logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mała instalacja do ładowania ogniw 18650, czy panel może być "zablokowany"?

skaktus 29 Maj 2023 18:21 513 7
REKLAMA
  • #1 20598972
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witajcie.

Tytuł przydługi, jednak mam mały problem. Posiadam małą instalację fotowoltaiczną na bazie dwóch paneli (2x5V, prąd ~700mA). Oba panele połączone szeregowo, co daje nam około 10V i przy pełnym słońcu około 700mA. Cały układ wykorzystuję do ładowania ogniw 18650 z odzysku. Jako ładowarkę wykorzystuję układ na bazie CN3791. Na dniach pojawił się u mnie taki problem - panele w pełnym słońcu, prąd ładowania 50-100mA. Jeśli odłączę ładowarkę od paneli, podłączę ponownie, prąd odrazu skacze do nominalnych ~700/800mA. Co obstawiacie w tym wypadku - ładowarkę na bazie CN czy panele ? Czy w ogóle mieliście sytuację z "zablokowania" się panelu który mimo pełnego nasłonecznienia nie daje odpowiedniego prądu ale trzyma napięcie ? Co ważne, w układzie używam panelu mającego 3 lata i rocznego. Zaczynam powoli obstawiać za winowajcę panel mający 3 lata - wcześniej działał jako panel do lampy solarnej i miał taką przypadłość, że za dnia nie ładował ogniw, jednak po odłączeniu panelu i podłączeniu ponownie odrazu następowało ładowanie. Czy spotkaliście się z takim przypadkiem ogniwa, które raz działa a raz trzyma napięcie ale bez odpowiedniego prądu ?

Dzięki za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 20599007
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Podłącz zamiast ładowarki szeregowo żarówkę i amperomierz i się dowiesz.
  • REKLAMA
  • #3 20599300
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    skaktus napisał:
    Na dniach pojawił się u mnie taki problem -

Znaczy się po zestawieniu instalacji było dobrze i się tak porobiło czy od początku złożenia instalacji było źle?

skaktus napisał:
    Czy w ogóle mieliście sytuację z "zablokowania" się panelu który mimo pełnego nasłonecznienia nie daje odpowiedniego prądu ale trzyma napięcie ?

Sam panel zasadniczo nie ma takiej możliwości, bo to źródło prądowe i musi dawać prąd pod obciążeniem. Ale zmniejszenie natężenie prądu poniżej Impp może wymuszać obciążenie.

Chyba, że w panelu jest jakaś elektronika - wtedy to co innego.

skaktus napisał:
    Czy spotkaliście się z takim przypadkiem ogniwa, które raz działa a raz trzyma napięcie ale bez odpowiedniego prądu ?

Wygląda mi to albo na jakąś elektronikę w panelu albo na wadliwie działający tracing mpp.

Jakie to dokładnie panele?
  • REKLAMA
  • #4 20599329
    skaktus
    Poziom 37  
    k_pec napisał:
    skaktus napisał:
    Na dniach pojawił się u mnie taki problem -

Znaczy się po zestawieniu instalacji było dobrze i się tak porobiło czy od początku złożenia instalacji było źle?

skaktus napisał:
    Czy w ogóle mieliście sytuację z "zablokowania" się panelu który mimo pełnego nasłonecznienia nie daje odpowiedniego prądu ale trzyma napięcie ?

Sam panel zasadniczo nie ma takiej możliwości, bo to źródło prądowe i musi dawać prąd pod obciążeniem. Ale zmniejszenie natężenie prądu poniżej Impp może wymuszać obciążenie.

Chyba, że w panelu jest jakaś elektronika - wtedy to co innego.

skaktus napisał:
    Czy spotkaliście się z takim przypadkiem ogniwa, które raz działa a raz trzyma napięcie ale bez odpowiedniego prądu ?

Wygląda mi to albo na jakąś elektronikę w panelu albo na wadliwie działający tracing mpp.

Jakie to dokładnie panele?

Panele nie mają firmy, kupowane jako gotowe zestawy-panel+ogniwa+ledy.

Z paneli oryginalna elektronika usunięta - sterowała ładowaniem ogniw + automatyczne włączanie oświetlenia. Nowy układ to wspomniana ładowarka na bazie CN3791 + ogniwa słoneczne połączone szeregowo + akumulatory. Dziś mimo pełnego słońca od godziny 13 do 17 układ zdołał podładować ogniwa z 3.68V do zaledwie 3.78V. Ładowarka niby ładuje, ale z marnym efektem. Zakładając, że ładowarka na CN jest wadliwa, na szybko podmieniłem na zupełnie inną z przetwornicą step-down, noname z Aliexpress. Napięcia wejściowe to od 5 do 15V i max prąd ładowania 2A, ograniczenie napięcia na ogniwach to 4.19V. Po podmianie, ładowanie ruszyło odrazu. Po około 30 minutach ten sam efekt - jest napięcie ~10V na wejściu ładowarki, prąd ładowania spadł do 80mA. Odłączenie, chwila przerwy, podłączenie i odrazu ładowanie z pełną wydajnością paneli tj ~700mA.

