logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston clas B 24ff. Duży wyciek z rurki na łączeniu.

tomeczex 23 Maj 2023 21:57 408 7
  • #1 20592167
    tomeczex
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Wziąłem się za drugi wyciek z rurki która idzie od dolnej pompy do zasobnika wody. Wymieniłem oring i spinke ale cieknie jeszcze bardziej. Leje sie teraz jak cholera. Zakręciłem wode i spusciłem z pieca bo lało się na łazienke. Okazało się że w środku rurki gdzie przychodzi oring jest wyżarty materiał i chyba dlatego nie trzyma. Wyczyściłem gamień i się całkiem rozczelniło.

Potrzebuje taką rurkę na wczoraj. Nowa lub u,zywana. Kto poratuje? Sprawa pilna.

• #2 20593516
    tomeczex
    Poziom 10  
    Jak sie przyjrzałem dokładnie do te wrzery są na wylot . Widać pod światło. Od czego to się zrobiło? Zimna woda użytkowa. Kamień tak zrzera miedz?
  • #3 20593938
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Może być wina wody i instalacji. Np pomieszanie materiałów. Ocynk, mosiądz, miedź itp.
    Do tego specyfikacja wody i korozja gotowa.
  • #4 20594727
    tomeczex
    Poziom 10  
    Mam zamówione nowe rurki i czekam aż przyjdą. Jednak dzisiaj na szybko udało mi się dostać używaną inną rurkę. Obciąłem od niej kołnierz i przylutowałem do swojej rurki. Pytanie czy można tak lutować rurki wodne w piecach? To tylko prowizorka bo od 3 dni nie miałem ciepłej wody.

Nie jestem też pewien tego lutu bo słabo się te rurki lutują. Jakiś dziwny stop metalu i rurka jest wpuszczona w rurke tylko na około 5-6 mm.
    Za pierwszym razem pasta zrobiła cię czarna zamiast biała i cyna nie chciała się kleić. Poprawiłem drugi raz i coś lepiej wyszło. Ale tak jak mówie to tylko prowizorka aż przyjdzie nowa rurka.

• #5 20595267
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Trzeba było zlutować na twardo
  • #6 20596590
    tomeczex
    Poziom 10  
    Przyszła dzisiaj paczka z nowymi rurkami a raczej weżykami. Nowy wężyk który idzie w miejsce popsutej rurki składa się z wężyka i miedzianej przedłużki. Dlaczego tak? Nie mogli zrobić jednego dłuższego wężyka jak pozostałe? Nie rozumiem dlaczego tak zrobili. Totalny bezsens.

• #7 20597791
    tomeczex
    Poziom 10  
    Czy na połączenia wtykane trzeba nakładac smar lub wazeline? Pytam bo u mnie w piecu na pozostałych rurkach ewidentnie widać jakiś smar, jego nadmiar na zewnatrz.
  • #8 20597918
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Dobry jest smar silikonowy do armatury sanitarnej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wyciekiem w piecu Ariston clas B 24ff, związanym z rurką łączącą dolną pompę z zasobnikiem wody. Po wymianie oringu i spinki wyciek nasilił się, co spowodowało konieczność zakręcenia wody. Użytkownik zauważył, że materiał rurki jest wyżarty, co uniemożliwia prawidłowe uszczelnienie. W międzyczasie zamówił nowe rurki, ale tymczasowo przylutował używaną rurkę, co budziło wątpliwości co do jakości lutowania. Po otrzymaniu nowych elementów, użytkownik zauważył, że nowy wężyk składa się z wężyka i miedzianej przedłużki, co wydawało się niepraktyczne. Pojawiły się również pytania dotyczące stosowania smaru na połączeniach wtykanych, na co polecono smar silikonowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA