logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie wody C02 i hybrydowym bojlerem pojemnosciowym

Barter1 23 Maj 2023 17:43 624 11
REKLAMA
  • #1 20591764
    Barter1
    Poziom 3  
    Witam chciałbym zamówić hybrydowy elektryczny podgrzewacz wody marki Artison ,ale przed zakupem nurtuje mnie jedna rzecz . Posiadam już jeden bojler który jest w piwnicy (gdy pale w piecu mam ciepla wode) i moje pytanie to czy jeśli dołożę drugi w kuchni do kranu to czy odkręcając kran woda będzie się mieszać w dwóch bojlerach? Chce jak najoszczędniej wszystko wykonać na opłaty i myślałem przy bojlerze założyć zawór na wyjście wody ,który by zablokował dopływ zimnej wody z nieogrzanego bojlera ale nie jestem pewny czy to wystarczy i czy wgl powinienem cos takiego robic? Czy włączając elektryczny podgrzewacz nie będzie on tracił energii bo chyba odkręcając kran woda będzie lecieć z obdywu bojlerow?
  • REKLAMA
  • #2 20591834
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Nie prościej do istniejącego bojlera założyć grzałkę?.
    Na kąpanie zapalić piec a normalnie jak trzeba mniej wody używać grzałki.
    Sam zbiornik dodatkowo ocieplić (dużo ocieplić).
  • #3 20591967
    Barter1
    Poziom 3  
    Mordo tak będzie drożej,taniej jest mieć taki który dogrzewa do porządnej temperatury ,woda z kranu ma około 10 stopni u nas więc ile energii bym dodatkowo potrzebował a ten bojler jest z pompą ciepła klasy A i z możliwością zaprogramowania że będę miał gotowa wode tak jak mam tryb życia. A na moje pytanie nie odpowiedziałeś A dla mnie istotne jest to czy będę mieć większe zużycie i czy muszę zawór dorabiać odcinający bojler w piwnicy
  • #4 20592049
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Nie licz ile energii tylko ile będzie kosztował sprzęt.
    Grzałka stówa?.
    Ariston- 2800 zł i ile wytrzyma?
    Nie lepiej te 2800 przeznaczyć na panele fotowoltaiczne- 500 zł za 500 W?
    Dodatkowo dotacja 50%. 4 szt + 4 szt + regulator daje taką kwotę.
    Moc- 8 paneli x 500 W- taniej? Można zagotować wodę nawet w pochmurny dzień.
    Nie zawsze to co wygląda taniej takie jest.
  • REKLAMA
  • #5 20592333
    Barter1
    Poziom 3  
    Chłopie pytam o co innego nie wiem czy widzisz
    Panele odpadają
  • #6 20592344
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Ja bym podłączył kuchenny bojler "szeregowo" z tym zasilanym piecem. Jeśli woda w bojlerze zasilanym z pieca będzie podgrzana to kuchenny zasilany tą ciepłą wodą się nie włączy bądź włączy się tylko na uzupełnienie strat postojowych. Jeśli zaś z centralnego bojlera woda będzie zimna to ten kuchenny będzie ją podgrzewał.
  • #7 20592438
    Barter1
    Poziom 3  
    Możesz dokładniej napisać na temat podłączenia szeregowego?;) nie wiem czy dam radę w ten sposób bo ten od centralnego jest w piwnicy (okolo20m dalej niz planuje zalozyc elektryczny) i on w momencie gdy założę w kuchni dodatkowy będzie wciaz jako pierwszy, wiec chyba potrzebny mi zawor przy nim gdy jak odkrece wode w kranie by sie nie mieszala woda z dwoch bojlerow??. Do kuchni mam jakieś 20M,dlatego chcę bojler tam bo w momencie gdy pale w piecu, a potrzebuje ciepłej wody to muszę spuszczać conanmnjej 5 l zimnej zanim dopłynie mi ciepla no i muszę za każdym razem palic w piecu...

