Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cb radio własnej roboty (jednokanałowe)

Refcio 19 Aug 2006 17:50 38170 41
Renex
    Refcio
    Level 11  
    witam! czy ktoś bawił się kiedyś w robienie cb radia samemu? przydałoby mi się takie do samochodu a nie mam zabardzo peniędzy żeby kupić nowe. wystarczyłby jeden kanał 19 (jeśli dobrze pamiętam) aby się pytać ludzi gdzie policja stoi :P chciałbym zrobić odbiornik z nadajnikiem lub przynajmniej sam odbiornik. znalazłem na elektrodzie takie 2 schematy

odbiornik: http://www.elektroda.net/radio/odbiornikcb.html

nadajnik: http://www.elektroda.net/radio/nadajnik_cb.html

czy ktoś kiedyś montował coś takiego? nadajnika nie zestroję gdyż nie mam odpwiedniego sprzętu. na elektronice troche się znam ale o radioelektronice nic praktycznie nie wiem. ma ktoś może jakieś inne schematy? bo nie jestem pewien czy w sklepie dostanę wszystkie części np kwarc 26,730MHz (dla kanału 19) i tu mam takie lamerskie pytanie czy da się połączyć kilka kwarców razem żeby uzyskać odpowiednią częstotliwość?

z góry dziękuję za wszystkie sugeste
  • Renex
    Preskaler
    Level 39  
    Kwarców nie da się łączyć! Budowa CB radio przechodzi możliwości śrdnio zaawansowanego elektronika i zdecydowanie odradzam budowę takiego sprzętu bo nie będziesz zadowolony z efektów pracy a cena przekroczy zdrowy rozsądek. Lepiej jest kupić jakąś "Onwę" za ok. 100 zł lub nawt uszkodzone radio i je naprawić jeśli się czujesz na siłach. Używany sprzęt można czasem okazyjnie kupić dość tanio. Do użytku CB w samochodzie musi mieć dobre parametry i silną konstrukcję. W warunkach amatorskich, nawet bardzo doświadczony radioamator nie osiągnie przyzwoitych rezultatów.
    mariann
    Level 38  
    Witam
    Zacznę od końca. Kwarców sie nie łączy by uzyskać żądaną częstotliwość. Jak sam piszesz masz małe pojęcie o radiotechnice, więc uważam, że lepiej nie zabierać się za taki projekt bo stracisz tylko kasę. Lepiej jest kupić fabryczne (uszkodzone) CB. Takie np. które odbiera, a nie nadaje. Bo takie też Cię urządza. Na pewno nie będzie kosztowało dużo i kasa przeznaczona na części do samodzielnej budowy radyjka - może na nie wystarczyć.
    Przemyśl to czy sobie poradzisz z budową i uruchomieniem, bo jeśli Ci się nie uda, to kasa przepada. Poszukaj na giełdach internetowych (też) może coś znajdziesz taniego.
    Pozdrawiam
  • Renex
    nexia
    Level 18  
    Witam Refcio,odbiornik który podałeś jest OK jak masz kwarc to zestrajasz na największą siłę odbieranego sygnału wszystkie cewki 7x7.Gorzej z nadajnikiem bo raz że nie można używać samoróbki(homologacja) na tym paśmie to podany schemat jest tylko częścią nadajnika.Zrób lepiej jak radzą koledzy,kup coś używanego na aukcjach.Jest tego mnóstwo za grosze.Samo pytanie o łączeniu kwarców już raczej nie wróży Ci powodzenia w samodzielnym budowaniu.Jurek.
    sq6ade
    Level 40  
    Preskaler wrote:
    Budowa CB radio przechodzi możliwości śrdnio zaawansowanego elektronika .

Mam własnoręcznie zbudowane CB - jak wygrzebię w piwnicy to wkleję fotki. Opis pochodził z czeskiego RADIO (takie pismo dla radioamatorów).
    Zbudowałem je w roku 1990 a może wcześniej. Działało i jezdziło w Skodzie 100 podczas wakacji :)
    Szasi jest z blachy do pieczenia a pokrywa górna z blachy z instrukcją p.poż , elementy usztwniające z prętów ze szczątek anten TV znalezionych na dachu - mikrofon z pudełka po kremie kosmetycznym - niestety on się nie zachował :(. Kwarce wydłubane z Tukana.
    Tęsknię do czasów kiedy radio kupowało się za równowartość kilku wypłat.
    tarzan107
    Level 20  
    Witam. Znam ten opis radyjka, ale niestety teraz prawdziwe radio można kupić za 5l paliwa. To se ne wrati.
    Pozdrawiam.
    nexia
    Level 18  
    Też to zrobiłem z czeskiego radia.O ile pomiętam nadajnik mi nie chciał ruszyc,chyba go w końcu uruchomiłem ale nie był za bardzo używany.Jeżeli mam robić odbiornik na AM to do tej pory robię na bazie tego schematu fajnie to chodziło zwłaszcza jego blokada szumów.Na początku miałem kłopoty ze zdobyciem filtra LC pośredniej(chyba żółty albo złoty już nie pamiętam) zanim doszedłem że można zastosować polskie.I te nawijanie transformatora modulacji.To były czasy.To był pierwszy opis CB jaki wpadł mi w ręce.To z tego artykułu dowiedziałem jak zrobić własnoręcznie cewki.No i te tłumaczenie z czeskiego na polski. Teraz ludzie chcieliby wszystko fabryczne i gotowe.Gdzieś bym musiał mieć jeszcze mocno sfatygowane ksero tego artykułu.Jurek.
    mariann
    Level 38  
    Witam
    Budowa odbiornika CB jest jak najbardziej możliwa przez elektronika. Sam dawno, dawno temu zbudowałem coś takiego. Było to, o ile dobrze pamiętam na układzie UL1203, plus inne dodatki. Rewelacyjne to, to nie było ale działało. pamiętam jak sam nawijałem filtry. Aż się łezka kręci w oku :) Jeśli Refcio tak bardzo chce sam zbudować taki odbiornik, a widać że jest początkującym elektronikiem, to ja bym mu zaproponował kupienie gotowego zestawu (jakiś KIT) i może wtedy sobie jakoś poradzi. Jednak ominie go cała przyjemność samodzielnego konstruowania :)
    Pozdrawiam
    M. S.
    Level 34  
    Mam taki odbiornik, który woziłem ok.1 roku w samochodzie - obecnie zastąpiony przez pełne fabryczne CB.
    Również polecam zakup KIT-u bo bardzo trudno kupić cewki, a do samodzielnego nawinięcia trzeba mieć trochę wyczucia i najlepiej miernik indukcyjności. Wczoraj nawijałem cewki do skanera. 1 cewka = 1 godz. eksperymentów! Bez tego najlepiej wykonanego odbiornika nie będzie można zestroić.
    Co do kwarcu to stosowałem typowy 8,86Mhz (z telewizora), który zmusiłem do pracy na 3 harmonicznej (nie z każdym egzemplarzem udaje się ten numer) oraz zmieniłem nieco częstotliwość pośrednią. W torze p. cz. zastosowałem 2 cewki tak, że odbiornik łapał ok. 5 kanałów. Akurat w tym przypadku to zaleta. W odbiorniku pracował UL1203 ze wzmacniaczem w.cz. na BF 966. Całość niewiele ustępowała odbiornikom fabrycznym.
    st3tc
    Level 14  
    M. S. wrote:
    Wczoraj nawijałem cewki do skanera. 1 cewka = 1 godz. eksperymentów!
    hehe - zrób sobie/załatw dobre GDO i będziesz śmigał ;)

Pozdr.
    Refcio
    Level 11  
    ok :) dziękuje wszystkim za odpowiedzi. widzę że jednak lepiej będzie kupić gotowe radio aby jakos to śmigało :P pozdrawiam!
    mleczarz
    Level 15  
    Zajrzyj do ostatniej EDW tam jest odbiornik CB AM wcześniej kilka numerów rzucili synteze do niego czyli masz CB o rozsądnych parametrach z całą 40 a jak się ktoś uprze to mając synteze do nadajnika droga nie daleka. Tylko czy się opłaca bawić??
    rezi_ar
    Level 17  
    Ma może ktoś schemat ego odbiornika?
    W kioskach nie ma już EdW 8/06

rezi
    sq6ade
    Level 40  
    sq6ade wrote:

Mam własnoręcznie zbudowane CB - jak wygrzebię w piwnicy to wkleję fotki

No i słowo ciałem się staje choć nie zmienia oblicza ziemi...tej ziemi:
    Brakuje tylko złącza BNC będącego skarbem w tamtych czasach.
    To radio miało ROGER BEEPa na NE555.cb radio własnej roboty (jednokanałowe)
    matrixxx
    Level 10  
    sq6ade powiedz jeszcze gdzieś ty w tym radiu cewke wepchnąłeś bo niegdzie jej niewidze a i czy niedało sie zastosowac w nim troszke wiecej ukladów scalonych bardzo by to upraszczało całośc no i mniej elemetów. fajnie ci to wyszło pozdrawiam :)
    sq6ade
    Level 40  
    Przecież widać 2 niefortunne cewy powietrzne.
    Wykonane w/g publikacji w czasopiśmie. Jako nastolatek , przy takim niedoborze części,informacji,wiedzy i przyżądów nic lepszego nie mogłem wyklepać. :D
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    sq6ade wrote:
    Przecież widać 2 niefortunne cewy powietrzne.
    Wykonane w/g publikacji w czasopiśmie. Jako nastolatek , przy takim niedoborze części,informacji,wiedzy i przyżądów nic lepszego nie mogłem wyklepać. :D

Gratuluję. W tamtych czasach wykonywało się takie konstrukcje i ile "człowiek" sie uczył.
    Teraz wszyscy kupują radia fabryczne i nawet nie wiedzą jak prawidłowo podłączyc zasilanie do tego radia.

Po prostu Wtórny Analfabetyzm Elektroniczny.

Tylko po GRATULOWAĆ.

Pozdrawiam SP5ANJ
    sq6ade
    Level 40  
    Nie ma co gratulować - trzeba zapłakać nad losem amatora lat 80' 90' (o starszych nie wspomne) i namawiać innych do własnej pracy nad sprzętem - co dziś jest łatwiejsze i efekty będą lepsze od miernoty z fotek powyżej. :D
    matrixxx
    Level 10  
    sq6ade zaraziłeś mnie ja tez chce takie radio!:PPPP :) a tak powaznie to chętnie bym wykonał taki sprzęcik tylko niewiem z której strony sie do tego zabrac no i jakiś schemacik by sie przydał dysponujesz moze czymś takim?? pozdro :)
    matrixxx
    Level 10  
    aha spox no więc forumowicze czy ktoś dysponuje takim schematem?? sq6ade długo zajęło ci montowanie tego radia i czy jest ono identyczne ze schematem czeskiego czy jakieś własne rozwiązania wprowadzałeś ?? pozddro :)
    hawranek10
    Level 17  
    Witam. Posiadam ten numer czasopisma jest to AR B 6/1988 w calosci poswiecony jest CB. Wszystkiego koledzy tu nie opisali a zwlaszcza ze to radio z tego numeru jest zaprojektowane calkowicie od schematu i zalaczonych plytek(PCB) nie jest to jednokanalowe. Zamieszczone zdjecia pokazuje tylko konstrukcje na jeden kanal. Podejrzewam ze po zastosowaniu DDs-a mozna pokryc cale pasmo. Moze sie ktos podejmie napisania malego programu do tego CB. Pozdrawiam.
    sq6ade
    Level 40  
    Zgadza się to jest właśnie ten artykuł. W oryginale było kilkukanałowe - na kwarcach oczywiście u mnie z braku kwarców był jeden kanał 27,200MHz - dosyć popularny w tamtych czasach we Wrocławiu
    wojio
    Level 13  
    Schemat tego CB-radyjka na 6 kanałów jest w "Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych" p.Janeczka.
    Mam tą książkę, dość cenna pozycja :)
    matrixxx
    Level 10  
    hawranek10 dzieki za schematy :) płytki sa wpozadku ale ideowe są troszke nieczytelne, ale dzieki :) szukam wszedzie schematów takiego radia ale nigdzie ich niema :/ znalazłem podobny ale strasznie zamotany te sa wmiare proste ale troszke mało czytelne pozdrawiam :)
    lechoo65
    Level 11  
    dziekuje koledze hawrankowi za schemacik. tak juz wyglada moje dzielo: cb radio własnej roboty (jednokanałowe)
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Kolego ! Fajne CB jest opisane w książce A. Janeczka Konstrukcje Krótkofalarskie dla Zaawansowanych . I jest ich kilka ! Pozdrawiam !
    sq6ade
    Level 40  
    lechoo65 wrote:
    dziekuje koledze hawrankowi za schemacik. tak juz wyglada moje dzielo:

No Lecho - brakuje tylko obwodów w.cz. - ciekawe czy dokończysz dzieło - jakby co to pisz na forum to sie pomoże. :D
    lechoo65
    Level 11  
    mam ksiazki pana Janeczki "konstrukcje ktorkofalarskie dla poczatkujacych", "CB radio", "konstrukcje krotkofalarskie dla zaawansowanych" dzieki tej pierwszej ksiazce dowiedzialem sie, ze radio bartek, ktore zbudowalem z schematow umieszczonych w R.E. z '83 roku nie odpalilo bo byly przeklamania w schematach. nie wiem czy wiesz kolego, ze CB radio w ksiazce p. Janeczki nie jest dokladnie opisane (nie ma opisu transformatora)