logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Parownica Karcher SC3 - Przestała dawać parę, coś tam się niby grzeje

dlugopis98765 22 Maj 2023 13:03 7317 6
REKLAMA
  • #1 20590168
    dlugopis98765
    Poziom 8  
    Dostałem ten sprzęt by na to zerknąć. Nie działał już jak dostałem i coś latało w środku jak lekko się potrząsło. Jak otworzyłem to od razu wyleciało to: Parownica Karcher SC3 - Przestała dawać parę, coś tam się niby grzeje

A sprzęt od środka wygląda tak: Parownica Karcher SC3 - Przestała dawać parę, coś tam się niby grzeje

Miejsce gumowego walca już namierzyłem, ale ten teges ze sprężyną nie mam pojęcia gdzie to włożyć i wygląda, że znalazłem usterkę. Wydaje mi się, że ten wężyk przy zaworze, powinien stanowić z tym całość, a nie 2 byty heh

Co potrzebuję kupić, by to naprawić?

Dodano po 16 [minuty]:

Czy glut z kleju na gorąco da radę, czy puści szybko? :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20590847
    dlugopis98765
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedz. A zaciekawiło mnie w sumie jak pracuje ten elektrozawór. Ten cylinder na sprężynie jest wciągany przez ten magnes czy wypychany, by puszczał wodę? W sensie jak załączy napięcie. Jakby złożyć to z powrotem do kupy, to w głąb tego wchodzi pierw cylinder ze sprężyną skierowaną w stronę wyjścia i wypycha ten cylinder jak włączy napięcie? Czy jednak sprężyną wchodzi pierw i wypycha cylinder w stronę wyjścia by chlapnąć wodą?
  • REKLAMA
  • #5 20591257
    dlugopis98765
    Poziom 8  
    Wskazano mi gdzie jest problem i dano do zrozumienia że części walące się po obudowie były ze środka elektrozaworu. Skontaktowałem się już z serwisem karchera i mają mi podać cenę za taki elektrozawór
  • #6 20601816
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Temat odblokowano na wniosek autora.
  • REKLAMA
  • #7 20602705
    dlugopis98765
    Poziom 8  
    Jednak fałszywy alarm. Dalej nie dawała pary. Jak zdjąłem wąż z zaworu trój drożnego to zaczęło podawać. Po rozebraniu lancy okazało się że mnóstwo kamienia było w samym wężu a kompletnie zatkane było w samej dyszy. Sprężone powietrze udrożniło bez problemu i wszystko już działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z parownicą Karcher SC3, która przestała wydawać parę. Po otwarciu urządzenia odkryto luźne elementy, w tym uszkodzony elektrozawór. Użytkownik zadał pytania dotyczące działania elektrozaworu oraz możliwości naprawy. Ostatecznie, po dalszym badaniu, okazało się, że problemem były zatory w wężu i dyszy, które zostały usunięte za pomocą sprężonego powietrza, co przywróciło funkcjonalność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA