logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG 47LB5700 wymiana podświeten - Pogorszenie jakości obrazu po wymianie podświetlenia

Mareksdz 27 Maj 2023 12:48 882 9
REKLAMA
  • #1 20596154
    Mareksdz
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Cześć,
    w moim telewizorze LG 47LB5700 zepsuło się podświetlenie LED (zaczęło bardzo mrugać). Wymieniłam podświetlenie na nowe, zamiennik. Niestety po uruchomieniu telewizora widać duże pogorszenie jakości obrazu, czarny jest szarawy, coś jakby nie tak z kontrastem. Zmiana ustawień nie pomogła. Czy to może być wina tego nie oryginalnego podświetlenia? Czy może ja coś źle zrobiłem? Między podświetleniem a matrycą są 3 folie półprzezroczyste i jedna grubsza biała. Czy gdybym pomylił kolejność foli lub założył którąś tył na przód to obraz mógłby ulec pogorszeniu ?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20596266
    przema1983
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Naturalnie że tak, zawsze skleja się np. taśmą wszystkie folie. Wygląda na to że pokićkałeś kolejność lub/i coś poszło nie tak.
  • REKLAMA
  • #3 20596540
    Mareksdz
    Poziom 4  
    W jaki sposób mogę odtworzyć poprawną kolejność foli / filtrów ?
    Szukałem w Internecie i nie mogę znaleźć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20596626
    przema1983
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Pierwsza od podświetlenia to gruba pleksa, potem pozostają ci kombinacje tych dwóch aż obraz będzie zadowalający. Uważaj by jakiś paproch się nie dostał między nimi no i z matrycą jak z jajkiem się obchodź, powodzenia.
  • #5 20596677
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Mareksdz napisał:
    Szukałem w Internecie i nie mogę znaleźć.

Poszukaj na elektrodzie!
    A tak, to ty, czy ona?
    Mareksdz napisał:
    Wymieniłam podświetlenie na nowe

Określ się.
  • REKLAMA
  • #7 20597117
    maksar
    Poziom 34  
    ganitu napisał:
    Pierwsza od matrycy cienka matowa ,potem rozszczepiająca światło i ostatnia gruba pleksi matowa.

To napisz jeszcze gdzie awers i rewers.
  • Pomocny post
    #8 20597310
    ganitu
    Poziom 25  
    Ocena: 194
    maksar napisał:
    To napisz jeszcze gdzie awers i rewers.
    Jak się demontuje to się nie obraca o 180 stopni w pionie, tylko kładziesz jedną na drugą albo wyciągasz wszystkie razem.

Dodano po 2 [minuty]:

Wtedy niema problemu i żadnych zagadek
  • #9 20597345
    maksar
    Poziom 34  
    ganitu napisał:
    Jak się demontuje to się nie obraca o 180 stopni w pionie ,tylko kładziesz jedną na drugą albo wyciągasz wszystkie razem.

Mnie nie musisz, wytłumacz to autorowi bo nadal ma zagadke co jak położyć.
  • #10 20598174
    Mareksdz
    Poziom 4  
    Poprawiłem pomogło, dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jakością obrazu w telewizorze LG 47LB5700 po wymianie podświetlenia LED na zamiennik. Po uruchomieniu telewizora zauważył, że czernie są szare, a kontrast jest niewłaściwy. Użytkownicy zasugerowali, że problem może wynikać z nieprawidłowej kolejności folii między podświetleniem a matrycą. Wskazano, że pierwsza folia powinna być gruba pleksa, następnie folia rozszczepiająca światło, a na końcu cienka matowa. Użytkownik potwierdził, że po poprawieniu kolejności folii jakość obrazu uległa poprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA