logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fabia 1 Kombi - Problem z zamkiem pasażera, klapy i brak pikania drzwi

MarcinSm 22 Maj 2023 08:55 969 5
REKLAMA
  • #1 20589890
    MarcinSm
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witajcie, od dłuższego czasu mam problem z zamkiem od pasażera + zamkiem klapy w Skodzie Fabia 1 Kombi. Wszystkie usterki niekiedy znikają samoczynnie.

Zacznę od zamka klapy, po naciśnięciu brak reakcji - wymiana na nowy i dalej brak reakcji.
    Zamek od przedni pasażera - zamknięcie/otwarcie brak reakcji (jak już otworzy to niekiedy zamknie a niekiedy nie)
    Ostatnio zaobserwowałem jeszcze problem gdy zamknę drzwi kierowcy automatycznie ryglują się zamki.
    Dodatkowym problemem jest brak sygnalizacji podczas otwarcia drzwi kierowcy jak światła są włączone.

Ma ktoś jakiś pomysł ??
  • REKLAMA
  • #2 20589904
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Sprawdz stan kabli w przelotce między drzwiami/klapą a karoseria. Jak wyglądają dobrze to zamki do wymiany, a przynajmniej ten w drzwiach.
  • REKLAMA
  • #3 20589938
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20590281
    MarcinSm
    Poziom 12  
    1 diagnoza to sprawdziłem kable miedzy drzwiami pasażera karoserią i są OK. Zostały kable kierowcy
    2. Kable przy klapie też OK
    3. wypiąłem bezpiecznik centralnego zamka i od razu sygnał dźwiękowy że światła włączone/kierunkowskaz włączony,
    musze kable przejrzeć od kierowcy, ale wszystko jakby wskazywało na zamek kierowcy, mimo że otwiera/zamyka prawidłowo, ale nie daje sygnału że drzwi otwarte i nie uruchamia sygnału dźwiękowego. Koleinie zaobserwowałem że otwierając drzwi po 30s zamek sam się zamyka (auto domykanie) czyli nie daje impulsu że drzwi otwarte, tak samo podczas otwarcia drzwi nie włącza się pompa paliwa na 1-2s (zawsze tak robiło)

Zamki pasażerów i klapy chyba są zależne od zamka kierowcy ?
  • REKLAMA
  • #5 20590321
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Zrób pożądek z zamkami drzwi to bagażnik zacznie działać(jeśli sprawny siłownik, klamka i instalacja) dziwne ale taka zależność jest w tym aucie.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 20590337
    MarcinSm
    Poziom 12  
    masz rację, wymienię mechanizmy zamka najpierw u kierowcy później u pasażera,
    W tym aucie jest to masakra bo roznitować trzeba tą blachę z mechanizmem dźwigania/opuszczania szyb, całe szczęście u kierowcy dwa razy już to wyciągałem.
    Ewidentnie coś z zamkiem u kierowcy bo jak wspominałem pompa przy otwarciu drzwi się nie włącza i nie ma sygnału jak światła są załączone
REKLAMA