logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa płyta główna nie widzi SSD i HDD po klonowaniu Windows 10, BIOS nie wykrywa dysków

jakuboz764 17 Lip 2025 22:52 204 5
REKLAMA
  • #1 21609874
    jakuboz764
    Poziom 3  
    Witam. Kupiłem dziś sobie lutę główną do komputera i podpiąłem stary dysk HDD, na którym był Windows 10. Programem klonowałem sam system na nowy dysk SSD, ale nie chciało go odpalić z SSD. ChatGPT podpowiedział mi, żebym zrobił bootowanie z Hard Drive BBS properties, zrobiłem to i dalej HDD było uruchomione ponownie i dało od razu do BIOS-u, i teraz BIOS nie wykrywa żadnego dysku. Dosłownie żadnego, każdy jest podpięty, do zasilacza i do płyty kable są całe, nie są luźne. Co się mogło stać? Reset ustawień BIOS-u robiłem, ale nic nie dało. Jak to rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 21609894
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 593
    jakuboz764 napisał:
    i teraz BIOS nie wykrywa żadnego dysku

a wcześniej wykrywał?
    jeśli zasilacz sprawny wszystko dobrze podpięte, to nauka przewiduje tu dwie możliwe możliwości. Albo popsuta płyta albo dyski.
  • REKLAMA
  • #3 21609964
    jakuboz764
    Poziom 3  
    No tak, wcześniej wykrywał wszystko normalnie i komputer cały działał normalnie, napisałem przecież, że kable wszystkie są podpięte, a dysk nie możliwe, że się zepsuł, nowy dysk?
  • REKLAMA
  • #4 21610010
    icey33
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Mógł się zepsuć i nowy dysk i stary. Nowy mógł być uszkodzony od początku...

Z ciekawości - czy jest jakiś konkretny powód że robiłeś klona z dysku HDD na dysk SSD??

W takim przypadku przenosisz system ze wszystkimi śmieciami na nowy dysk... Nie lepiej było postawić nowy system na dysku SSD, a potem podłączyć po prostu HDD jako drugi dysk??

Teraz najlepiej było by odłączyć oba dyski, zrobić reset biosu i podłączyć po kolei jeden i drugi i sprawdzić czy je wykryje. Jak nie - to coś z dyskami jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #5 21610477
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5380
    @jakuboz764
    Skoro kupiłeś nową płytę główną, to klonowanie systemu ze starego komputera mija się z celem.

Podpinasz nowy dysk do nowej płyty i instalujesz system na nowo.
  • #6 21610482
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 816
    jakuboz764 napisał:
    Programem klonowałem sam system na nowy dysk SSD, ale nie chciało go odpalić z SSD

Klonowałem, tyle że nie wiadomo, czy w ogóle sklonowałem.
    Czy ten program, którym to robiłeś, to jakaś straszna tajemnica, że nie możesz podać jego nazwy?
    Jeśli do "klonowania" podszedłeś jak do tego tematu i opisu, to jest wysoce prawdopodobne, że sam uśmierciłeś oba dyski.

Twój opis przypomniał mi taką historię, jak przychodzi facet z pretensjami, że kupił nową kartę graficzną i ona zaraz się zepsuła.
    Poprosiłem, aby ją pokazał, a on daje mi do ręki kartę w dwóch kawałkach.
    Pytam, co się stało, a on mówi, że uruchamiał płytę na podłodze i kiedy ją włączył, zadzwonił telefon i on pobiegł odebrać, przy okazji rozdeptując płytę i kartę.

Oczywiście żadnych informacji, jakie to dyski, jaka konfiguracja,program, zasilanie.
    Czy klonowanie w ogóle się odbyło, czy były jakieś błędy, komunikaty.
    Nie podałeś tak naprawdę żadnej z tych informacji. Uznałeś je za zbędne, czy co?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA