logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klonowanie tagów RFID 13.56: Arduino, 8 punktów, 24 ID, wymiana uszkodzonych, utrzymanie UID

marcinwojciechbury 27 Maj 2023 18:51 945 7
REKLAMA
  • #1 20596528
    marcinwojciechbury
    Poziom 3  
    Dzień dobry, cześć!

Poszukuję pomocy/odpowiedzi w kwestii klonowania tagów RFID, bo utknąłem kompletnie.

Mam program oparty o Arduino, jest osiem punktów do których przykładać można tagi (13.56), program cały czas sprawdza i oczekuje poprawnej kombinacji, i wtedy to sygnalizuje. Program został napisany tak, że konkretny punkt oczekuje jednego z trzech ID przypisanych do niego tagów (mamy tym samym 24 tagi w kodzie, ale w uzyciu 8). Tagi przestają odpowiadać po pewnym czasie (uszkodzenia, zużycie), są wymieniane, ale pula numerów dla konkretnego punktu się wyczerpuje.
    Nie jest proste by dostać się do Arduino, wymaga to demontażu kilku rzeczy, ale oczywiście można byłoby wklepać pulę powiedzmy 50 tagów do punktu i liczyć, że to wystarczy na dłuższy czas.
    Chciałbym jednak zachować te numery, które są, bo byłoby najprościej stworzyć naklejki z tagami o identycznych UID, zrobić wiele kopii i nie grzebać w kodzie, nie demontować niczego co jakiś czas.
    Czy to jest możliwe? W internecie trafiałem na oferty tagów z "programowalnym blokiem 0", zakupiłem jedno urządzenie, ale finalnie różnie było z odczytem/zapisem i nie udało mi się tego zakończyć sukcesem.
    Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, który sprzęt i jakie tagi wykorzystać? Czy w ogóle możliwe jest zrobienie tego w ten sposób? Ewentualnie jakie informacje dostarczyć by ktoś mógł mnie nakierować? Przeszukując internet natknąłem się na kilka standardów (?) tagów tej częstotliwości.

Opisalem problem najlepiej jak potrafię, ale z góry przepraszam za ewentualne uproszczenia z mojej strony, czy niepełne dane, temat ogarniam na podstawie własnych obserwacji i tego co udało mi się już samodzielnie ustalić. Zostałem z tematem sam, osoba która to programowała przepadła bez śladu.
  • REKLAMA
  • #2 20596602
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2650
    Nie wiem czy Ci to pomoże ale ja kupiłem sobie na allegro odblokowane breloki i kopie karty robiłem telefonem za pomocą aplikacji MIFARE Classic Tool.
  • REKLAMA
  • #3 20598663
    marcinwojciechbury
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź.
    Moim problemem jest też to, że nie mogę użyć breloków 1:1, bo muszę mieć to wszystko formie maksymalnie płaskiej, wręcz niewidocznej, stąd RFIDy w formie naklejek... ale teoretycznie dałoby się rozbroić plastik i zostawić samo "wnętrze".

Appkę znam, ale był problem ze standardem tych tagów, które mam w użyciu: odczyt był, ale zapisu nie zrobił.
  • #4 20598673
    spinacz
    Poziom 42  
    Możesz użyć naklejek ale muszą być odblokowane by móc nadpisać całość i będzie działać.
  • #5 20598706
    marcinwojciechbury
    Poziom 3  
    No właśnie, tylko czy możesz polecić jakiś adres w Polsce?
    Wszystko do tej pory przychodziło z AliExpress, bo odblokowanych naklejek u nas nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20598720
    spinacz
    Poziom 42  
    Masz na PW bo tu linka nie mogę wrzucić.
  • #7 20598742
    marcinwojciechbury
    Poziom 3  
    Dziękuję, sprawdzę na pewno!
  • REKLAMA
  • #8 20610691
    marcinwojciechbury
    Poziom 3  
    Naklejki przyszły, mam też ACR122U, ale poległem póki co na obsłudze tego sprzętu. Może jakiś manual jeszcze trafię.

Wróciłem jednak do próby skopiowania telefonem, przy pomocy Mifare Classic Tool.
    Polecenie Read Tag na moich obecnie używanych tagach daje komunikat: Not a mifare classic tag (ale odczytuje UID). Jego zdaniem to Mifare Ultralight.
    Próbuję dalej poleceniem Clone UID, mam UID taga, Generate Block 0 and Clone, przykładam nowy tag i jest: "error: UID lenght mismatch".
    Próbowałem jeszcze edytując dump tego świeżego taga, ale podmiana 14 pierwszych znaków konczy sie błedem "BBC", choc może to jest jakas opcja tylko jakimi danymi wypelnic reszte linijki po zmianie poczatku.

Sciągnałem jeszcze appkę Mifare Ultralight i ta odczytuje UID, ale wyswietla go troche inaczej:
    Mifare Classic - 04 47 2B 0A BB 6C 80
    MIfare Ultralight - 04 47 2B E0 0A BB 6C 80 ...

Powstaje też pytanie czy naklejki, które przyszly są w ogole w stanie współpracowac z tym co mam.
    Albo potrzebne pewne źródło programowalnych naklejek Ultralight.
    Załączniki:
    • Klonowanie tagów RFID 13.56: Arduino, 8 punktów, 24 ID, wymiana uszkodzonych, utrzymanie UID Screenshot_20230609-130141_MIFARE Ultralight.jpg (396.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klonowanie tagów RFID 13.56: Arduino, 8 punktów, 24 ID, wymiana uszkodzonych, utrzymanie UID Screenshot_20230609_123125.jpg (303.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klonowanie tagów RFID 13.56: Arduino, 8 punktów, 24 ID, wymiana uszkodzonych, utrzymanie UID Screenshot_20230609-123058_MIFARE Classic Tool.jpg (265.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w klonowaniu tagów RFID 13.56 w systemie opartym na Arduino, gdzie program wymaga odczytu z ośmiu punktów, z których każdy ma przypisane trzy różne ID, co łącznie daje 24 tagi. Problemy pojawiają się, gdy tagi ulegają uszkodzeniu, a pula dostępnych numerów się wyczerpuje. Użytkownik rozważa użycie naklejek RFID, które można by sklonować, aby uniknąć demontażu sprzętu. W odpowiedziach zasugerowano użycie odblokowanych naklejek oraz aplikacji MIFARE Classic Tool do klonowania, jednak pojawiły się trudności z odczytem i zapisem na tagach Mifare Ultralight. Użytkownik poszukuje również źródeł zakupu odblokowanych naklejek w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA