Mam stare radio z gramofonem ale nie działa , nie moge znaleźć schematu Ale czy można zastosować jakiś prosty wzmacniacz z sygnałem bezposrednio z igły ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamtactum napisał:bardzo dużo napisałeś wyczerpująco. Co nie działa w ogóle martwe czy tylko nie odtwarza płyt. To jest proste radio i jak nie potrafisz naprawić tego nawet bez schematu to cieńko to widzę żebyś ogarną temat ze wzmacniaczem. A u ciebie jeżeli wzmacniacz w radiu jest sprawny to uszkodzona może być wkładka bardzo częsty przypadek.Mam stare radio z gramofonem ale nie działa
Moderowany przez ArturAVS:Proszę zwracać uwagę na pisownię i stosować znaki interpunkcyjne.
tactum napisał:Po co wymieniałeś elektrolity jak były dobre. Zauważyłem ze prawie wszyscy udzielający rad piszą wymień elektrolity a ja twierdzę ze elektrolity z produkcji PRL są nie do zajechania. ELWA produkowała bardzo dobre kondensatory. Jakim schematem się posługujesz. Żeby sprawdzić wzmacniacz bez generatora sygnału możesz podać na jego wejście sygnał np. z odtwarzacza CD.Postanowiłem wymienec wiekowe już elektrolity z układu zasilania Pierwszy i wartości 220mikro miernik wskazał że ma 380mikro
kaem napisał:Zgadza się w 100%Tego typu wkładki miały bardzo kiepską trwałość - kryształ winianu sodowo-potasowego po paru latach się rozpadał pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu. Co z tego, że wkładka oryginalna i nawet nie używana, skoro nawet te z aukcji są do niczego
tactum napisał:Czyli chcesz robić jakiś tam wzmacniacz a twój jest dobry.Radio szumiało stacji nie łapało W sumie zalezy mi na adapterze