logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens AX72 Orange soft 01 – jak ściągnąć simlocka, jaki flash?

maryoushek 23 Lis 2005 22:04 10307 16
REKLAMA
  • #1 2020070
    maryoushek
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    robil ktos simlocka z tego siemensa ? dodam ze jest z orange werjsa softu 01 nie rozbieralem go jeszcze i nie wiem na jakim fleshu jest ...

prosze o konkrety !!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2020363
    kubakuba77
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    witam .. konkretow nie ma zadnych ..za nowa sluchawka.. niestety .. ciolem jednego takiego i po simlocku niestety po 20s nieaktywnosci na telefonie wylancza sie (dopoki sie bawisz w menu i dotykasz klawiszy jest ok).. mam sw 1 flash AMD
    moze jakas rada na to ??
    pozdrawiam
    Kuba
  • REKLAMA
  • #3 2020987
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    pewnie użyłeś piły mechanicznej do cięcia:D
    sorry przepraszam to był żart
    oczywiście testpoint i albo joker albo papuas musi iść

regards fantomas
  • #4 2021349
    kubakuba77
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    tp jest na sto ok .. tyle ze pokaz mi na dzien dzisiejszy program ktory ma ax72 w liscie obslugiwanych telefonow .. nio ax75 owszem ale nie ax72
    a tp robilem na ryzyko, jedynie na podstawie podobnych plyt w ax75
    pozdr
    kuba
  • #5 2021764
    head
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    czesc. martech to robi ale nie jako direct lecz poprzez odczytanie kodu. robi sie go jako ax75 i zaznacza sie " nie sprawdzaj typu telefonu". robilem dzis takie dwie sztuki i poszlo bez problemu. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2069050
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Witam
    Mam Martecha Lite i niewiem jak się zabrać za Ax72, jak test point w telefonie zrobic.
  • #7 2070894
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    tp. taki sam jak w ax75 a robi ten model darmowy jocker
  • #8 2071071
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Normalnie model już wybierasz AX 72 w martechu, ja robię je z TP adapterem i nie ma problemów, natomiast kumpel też ubił ostatnio takiego cięciem, więc fotka w rękę i ostrożnie z nim. A tak na marginesie to jak będziesz miał kasę to nie zastanawiaj się i dokup TP adapter, naprawdę rewelacyjny sprzęt, nic nie tnę a robię wszystkie siemensy.
    pozdr
  • #9 2140675
    digitel1
    Poziom 12  
    Witam, opowiem co mi się przytrafiło!
    Dostałem AX72 i miałem zrobić loczka :) ( i zrobiłem do końca nie wim jak ale udało się).
    A zrobiłem to tak: program: JokerV023b.exe
    EEPROMtool.exe (zrobiłem kopie eepromu, lepiej zrobić)
    potem TP ciołem....:)
    w Joker wybrałem AX75 i poszło...ale simlock dalej był telefon działał tak samo jak wcześniej. Potem wybrałem w Joker A70 albo A75 i telefon uwaliłem :( robił Bzzzzzz...
    Wgrałem zapas eeprom'u i telefon robił dalej Bzzz ale mignoł LCD więc znowu do Joker i AX75 i poszło, telefon bez locka i działa normalnie :))
    Jutro test następnego, napisze czy się udało Pozdro!!!
    Załączniki:
    • Siemens AX72 Orange soft 01 – jak ściągnąć simlocka, jaki flash? ax75_testpint_778.jpg (29.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens AX72 Orange soft 01 – jak ściągnąć simlocka, jaki flash? ax72simlock.JPG (77.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2143023
    digitel1
    Poziom 12  
    I następny poszedł AX72:)) robisz pierw w Joker AX75 potem A75 wgrywasz kopię EEPROMU i jeszcze raz AX75 w Joker i działa!!!
  • #11 2174493
    bialyziom
    Poziom 21  
    Hej digitel1 mozesz podrzucic mi EEPROMtool.exe albo na elke wsadzic bo nie mam, a mam ax72 do zdjecia i chcialem twoim sposobem robic.
  • REKLAMA
  • #12 2188896
    digitel1
    Poziom 12  
    Oto EEpromtool pozdro!!!
    Załączniki:
    • EEPROMtool.rar (78.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2200041
    BajkowskiM
    Poziom 12  
    robilem locka opisana metoda w ax72, owszem simlock zszedl, ale teraz mam !przed nazwa sieci i nie da sie zadzwonic, jakby uszczodzona koncowka mocy, typowe dla siemensow, nie wiem jaki by to mialo miec zwiazek ze stalo sie po simlocku, moze ktos mi podpowie jaka przyczyna lub jak naprawic ta usterke
  • #14 2200815
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Trzeba naprawić imei i będzie OK.
    pozdr
  • #15 2202108
    krys67
    Poziom 16  
    Co do zasięgu w tym modelu, już mu naprawa imei nie pomoże,ścieżka odpowiedzialna za zasięg leci bezpośrednio pod tą od testpointa. Jak już ciąć to trzeba bardzo delikatnie. Kumpel ma takiego po cięciu i leży już z m-c , jak na razie żadnej solucji na to nie ma.
  • #16 2202137
    bialyziom
    Poziom 21  
    Panowie a nie mozna tej sciezki walnac nizej albo wyzej??? NIe mnialem jesczez w lapach to nie wiem jak sytuacja wyglada.
  • #17 2213483
    digitel1
    Poziom 12  
    Miałem przypadek, że po simlocku z Ax72 zasięg padł ale wylutowałem switcha antenowego i na krótko zrobiłem i działa! a drugi mam że się wyłancza po zablokowaniu klawiatury a pod ładowarką działa! jeszcze nie wiem co mu ale też po simlocku tak się stało.Zrobiłem 7 tych AX72 i tylko te 2 przypadki mi się trafiły. Więc nie wiem od czego to zależy wersje wszystkie takie same!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zdjęcia simlocka z telefonu Siemens AX72 z oprogramowaniem Orange soft 01. Model ten nie jest oficjalnie wspierany przez większość programów do flashowania, jednak użytkownicy stosują metody oparte na podobieństwach do AX75. Do zdjęcia simlocka używa się testpoint (TP) takiego samego jak w AX75 oraz programów Joker lub Papuas. W programie Joker należy wybrać model AX75, a następnie wykonać kopię EEPROM i wgrać ją ponownie po operacji, co pozwala na odblokowanie telefonu. Użytkownicy zalecają stosowanie adaptera TP dla bezpieczeństwa i uniknięcia uszkodzeń mechanicznych płyty. Po zdjęciu simlocka mogą wystąpić problemy z zasięgiem lub funkcjonowaniem telefonu, często związane z uszkodzeniem ścieżek antenowych podczas cięcia TP. Naprawa IMEI może rozwiązać problem braku możliwości wykonywania połączeń, jednak uszkodzenia ścieżek antenowych są trudne do naprawienia. W niektórych przypadkach wyłączenie lub wymontowanie przełącznika antenowego tymczasowo poprawia zasięg. Metoda wymaga ostrożności, gdyż nieprawidłowe cięcie TP może trwale uszkodzić telefon.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA