logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy SSD zamiast HDD - brak możliwości uruchomienia Windows 10, BIOS się odpala

styka141 22 Maj 2023 14:54 393 9
REKLAMA
  • #1 20590317
    styka141
    Poziom 3  
    Posiadam 2 dyski ssd na którym jest w10 i hdd na którym są tylko gry. Kupiłem nowy ssd i po podmienieniu starego hdd na nowy ssd odpala się bios i nie moge odpalić widonowsa. Po zamienienu na stary hdd normalnie się odpala
  • REKLAMA
  • #3 20590341
    styka141
    Poziom 3  
    Po próbuje odpalenia systemu z tylko tego ssd jest ten sam problem tyle ze system jest tylko na nim zainstalowany bo ten hdd nie ma żadnego pliku systemowego
  • REKLAMA
  • #4 20590358
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Zrób klona dysku HDD na nowy SSD, później ewentualnie skasuj niepotrzebne pliki.
  • #5 20590365
    rtesadfg56
    Poziom 29  
    Ocena: 256
    Stary hdd zamieniasz na nowy ssd tak ? I na starym ssd razem z nowy ssd nie chce dzialac ? Zrzut ekranu z biosu z kolejnoscia bootowania dyskow (z hdd, z nowym ssd).
    To jest normalny ssd czy kupiony z aliexpress?
  • #6 20590371
    styka141
    Poziom 3  
    Zamieniam stary hdd na nowy ssd kupiony w x kom wiec powinien byc git, i teraz się okazuje że nawet sam ssd nie chce działać na ktyórym jest system tylę ze na hdd nie ma plików od windowsa wcale a ikonka ssd ma ten znaczek widowsa w ekploatorze plików odpalając samego hdd wyszło mi to wieć jednak ma jakoś ma jakieś pliki systemowe a skolonowaćx nie wiem czy jestem w stanie bo mam tylko 2 kable do zasilania a żaden dysk nie chce działać sam Nowy SSD zamiast HDD - brak możliwości uruchomienia Windows 10, BIOS się odpala

Dodano po 44 [sekundy]:

sorka za literówki wysłałem zanim poprawiłem

Dodano po 45 [sekundy]:

działa jedynie kombinacja stary ssd i hdd
  • REKLAMA
  • #8 20590382
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Dwa kable wystarczą - zostawiasz podłączony HDD i nowy SSD, środowisko do klonowania uruchamiasz z nośnika np. USB.
  • #9 20590385
    styka141
    Poziom 3  
    >>20590377
    jeżeli jest to można go przenieść na ssd xD?

Dodano po 2 [minuty]:

nie no niby jest na ssd Nowy SSD zamiast HDD - brak możliwości uruchomienia Windows 10, BIOS się odpala

Dodano po 7 [minuty]:

ok po wybraniu żeby startował z ssd w biosie wychodzi to: Nowy SSD zamiast HDD - brak możliwości uruchomienia Windows 10, BIOS się odpala
    tu reszta biosa Nowy SSD zamiast HDD - brak możliwości uruchomienia Windows 10, BIOS się odpala
    i Nowy SSD zamiast HDD - brak możliwości uruchomienia Windows 10, BIOS się odpala
    wychodzi na to ze coś jednak jest na tym hdd

Dodano po 3 [minuty]:

jeszcze to ss dysków tak jak mówiłem Nowy SSD zamiast HDD - brak możliwości uruchomienia Windows 10, BIOS się odpala hdd był pusty tylko zrobił partycje windows tyle że ona była pusta całkowicie

Dodano po 17 [minuty]:

>>20590377
    niby boot jest na C Nowy SSD zamiast HDD - brak możliwości uruchomienia Windows 10, BIOS się odpala

Dodano po 12 [minuty]:

ok jeden rozwiazany już normalnie działa zrobiłem to co na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=bMIeJIUfiA0 problem tkai że teraz nie chce się wyłączyć pc przyciskiem ani przy starcie
  • REKLAMA
  • #10 20593322
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Na SSD brakuje ESP (partycji systemowej EFI z FAT32)

Wg tego co zrobiłeś wyszło, że masz part. systemowo-rozruchową - przy stylu Legacy i dysku MBR nie byłoby problemu a przy UEFI i GPT nawet instalator Win tego nie 'pochwala':

Komunikat o błędzie instalatora systemu Windows dotyczący partycji EFI sformatowanej jako NTFS.

Można:
    - na chwilę wyłączyć WinRE (wiersz polecenia uruchomiony jako administrator):
    REAgentC /disable

- usunąć part. 493 MiB (DISKPART> select ..., delete ...)
    - zmniejszyć wol. C o 107 MiB (DISKPART> select ..., shrink ...)
    - stworzyć part. 500 MiB pod WinRE (GUID: DE94BBA4-06D1-4D40-A16A-BFD50179D6AC), sformatować NTFS (DISKPART> create ..., format ..., setid...)
    - stworzyć part. 100 MiB ESP (GUID: C12A7328-F81F-11D2-BA4B-00A0C93EC93B), sformatować FAT32 i nadać literę S (DISKPART> create ..., format ..., assign ...)

włączyć WinRE:
    REAgentC /enable

i zregenerować zawartość ESP:
    bcdboot %WinDir% /s S: /l pl-PL

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem systemu Windows 10 po wymianie dysku HDD na nowy SSD. BIOS się uruchamia, ale system nie startuje. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie poprawności instalacji Windows, wymuszenie bootowania z SSD w BIOSie, klonowanie danych z HDD na SSD oraz upewnienie się, że partycja EFI (ESP) jest obecna na SSD. Użytkownik potwierdza, że nowy SSD działałby, ale nie ma możliwości uruchomienia systemu bez HDD. Ostatecznie, po kilku próbach, użytkownik zdołał uruchomić system, stosując się do wskazówek dotyczących konfiguracji partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA