logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Algorytmy sterowania bitami portu LPT w Visual Basic

zbyniu 13 Wrz 2003 17:27 4777 8
REKLAMA
  • #1 325514
    zbyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Poszukuję prostych algorytmów sterowania bitami na wyjściu portu drukarkowego i odczyt bitów na jego wejściach.
  • REKLAMA
  • #2 325602
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    musiz poprostu wysylac dane na port $378 (LPT1) lub $278 (LPT2)
    i w zaleznosci od numeru pinu stosujesz offset 0 lub 1 lub 2

Moze powiesz w jakim jezyku??
    [Zmiana]
    Sory nie zaulwazylem :)

Najlepiej uzyj programu DLportIO zeby dzialalo w XP
    masz tam nawet przyklady w VB
  • #3 325816
    zbyniu
    Poziom 15  
    Potrzebuję przykładowych programików do sterowania portem równoległym: zapisu i odczytu bitów.
  • REKLAMA
  • #4 325929
    szyfel
    Poziom 12  
    W winach 9x i me zapis do portu rzeczywiście może coś zmienić na liniach portu. W NT 2000 XP zapewne będzie Ci generowało wyjątek.
    Proponuję Ci abyś ściągnoł sobie biblotekę winio.
    Jest ona freeware z kodami.
    W windowałch (w linuxsie podobnie) z zasady do obsługi we/wy musisz pisać drivera.
    W załaczniu znajdziesz wersję którą ja używam.
    Jest tam mały problem że XP i NT testują LPT po starcie systemu przez jakieś 5-10min i konfigurują na swój sposób.
    Bibloteka daje Ci równierz dostęp do pamięci w płaskim modelu (bez segmentacji stron itp)
    Załączniki:
    • winio.zip (195.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 326151
    zbyniu
    Poziom 15  
    Czy masz opis jak z tej bibloteki korzystać. Może jakieś źródło abym się zorientował jak to działa. Moje potrzeby są proste: potrzebuję napisać program który przy spełnionym warunku wystawi 1 na porcie LPT, gdy warunek jest niespełniony, bit musi mieć wartość 0. Port będzie sterował przekaźnikiem. W załączniku przesyłam program który byłby dla mnie rewelacyjny gdybym miał źródło i mógłbym go przerobić dla moich potrzeb.
    Załączniki:
    • DiagLitez.rar (114.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 326330
    szyfel
    Poziom 12  
    W załączniku masz plik w formaci help html jest tam opisanne jak używać
    Prekompilowane binara też tam są.
    Wszystko co musisz zrobić to zaimportować funkcje z DLL (chyba dyrektywa import nie pamiętam ale jak wpiszesz dll function w helpie to powinno Ci się wyświetlić)
    Wszystko jest oczywiście po angielsku.
  • #8 326962
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    nojm--> dales link do strony o komunikacji za pomac rs232
    zbyniu--> napisalem ci ze sa przyklady w VB
    http://www.driverlinx.com/ftp/unsupported/port95nt.exe
    tu masz opis z 3 strony z google po wpisaniu "DLportIO":
    DriverLINX Port I/O Driver for Win95 and WinNT - biblioteka DLL i SYS umożliwiająca bezpośredni dostęp do portów PC spod wszystkich Windowsów + przykłady w VB i C.
  • REKLAMA
  • #9 378051
    Sabudda
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hmm udaje mi sie uruchomic pord D0 ale inne ine chca dzialac...

potrzebny mi jest programik ktory po wpisaniu np 01001001 uruchamial 2,5,8 bit do sterowania... niebardzo wiem jak za to sie zabrac w visualu :/
    Jak by ktos mogl pomoc to bylbym bardzo dzwieczny bo ja lame jestem ;) thx

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostych algorytmów sterowania bitami portu drukarkowego (LPT) w Visual Basic, obejmujących zapis i odczyt poszczególnych bitów na wyjściach i wejściach portu. Zalecane jest bezpośrednie wysyłanie danych na adresy portów $378 (LPT1) lub $278 (LPT2) z odpowiednim offsetem dla poszczególnych pinów. W systemach Windows 9x i ME zapis do portu jest możliwy bez problemu, natomiast w Windows NT, 2000 i XP wymaga użycia sterowników lub bibliotek umożliwiających dostęp do portów, np. biblioteki WinIO lub DLportIO. Biblioteki te oferują funkcje do bezpośredniego dostępu do portów z poziomu VB, często wraz z przykładami i dokumentacją w formacie HTML. Wskazano, że w nowszych systemach operacyjnych konieczne jest użycie sterowników, gdyż standardowe metody generują wyjątki. Użytkownicy poszukują prostych przykładów programów, które umożliwią sterowanie pojedynczymi bitami portu LPT, np. ustawianie bitu na 1 lub 0 w zależności od warunku, co może służyć do sterowania przekaźnikami. Wskazano również na trudności z uruchomieniem niektórych linii portu i potrzebę programów umożliwiających wpisanie wzorca bitowego (np. 01001001) do sterowania wybranymi bitami. Podano linki do bibliotek i przykładów, m.in. DriverLINX Port I/O Driver, które umożliwiają bezpośredni dostęp do portów w systemach Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA