko sprzęt (hardware) bo jest jeszcze oprogramowanie pozwalające na tworzenie z bloczków programu dla robota.
Jeżeli uważasz, że z wymienionych sprzętów poskładasz coś podobnego sam to jestem pełen uznania.
Ze zdalnie sterowanych zabawek to można odzyskać układy wykonawcze i napędowe jeżeli są oddzielną częścią układu sterowania - klasyczna aparatura modelarska, oddzielnie odbiornik a oddzielnie serwomechanizmy i sterownik silnika.
Z drona to nawet z silnikami może być problem bo do napędu robota możesz potrzebować przekładni.
Laptop - z ten robot będzie taki duży aby unosić laptopa? Raczej trudno użyć laptopa w kawałkach, może bateria do zasilania robota ale procesor bez chipsetu i pamięci nie ruszy, system bez dysku albo przynajmniej pendrive się nie załaduje a pisanie od nowa BIOS to jest wyzwanie raczej nie na początek.
Poza LEGO powstało kilka projektów robotów i są dostępne. Są firmy krajowe które handlują różnymi częściami do robotów.
Jako jednostki sterującej używają znanych i posiadających środowisko do programowania płytek mikrokontrolerów - różne płytki Arduino, czy RPi.
Myślę, że będzie łatwiej z takimi układami niż z przerabianiem telefonów.