logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeciążenie anteny DVB-T samoróbka: jak rozwiązać? Dekoder Sencor, źle skonstruowany kabel

Pasjonat_1 23 Maj 2023 17:46 585 4
REKLAMA
  • #1 20591767
    Pasjonat_1
    Poziom 5  
    Przeciążenie anteny DVB-T samoróbka: jak rozwiązać? Dekoder Sencor, źle skonstruowany kabel Przeciążenie anteny DVB-T samoróbka: jak rozwiązać? Dekoder Sencor, źle skonstruowany kabel Witam, skleciłem sobie z tego co miałem pod ręką antenę, żeby móc odbierać chociaż TVP na dekoderze DVB-T Sencor, który posiadam. Po włączeniu zasilania anteny dekoder jednak pokazuje komunikat "Antenna overload", czyli "Przeciążenie anteny". Dekoder nie wyszukuje żadnych kanałów. Załączam zdjęcia jak wygląda ta moja antena, zabrakło mi kawałka drutu więc dosztukowałem. Nie lutowałem też kabla do anteny, jedynie zahaczyłem oplot i drut. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie i ewentualnie co jeszcze jest ważne, proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20591782
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6555
    Pasjonat_1 napisał:
    Po włączeniu zasilania anteny dekoder jednak pokazuje komunikat "Antenna overload", czyli "Przeciążenie anteny".

Oznacza to, że masz zwarcie zamiast zasilania wzmacniacza antenowego. Co ma zasilać jeżeli TY zrobiłeś zwarcie kabla. Tak nie może działać. Aby włączyć zasilanie anteny trzeba zamontować wzmacniacz. Np. taki
    Przeciążenie anteny DVB-T samoróbka: jak rozwiązać? Dekoder Sencor, źle skonstruowany kabel
    lub np. taki
    Przeciążenie anteny DVB-T samoróbka: jak rozwiązać? Dekoder Sencor, źle skonstruowany kabel
    Ewentualnie wyłącz zasilanie anteny w dekoderze i jeżeli masz blisko nadajnik to coś może złapiesz.
    PS.
    Tak naprawdę to nie jest antena TV tylko kilka drutów nie przypominających anteny TV.
  • REKLAMA
  • #3 20591798
    Pasjonat_1
    Poziom 5  
    Dziękuję za wyjaśnienie, myślałem że zasilanie anteny jest konieczne. Mam jeszcze antenę pokojową DVB-T marki CLPM, która wygląda jak czarna płytka z anteną. Tylko jak ją podłączałem zarówno włączając, jak i wyłączając zasilanie, dekoder nic nie wyszukiwał. Pomyślałem że może jest zepsuta, dlatego stwierdziłem że spróbuję z drutem, gdzie nie ma co się zepsuć. W takim razie popróbuję na wyłączonym zasilaniu z tym drutem. Nadajnik niestety z tego co wiem jest daleko, ponad 30km. Może dlatego dekoder nic nie łapie, bo potrzebne są tu mocniejsze anteny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20591816
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6555
    Pasjonat_1 napisał:
    Nadajnik niestety z tego co wiem jest daleko, ponad 30km.

To raczej nie złapiesz na tej "antenie" ani tej marki CLPM. Przy 30 km w zależności od usytuowania i mocy nadajnika potrzebna antena zewnętrzna bez przeszkód (budynki, drzewa) od strony nadajnika.
  • #5 20591861
    Pasjonat_1
    Poziom 5  
    No to wiem na czym stoję. Dzięki.
REKLAMA