Co ważne - po wspomnianych 30 minutach ładowania, układ podbił napięcie na ogniwach do 3.9V czyli w 30 minut tyle, ile wcześniej w kilka godzin.

Obie ładowarki (na bazie układu CN i noname) w trakcie pracy nagrzewają się. Obie dostały radiatory, obie testowane również jako zwykłe ładowarki, gdzie źródłem zasilania był zasilacz laboratoryjny. Obie działały i były w stanie naładować ogniwa od prawie zera do max pojemności bez przeszkód.

Jedyny pomysł jaki mam to padnięte ogniwo fotowoltaiczne. Przejrzałem oba ogniwa z naciskiem na starsze. Brak widocznych uszkodzeń szyby, brak widocznego rozszczelnienia białej folii czy wilgoci pomiędzy szybą a folią. Niestety samego panelu z tyłu nie widzę - jest wklejony na stałę w plastikową obudowę.
  • #5 20599459
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Faktycznie trochę dziwaczna sytuacja. Ale, te prądy 50...100mA wyglądają, jakby ładowarka pracowała wtedy w trybie "trickle". CN3791 ma ten swój algorytm ładowania trzy-etapowego i z trybu "trickle", jeśli w niego wejdzie, można ją wyrwać tylko przez reset. I to by się mogło zgadzać, z tym, co opisujesz, bo z tego, co piszą w nocie, to ten tryb jest aktywowany po włączeniu, jeśli ogniwo ma napięcie poniżej 65%, albo po całkowitym naładowaniu ogniwa.

Co do zasilania z zasilacza laboratoryjnego. Zasadnicza różnica pomiędzy zasilaczem napięciowym, a modułem PV, jest w tym, że moduł to źródło prądowe. Więc inaczej wysterowywany jest CN - tracing mpp CN w przypadku zasilacza ustawia go na stałą, maksymalną wydajność prądową zasilacza, przy panelu jest podobnie, czyli na max prądu z panelu, ale ten prąd będzie się w ogólności wahał z uwagi na zmiany nasłonecznienia.

I teraz - jakie miałeś ustawienia ograniczenia prądu w zasilaczu i ile ogniw na raz ładujesz?

Ładowarka noname też może być na tym CN albo na jego odpowiedniku.

Co do kwestii panelu, to jakoś nie widzę tego, żeby to on ograniczał prąd. Panel może ograniczać prąd, jak mu spadnie nasłonecznienie (ale tak nie było) albo ma jakieś zacienienie czy "hot spota". Tyle, że w takich przypadkach nie reagowałby na wyłączenie i włączenie ładowarki.

Tak czy inaczej stawiam na CN, a raczej na jego niewłaściwą współpracę z tymi panelami.
  • REKLAMA
  • #6 20600265
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    U mnie wystąpił podobny przypadek (a nawet 3) na panelu mniejszej nieco mocy, z tym, że: pierwszy przypadek był jak u Ciebie mierzone było to wszystko na Isc, więc może taką próbę jeszcze na pewien okres czasu zrobić by to zmierzyć - zrobić z rezystorem jako odbiornik i ograniczyć prąd powiedzmy na 500mA i mierzyć go czy się zmieni. Być może dzieje się to też tylko przy odpowiednio dużym prądzie, więc też taką sytuację może być ciężej zasymulować. U mnie było 150 mA a po kilku minutach 8 mA, po czym po odłączeniu i zwarciu panelu znów pełna moc. Akurat problem był z nieładowaniem lampy solarnej. Drugi raz miał pełną moc a po chwili sama spadała nawet napięcie spadało a po kilku minutach znów rosło i prąd. Trzeci miał tak, że po zmniejszeniu mocy można było wyłapać to, że ma zmniejszoną, ale po kilkunastu minutach odłączenia i podłączeniu pełna moc. W moim przypadku skończyło się wymianą 3 paneli. Moj 3,5W/5V jak na razie działa i ładuje Li-ion bezawaryjnie 2,5 roku.
    Jeśli panele będą ok to może wtedy podłączyć zasilacz zamiast nich i sprawdzić zachowanie układu na zasilaczu.
  • #7 20600532
    skaktus
    Poziom 37  
    mati211p napisał:
    U mnie wystąpił podobny przypadek (a nawet 3)
    Doszedłeś co było nie tak z panelami ? Wada fabryczna/zużycie ?
  • #8 20601279
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Nie, jeden chyba gdzieś wciąż leży wrzucony w kąt, bo pewnie był zostawiony do dalszej analizy. Same panele nie miały jakichś widocznych uszkodzeń.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z małą instalacją fotowoltaiczną składającą się z dwóch paneli 5V, które ładują ogniwa 18650 za pomocą ładowarki opartej na układzie CN3791. Po pewnym czasie ładowania prąd spada do 50-100mA, mimo pełnego nasłonecznienia, a po odłączeniu i ponownym podłączeniu ładowarki prąd wraca do nominalnych wartości. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w starszym panelu, który wcześniej miał podobne objawy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie obciążenia, a także możliwość, że ładowarka wchodzi w tryb "trickle" z powodu niskiego napięcia ogniw. Wskazano również na potencjalne problemy z elektroniką w panelach lub wadliwym działaniem tracingu MPP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA