logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zakup dysków do komputera, dyski do przetrzymywania kopii plików

ergie 24 Maj 2023 08:33 492 4
  • #1 20592432
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 291
    Cześć,

chciałbym wymienić obecne wyeksploatowane (5lat) dyski twarde, na których odkładam pliki (kopia). Jeden dysk 2TB, drugi 3TB. Czy warto kupić dyski polecane dla NASów? czy 'zwykłe' do PC?

Np. WD RED? czy Toshiba P300, WD Blue?

Oczywiście chodzi mi o te 'tańsze' wersje dysków, o serwerowych za miliony nie myślę. Przeszło mi przez myśl, czy takie NASowe można używać w normalnym komputerze z windowsem 10, czy to dyski dedykowane do NASów i będą źle współpracowały.

Dziękuję za podpowiedź.
  • Pomocny post
    #2 20592606
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Dyski serii WD RED jak najbardziej będą działać w PC. O ile mają ten sam interfejs (np. SATA).
    Dyski polecane do NASów przede wszystkim są przeznaczone do pracy ciągłej. Mają mieć, z zapewnienia producenta, solidniejsze komponenty niż popularne dyski.
  • Pomocny post
    #3 20592661
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    To, że dysk ma 5 lat, wcale nie oznacza konieczności jego wymiany. Może podziałać następne tyle. A może padnie jutro (czyli dokładnie tak samo, jak nowy dysk wyjęty z folii).

Dyski dedykowane do NAS czy monitoringu będą działać też dobrze w komputerze stacjonarnym, ale nie warto się kierować serią. WD RED występują w wersjach SMR, co jest takim brzydkim żartem ze strony firmy WD, bo do NAS się nawet nie nadaje. WD RED PLUS/PRO są w wersjach CMR i te się do NASów (czy w ogóle do czegokolwiek) nadają. Tak więc WDxxEFAX zdecydowanie nie, a WDxxEFPX albo WDxxEFZX można brać.

Rónież WD Purple są typu CMR, więc WDxxPURZ będą OK. WDx2PURZ lub WDx4PURZ są nowsze i wydajniejsze od WDx0PURZ, więc takich warto szukać (np. WD84PURZ, WD82PURZ, starsza seria to WD80PURZ).

Toshiba P300 w wersjach 2, 4 oraz 6 TB jest dyskiem typu SMR, więc warto omijać. Toshiba DT02 w wersji 4 oraz 6 TB również. WD Blue to mieszanka, stare modele bywały CMR, teraz już najczęściej SMR. Tutaj znajdziesz listę dysków SMR - trochę nieuzupełnianą ostatnio, ale chyba większość aktualnie występujących modeli dysków tam znajdziesz. Obecność na tej liście to dobry powód, aby tego modelu nie kupować :)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3686324.html
  • Pomocny post
    #4 20592840
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    Do zrzucania danych na dyski zapasowe wystarczą zwykłe.
    Mam zwykłe 2.5" Seagate USB i nie narzekam.
    Ostatnio dwa wybebeszyłem z obudowy i podłączam bezpośrednio pod SATA.
  • #5 20826153
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 291
    Wzięte kilka sztuk WD Blue, nie są to 'goldy', ale robią co mają robić. Dziękuję za pomoc. Temat zamykam.
REKLAMA