logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować portem LPT komputera za pomocą pliku wsadowego?

omen_s 09 Kwi 2003 22:45 6114 23
REKLAMA
  • #1 182692
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    no właśnie czy wogólw idzie wysterować port LPT kompa za pomocą wsadowego :?: a jeśli tak to jak :?:
  • REKLAMA
  • #2 182775
    waldek38
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Co rozumiesz przez "wysterować". czy chcesz tam cos wysłać, czy odczytać, czy wystawić sygnał Strobe ?
    Napisz coś więcej, co masz w planie zrobic z LPT?

waldek
  • #3 182781
    radziuk
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Przepraszam, ale zapytam.
    Czy w DOSie?
    Czy sterowanie konkretymi bitami na porcie, odczyt z portu czy może coś więcej ?
  • REKLAMA
  • #4 183070
    tomj7
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Do sterowania może wystarczy polecenie: copy /b plik.bin lpt1
  • #5 183078
    marek_haj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    pod DOSem zaden problem, Basic ma fajne polecena inport() i outport() z argumentem w postaci adresu portu LPT.
    Niestety jako ze kolega DOS odchodzi do muzeum, pod czysta Winda problem obslugi LPT jest juz nieco bardziej skomplikowany. Poszukaj na sieci pliku io.dll, jest to doskonala bilioteka sluzaca tylko i wylacznie do obslugi portu lpt z poziomu Windowsa, dziala bez zazutu, transefr do ok 1.8 Mb/s
    Jesli chcesz cos wiecej na ten temat to daj znac
    pdoam na forum sporo linkow do stron z opisemLPTka i jego programowania
    Pozdrawiam
    MArek
  • #6 183082
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Do sterowania portem nie wystarczy samo copy /b plik.bin lpt1 ponieważ wymaga ono obsługi handshakingu. Można spróbować zaprojktować taki układzik jednak wydaje mi się że napisanie własniego programu obsługującego port jest dużo wygodniejsze.
  • REKLAMA
  • #7 183092
    kubagert
    Poziom 14  
    Ewentualnie można skorzystaćz konponentu zlportio albo zlioport (nie mapiętam teraz dokładnie) jeżeli piszesz w Delphi.
    On steruje LPT'kiem poprzez plik sys.
  • #8 183130
    marek_haj
    Poziom 13  
    fajnei by bylo jakbys podal dokladnie pod jakim jezykiem masz zamiar sie w to bawic, w jakim systemie i co to ma robic dokladnie. Bo tak to mozna sobie grybac :P
    Pozdrawiam
    MArek
  • REKLAMA
  • #9 183408
    omen_s
    Poziom 19  
    chciałbym sterować wyjściami D0-D7
    a jeśli chodzi o pisanie programów to ja wogóle nie mam żadnego programu takiego jak delphi visual basic itp
    ma ktos moze adresik z darmowym Visual Baisc lub inne
  • #10 183513
    elektryk
    Poziom 42  
    Darmowych??? VisualBasic???
    Ty chcesz mieć do pod DOS czy windows?
  • #11 183699
    marek_haj
    Poziom 13  
    najlepsze jest to ze ma byc darmowy. :)
    Pelna wersja kosztuje cos okolo 2 tys zielonych. Jakos nie widzialem wersji free. Chyba ze sciganiesz demo ze strony Borlanda, pobawisz sie nim i zdejmiesz ograniczenia.
    Ja osobiscie bawie sie w takie rzeczy pod Buildrem 5.0
    Swietne srodowisko do programowania czegokolwiek.
    Pozdrofka
    MArek
    PS: :arrow: www.borland.com
    dalej juz chyba sobie poradisz
  • #12 183714
    elektryk
    Poziom 42  
    Borland daje darmowe, pełne wersje np Delphi za free. Nie ma tylko licencji na rozpowszechnianie swoich programów (nawet za free nie można dawać)
  • #13 183718
    marek_haj
    Poziom 13  
    tak sa darmowe tylko ze 60dniowe
    :)
    formalnie ale oczywsciie wszystko jest do ominiecia ponoc 8)
    Pozdrofka
    MArek
  • #14 183730
    elektryk
    Poziom 42  
    Nie mówie o najnowszych wersjach. W momencie kiedy Delphi 6 wchodziło na rynek Delphi 5 można było dostać za free na opisanych wyżej zasadach. Taka kopia była nawet rozdawana nawet z gazetkami komputerowymi.
    PS sprawdziłem na stronce ale już chyba firma zrezygnowała z takiej promocji :(
  • #15 183737
    marek_haj
    Poziom 13  
    a to przepraszam nie wiedzialem.
    ja korzystam z Buildera c++ 5.0 sciagnietego jeszczr w czasach jak wchodzil na rynek. wole go od 6.0 bo si enie wiesza nagminnie. ~
    Mimo wszystko chlopak sie nie ohreslil na jakie srodowisko to chce miec. Pod DOSem przeciez nie ma problemu z LPT.
    Pozdrofka
    MArek
  • #16 183843
    omen_s
    Poziom 19  
    Środowisko albo pod winde albo pod dosa ale wole pod dosa