Ten bojler elektryczny chciałbym mieć przy kuchni więc takie połączenie też odpada chyba że źle Cie zrozumiałem?
  • REKLAMA
  • #8 20592443
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Bojler w piwnicy ma być jak rozumiem nadrzędnym, to znaczy jeśli pali się w piecu to bojler elektryczny ma nie grzać lub tylko delikatnie dogrzewać?
    Wówczas tam, gdzie normalnie zimna woda trafia do bojlera elektrycznego podłącza się wodę (okresowo ciepłą) z bojlera w piwnicy. Jeśli zatem w piecu się będzie palić bo kuchennego, elektrycznego bojlera trafi woda podgrzana więc termostat nie uruchomi grzałki. Jeśli zaś w piecu nie będzie się palić do elektrycznego bojlera trafi woda zimna i termostat załączy grzałkę. Oczywiście zakładam, że mowa o bojlerze pojemnościowym, a nie ogrzewaczu przepływowym. Odbiór ciepłej wody oczywiście z króćca bojlera elektrycznego.
  • #9 20592484
    Barter1
    Poziom 3  
    Tak dokładnie taki jak piszesz i tak mogło by być chociaż myślałem że idąc na skróty na okres zimowy go po prostu wypne z pradu. Bardziej mnie zastanawia czy teraz w okresie letnim jeśli dołożę drugi bojler elektryczny i zagrzeje już mi on wode do np.50 stopni i odkrece kran to czy w tym momencie woda będzie czerpana tylko z elektrycznego czy też pociągnie wode z piwnicy która będzie studzić mi bieżącą wode (czego chciałbym uniknac). Jeśli odkrece kran to woda chyba ruszy z jednego ujścia tam czyli z dwoch czy tylko z bojlera elektrycznego? Myślałem przy tym w piwnicy zastosować zawor by nie dopuścić do takiej sytuacji
  • #10 20592539
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Chyba czegoś nie rozumiem.
    W proponowanym rozwiązaniu jeśli latem odkręcisz kran z ciepłą wodą to zimna woda z sieci czy hydroforu (co tam masz) przepłynie przez oba bojlery. W tym piwnicznym latem się nie zagrzeje bo nie palisz w piecu czyli będzie musiała się zagrzać w elektrycznym, kuchennym. Jeśli zaś zimą, kiedy palisz w piecu odkręcisz kran z ciepłą wodą ogrzana w piwnicznym bojlerze woda przepłynie przez elektryczny (odłączony od zasilania lub ustawiony jedynie na wyrównanie strat) i trafi do kranu.
  • REKLAMA
  • #11 20592602
    Barter1
    Poziom 3  
    Może to tak brzmieć bo nie mam dużo doświadczenia,pierwsza taka robota z hydraulika jak nadwyrężam cierpliwosc to z góry wybacz :) właśnie tak jak piszesz cala ta mechanikę rozumiem i zima moglo by tak byc, ale cały czas zmierzam do tego że latem chcialbym by woda płynęła mi tylko jednym bojlerem tym w kuchni tak by strat ciepla nie było z powodu tego bojleru na dole. Wiem że pytanie może głupio brzmieć ale czy zakręcony bojler z zaworem ktory zakrece wyjscie wody ,będzie miał wplyw zużycie energii bojlera założonego w kuchni? Czy takie rozwiązanie ma jakiś sens? I czy faktycznie tak będzie że ta woda będzie się mieszać? Chce by tylko ciepla leciała używając elektrycznego , a ten z piwnicy nie bral udziału latem.

Te które Ty mi proponujesz sprawdzi się idealnie i nawet przed założeniem tematu myślałem o czymś takim ale zatrzymały mnie te dwa pytania powyżej
  • #12 20592617
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Bojler w piwnicy latem nie pracuje wcale, czy tak?
    Jeśli tak jest to nie ma znaczenia czy zimna woda z sieci przepłynie przez niego zanim trafi do bojlera elektrycznego czy nie. Bardziej się nie wychłodzi, a śmiem twierdzić, że nieznacznie ogrzeje się od powietrza otaczającego. W klasycznym bojlerze pojemnościowym zimna woda zasilająca na bieżąco uzupełnia zużytą wodę ciepłą, a konstrukcja przyłączy wodnych jest taka, że ciepła woda pobierana jest z górnej części baniaka, a zimna dostarczana do dolnej części i ich mieszanie się jest minimalne stąd też nie każdy bojler może być montowany w poziomie.
    W proponowanym rozwiązaniu nic się nie miesza bo woda z wylotu piwnicznego bojlera trafia do wlotu elektrycznego, a z wylotu elektrycznego do kranu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup hybrydowego elektrycznego podgrzewacza wody marki Ariston i zastanawia się nad kwestią podłączenia go do istniejącego bojlera w piwnicy. Główne obawy dotyczą mieszania się wody z dwóch bojlerów oraz efektywności energetycznej. Użytkownik rozważa zastosowanie zaworu, który zablokowałby dopływ zimnej wody z bojlera w piwnicy, aby uniknąć strat ciepła latem, gdy bojler elektryczny ma być jedynym źródłem ciepłej wody. Dyskutanci sugerują różne metody podłączenia, w tym podłączenie szeregowe, które pozwoliłoby na wykorzystanie ciepłej wody z bojlera w piwnicy, gdy piec jest włączony, oraz minimalizację strat energii w przypadku, gdy piec nie działa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA