Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] LG 47LB5700 wymiana podświeten - Pogorszenie jakości obrazu po wymianie podświetlenia

Mareksdz 27 May 2023 12:48 288 9
    Mareksdz
    Level 4  
    Cześć,
    w moim telewizorze LG 47LB5700 zepsuło się podświetlenie LED (zaczęło bardzo mrugać). Wymieniłam podświetlenie na nowe, zamiennik. Niestety po uruchomieniu telewizora widać duże pogorszenie jakości obrazu, czarny jest szarawy, coś jakby nie tak z kontrastem. Zmiana ustawień nie pomogła. Czy to może być wina tego nie oryginalnego podświetlenia? Czy może ja coś źle zrobiłem? Między podświetleniem a matrycą są 3 folie półprzezroczyste i jedna grubsza biała. Czy gdybym pomylił kolejność foli lub założył którąś tył na przód to obraz mógłby ulec pogorszeniu ?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • Helpful post
    przema1983
    Level 12  
    Naturalnie że tak, zawsze skleja się np. taśmą wszystkie folie. Wygląda na to że pokićkałeś kolejność lub/i coś poszło nie tak.
    Mareksdz
    Level 4  
    W jaki sposób mogę odtworzyć poprawną kolejność foli / filtrów ?
    Szukałem w Internecie i nie mogę znaleźć.
  • Helpful post
    przema1983
    Level 12  
    Pierwsza od podświetlenia to gruba pleksa, potem pozostają ci kombinacje tych dwóch aż obraz będzie zadowalający. Uważaj by jakiś paproch się nie dostał między nimi no i z matrycą jak z jajkiem się obchodź, powodzenia.
    maksar
    Level 33  
    Mareksdz wrote:
    Szukałem w Internecie i nie mogę znaleźć.

Poszukaj na elektrodzie!
    A tak, to ty, czy ona?
    Mareksdz wrote:
    Wymieniłam podświetlenie na nowe

Określ się.
    maksar
    Level 33  
    ganitu wrote:
    Pierwsza od matrycy cienka matowa ,potem rozszczepiająca światło i ostatnia gruba pleksi matowa.

To napisz jeszcze gdzie awers i rewers.
  • Helpful post
    ganitu
    Level 23  
    maksar wrote:
    To napisz jeszcze gdzie awers i rewers.
    Jak się demontuje to się nie obraca o 180 stopni w pionie, tylko kładziesz jedną na drugą albo wyciągasz wszystkie razem.

Dodano po 2 [minuty]:

Wtedy niema problemu i żadnych zagadek
    maksar
    Level 33  
    ganitu wrote:
    Jak się demontuje to się nie obraca o 180 stopni w pionie ,tylko kładziesz jedną na drugą albo wyciągasz wszystkie razem.

Mnie nie musisz, wytłumacz to autorowi bo nadal ma zagadke co jak położyć.
    Mareksdz
    Level 4  
    Poprawiłem pomogło, dzięki za pomoc.