:arrow: marek_haj
    Skoro prosto sie steruje to podaj jakiś przykład
  • #17 184196
    marek_haj
    Poziom 13  
    a prosze bardzo
    jesli masz kompilator C pod dosa to:
    wlacz go i poszukaj w helpie opisow polecen inport() oraz outport()
    w argumencie podaje sie im adres portu LPT w dowolnym formacie a te juz zaleza od ustawien Twoje plyty glownej, mozna je sprawdziw w BIOSie lub pod WInda. Funkcja inport() zwraca o ile pamietam bajt z portu LPT, funkcja outport() wymaga jeszcze podania mu wartosc do wyslania w formie argumentu. Jesli chcesz w poniedzialek moge Ci znalesc to doklanie z rozpiska. Dzis sie przeprowadzam z Portugalii do Polski wiec nie bedzie mnie z 3 dni na forum.
    Pozdrofka
    MArek
  • #18 184327
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    jak szybko i latwo to BASIC (jest na plycie z windowsem), ma dobry help z przykladami itp.
  • #19 184946
    omen_s
    Poziom 19  
    :arrow: Platon
    A morzez wskazać miejsce na płytce w którym jest ten basic
    ja mam płytke z windą 98
  • #21 276816
    omen_s
    Poziom 19  
    poda mi ktoś gotowy przykład sterowania lpt pod Qbasic ?

Jak zrobić proste menu 1-10 w Qbasicu ?
  • #22 377852
    JmL(TM)
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Mozna tez wysylac "cos" na LPT bez potrzeby pisania jakiegokolwiek programu. W katalogu WINDOWS\COMMAND jest programik DEBUG.EXE i przy jego pomocy mozna niezle "zahakowac" :D
  • #23 377965
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmm nie wiem. na plycie w katalogu other/oldmsdos - w tych rejonach.
  • #24 378593
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Teodor Otulak napisał:
    Visual Basic 5 jest darmowy !!!
    Można go pobrać ze stron Microsoftu.
    Pozwala na łatwe programowanie, nawet początkującym.

Bardzo ciezko mi w to uwierzyc. To jest jak na m$ zbyt nowy soft aby go rozdawac. Z tego co wiem to nawet Dos 6.22 nie jest nadal abandon-ware.
    Mozesz wskazac konkretnie gdzie na site m$ to jest napisane?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości sterowania portem LPT komputera za pomocą pliku wsadowego lub prostych programów. Pod DOS-em sterowanie portem LPT jest stosunkowo proste dzięki funkcjom inport() i outport() w Basicu lub C, które umożliwiają odczyt i zapis konkretnych bitów portu (D0-D7). Polecenie "copy /b plik.bin lpt1" może wysłać dane na port, ale nie obsługuje handshakingu, co może wymagać dodatkowego programowania lub układów sprzętowych. Pod Windows obsługa portu LPT jest bardziej skomplikowana i wymaga użycia bibliotek takich jak io.dll lub komponentów zlportio, które umożliwiają dostęp do portu z poziomu systemu. Wskazano także na darmowe lub demo wersje środowisk programistycznych, takich jak Visual Basic 5 (dostępny ze stron Microsoftu) oraz Borland C++ Builder 5.0, które mogą służyć do pisania programów sterujących portem LPT. Dodatkowo, do prostych operacji można użyć programu DEBUG.EXE dostępnego w katalogu WINDOWSCOMMAND. Autorzy dyskusji podkreślają konieczność określenia systemu operacyjnego i środowiska programistycznego, aby dobrać odpowiednie narzędzia i metody sterowania portem LPT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA