logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Diora Śnieżka DMP-251, - wzmacniacz bezpośrednio do igły

tactum 11 Cze 2023 21:34 579 6
REKLAMA
  • #1 20613560
    tactum
    Poziom 8  
    Mam stare radio z gramofonem ale nie działa , nie moge znaleźć schematu Ale czy można zastosować jakiś prosty wzmacniacz z sygnałem bezposrednio z igły ?
  • REKLAMA
  • #2 20613609
    szon
    Poziom 19  
    Ocena: 197
    tactum napisał:
    Mam stare radio z gramofonem ale nie działa
    bardzo dużo napisałeś wyczerpująco. Co nie działa w ogóle martwe czy tylko nie odtwarza płyt. To jest proste radio i jak nie potrafisz naprawić tego nawet bez schematu to cieńko to widzę żebyś ogarną temat ze wzmacniaczem. A u ciebie jeżeli wzmacniacz w radiu jest sprawny to uszkodzona może być wkładka bardzo częsty przypadek.
  • REKLAMA
  • #3 20613645
    tactum
    Poziom 8  
    Znalazłem schemat podobnego radia, wzmacniacz jest na UL1402. Sygnał z igły wchodzi na bazę BC148. Według schematu powinienem mieć tam około 1.8V, miernik pokazał 9,8V Postanowiłem wymienić wiekowe już elektrolity z układu zasilania. Pierwszy o wartości 220µF miernik wskazał że ma 380µF. Po wymianie na nowszy (polaryzacja poprawnie), padło mi zasilanie i trochę się poddałem. Dlatego pomyślałem o pójściu na skróty i zbudowaniu nowego wzmacniacza. Kiedyś robiłem takie "pająki" na chyba UL1481. Stąd moje pytanie.

Dodano po 2 [minuty]:

A, wkładka jest ok., udało mi się kupić nową oryginalną. Gdy opuszczę ja na płytę słychać cichą muzykę, ale to od drgań igły.

Moderowany przez ArturAVS:

Proszę zwracać uwagę na pisownię i stosować znaki interpunkcyjne.

• REKLAMA
  • #4 20613654
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 289
    Tego typu wkładki miały bardzo kiepską trwałość - kryształ winianu sodowo-potasowego po paru latach się rozpadał pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu. Co z tego, że wkładka oryginalna i nawet nie używana, skoro nawet te z aukcji są do niczego.
    A radio odbiera stacje radiowe? Jak odbiera, to wzmacniacz w porządku.
  • #5 20613659
    tactum
    Poziom 8  
    czy sprawność wkładki można sprawdzić np oscyloskopem ? wcześniej próbowałem nowa uniwersalna i efekt był taki sam Radio szumiało stacji nie łapało W sumie zalezy mi na adapterze
  • REKLAMA
  • #6 20613670
    szon
    Poziom 19  
    Ocena: 197
    tactum napisał:
    Postanowiłem wymienec wiekowe już elektrolity z układu zasilania Pierwszy i wartości 220mikro miernik wskazał że ma 380mikro
    Po co wymieniałeś elektrolity jak były dobre. Zauważyłem ze prawie wszyscy udzielający rad piszą wymień elektrolity a ja twierdzę ze elektrolity z produkcji PRL są nie do zajechania. ELWA produkowała bardzo dobre kondensatory. Jakim schematem się posługujesz. Żeby sprawdzić wzmacniacz bez generatora sygnału możesz podać na jego wejście sygnał np. z odtwarzacza CD.

Dodano po 2 [minuty]:

kaem napisał:
    Tego typu wkładki miały bardzo kiepską trwałość - kryształ winianu sodowo-potasowego po paru latach się rozpadał pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu. Co z tego, że wkładka oryginalna i nawet nie używana, skoro nawet te z aukcji są do niczego
    Zgadza się w 100%

Dodano po 3 [minuty]:

tactum napisał:
    Radio szumiało stacji nie łapało W sumie zalezy mi na adapterze
    Czyli chcesz robić jakiś tam wzmacniacz a twój jest dobry.
  • #7 20613705
    tactum
    Poziom 8  
    Wyjaśnię o co chodzi. Parę miesięcy temu znalazłem to radio na giełdzie, na boku miało naklejona naklejkę okrętu. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, że jakieś 45 lat temu osobiście nakleiłem ją na to radio. Pamiętam, że to radio się popsuło i oddaliśmy do naprawy i przepadło. Teraz szukam płyt które pamiętam że mieliśmy i chcę to sprezentować rodzicom. Problemem jest, że mogę tygodniowo poświęcić 2-3h na pracę nad tym radiem, dlatego szukam drogi na skróty. Posiłkuje się schematem Unitra Diora Dominik DMP-206.
    Załączniki:
    • Unitra Diora Śnieżka DMP-251, - wzmacniacz bezpośrednio do igły DMP203-Dominik.png (136.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania dla starego radia z gramofonem, które nie działa. W odpowiedziach podano, że problem może leżeć w uszkodzonej wkładce, a także zasugerowano, że wzmacniacz w radiu może być sprawny, jeśli radio odbiera stacje. Użytkownik znalazł schemat podobnego radia z wzmacniaczem na UL1402 i zauważył nieprawidłowe napięcie na bazie tranzystora BC148. Po wymianie elektrolitów zasilania, zasilanie padło, co skłoniło go do rozważenia budowy nowego wzmacniacza. W dyskusji podkreślono, że wkładki mają ograniczoną trwałość, a także zasugerowano sprawdzenie sprawności wkładki za pomocą oscyloskopu. Użytkownik dąży do szybkiego rozwiązania, aby móc sprezentować radio rodzicom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA