logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1 próba zbudowania robota z klocków LEGO, elektroniki i części drona, dla córki (10 lat)

mody0211 22 Maj 2023 08:41 390 4
  • #1 20589873
    mody0211
    Poziom 1  
    Witam serdecznie chciałem z córką 10 lat zbudować 1 robota z klocków lego wykorzystać jakąś elektronikę z zabawek zdalnie sterowanych to wszystko tak na próbę córka myśli o programowaniu ale od czegoś trzeba zacząć zestawy lego trochę kosztują z góry dziękuję za pomoc Patryk

Dodano po 21 [minuty]:

Mam do wykorzystanie na części drona starego laptopa może stare tel. Może przyda się coś z elektroniki
  • #2 20589952
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3319
    Z tanich zabawek polecam "klony" Arduino . Nano obecnie jest po 30 zł na allegro na aliex za kilka zł (w przypadku zamawiana wielu szt.). Masa gotowych modułów wejściowych czy wyjściowych z bibliotekami ( podłączasz i działa) . Proste kursy jak podłączyć i zaprogramować. Jednym słowem wg mniej prościej się nie da.
  • #3 20589978
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    mody0211 napisał:
    córka myśli o programowaniu ale od czegoś trzeba zaczą
    No właśnie, od czego by tu zacząć. Jak ma być to nauka programowania to warto zacząć od działającego środowiska a nie budować je od początku choć niektórzy uczyli się pływać wrzuceni na głęboką wodę ale inni prawie utonęli mi mają wodowstręt na całe życie.
    mody0211 napisał:
    zestawy lego trochę kosztują
    Ale mają w sobie wszystko co pozwala w prosty sposób konstruować i programować robota:
    - silniki napędowe przystosowane konstrukcyjnie do montowania w zestawach LEGO
    - jednostkę sterującą (kostkę) z procesorem, zasilaniem, klawiszami sterującymi USB, BT i odpowiednimi wyjściami do silników oraz wejściami z czujników
    - zestaw różnych czujników
    - nie jest to tylko sprzęt (hardware) bo jest jeszcze oprogramowanie pozwalające na tworzenie z bloczków programu dla robota.

Jeżeli uważasz, że z wymienionych sprzętów poskładasz coś podobnego sam to jestem pełen uznania.
    Ze zdalnie sterowanych zabawek to można odzyskać układy wykonawcze i napędowe jeżeli są oddzielną częścią układu sterowania - klasyczna aparatura modelarska, oddzielnie odbiornik a oddzielnie serwomechanizmy i sterownik silnika.
    Z drona to nawet z silnikami może być problem bo do napędu robota możesz potrzebować przekładni.
    Laptop - z ten robot będzie taki duży aby unosić laptopa? Raczej trudno użyć laptopa w kawałkach, może bateria do zasilania robota ale procesor bez chipsetu i pamięci nie ruszy, system bez dysku albo przynajmniej pendrive się nie załaduje a pisanie od nowa BIOS to jest wyzwanie raczej nie na początek.

Poza LEGO powstało kilka projektów robotów i są dostępne. Są firmy krajowe które handlują różnymi częściami do robotów.
    Jako jednostki sterującej używają znanych i posiadających środowisko do programowania płytek mikrokontrolerów - różne płytki Arduino, czy RPi.
    Myślę, że będzie łatwiej z takimi układami niż z przerabianiem telefonów.
  • #4 20590056
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 580
    Czasem mi się wydaje, że ludzie myślą, że elektronika w urządzeniach jest jak plastelina. Wystarczy wyciągnąć, trochę przeformować i jakoś zadziała.

Do autora:
    Spróbuj najpierw przeczołgać córę przez portal https://hourofcode.com/pl
  • #5 20590084
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3319
    Do trzeba mieć masę "złomu w domu" a i tak zawsze czegoś braknie lub parametry będą wymagały kompromisu. Takie podejście to wyższa szkoła jazdy. Porównując do nauki pływania. Gotowy zestaw to basen z ciepłą wodą i instruktorem a budowanie ze złomu to czasem śmierdzące bajoro o nieznanej głębokości i zielonej wodzie. Tam też się nauczysz pływać ale to bardziej surwiwal (cieszysz się jak przeżyłeś i układ nie wybuchł).
REKLAMA