logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie za licznikowe - jakie i czy jest konieczne ?

Wafer 11 Cze 2023 23:52 3873 2
  • #1 20613730
    Wafer
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Chciałbym zapytać jak to jest z zabezpieczeniem za licznikowym, bo zostałem trochę w tyle, a na stronie Taurona znaleźć jakieś wytyczne nie jest lekko.

Do rzeczy, mam przyłącze napowietrzne, na lewacjii "pion" z wkładkami topikowymi (chyba 25A), za tym prosto na licznik wewnątrz i z licznika na 'automaty'.
    Część wewnętrzną chcę wymienić na nową, rozdzielnia licznikowa i kilka S-ów.
    Jest trochę ciasno, więc pytanie, czy za licznikiem wymagane jest zabezpieczenie nad prądowe lub ogranicznik mocy który będzie podlegał zaplombowaniu ? Czy mogę prosto z licznika wyjść np. na blok rozdzielczy do którego chcę zachować dostęp ?
    Jeśli tak to z czego to wynika ?
    Jeśli tak to jaką wartość powinien mieć ogranicznik przy mocy umownej 10kW ? (instalacja 3f).
    Jeśli tak to czy mogę zastosować bezpiecznik nad prądowy o charakterystyce C zamiast B ?

Pytam głownie dlatego że jak narazie wszystko działa..., raz tylko poleciały topiki przy uruchomieniu agregatu do tynkowania, a tak to przy spawarce czasem załapie któryś z automatów, a tak jeśli przerobię "po nowemu" i dla 10kW wyjdzie mi nadprądowy B10 lub B16 to może być trochę lipa, i może całą zabawę trzeba zacząć od wniosku o zwiększenie mocy ?

Pozatym od czasu do czasu zdarzy mi się jakąś rozdzielnię podpiąć, ale wyłączyć coś 'na pionie' i w nowych domach często widzę RBK 50A lub nawet 63A, co kiedyś było nie do pomyślenia. Ostatnio nawet specialnie rzuciłem okiem w klasycznym domku jednorodzinnym i był RKB63A i ogranicznik 32A, a moc umowna jeśli mnie pamięć nie myli to 17kW.

Czy Tauron udostępnia gdzieś prostą i czytelną tabelę na zasadzie: typ i wielkość zab. przed licznikowego -> typ i wielkość zab. za licznikowego -> warunek doboru (np. moc umowna) ?

Pozdrawiam.
  • #2 20613747
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Zabezpieczenie przedlicznikowe zwykle jest elementem ograniczającym moc. Musisz sprawdzić zapisy w umowie z Tauronem i w razie potrzeb poprosić o korektę.
    Wafer napisał:
    raz tylko poleciały topiki przy uruchomieniu agregatu do tynkowania, a tak to przy spawarce czasem załapie któryś z automatów, a tak jeśli przerobię "po nowemu" i dla 10kW wyjdzie mi nadprądowy B10 lub B16 to może być trochę lipa, i może całą zabawę trzeba zacząć od wniosku o zwiększenie mocy ?

Czasem właśnie wpisują zabezpieczenie topikowe, ale najczęściej podają wyłączniki nadprądowe jako ograniczenie mocy. Jest to niepoprawne, bo generuje problemy jak u Ciebie. Radzę zainteresować się tematem i złożyć wniosek o korekcję zapisów w umowie, by wpisali Ci ogranicznik mocy ETIMAT jako... ogranicznik mocy, oraz rozłącznik bezpiecznikowy na wkładki mocy, które to będą zabezpieczały WLZ łączący licznik z rozdzielnicą domową. Zaplombowane będą tylko te dwie rzeczy, i to jedynie tak że będziesz mógł ponownie ogranicznik włączyć, oraz wymienić bezpieczniki topikowe, ale zmienić połączeń bez zrywania plomb nie będzie się dało. One będą rzędu 35-50A dobrane pod przekrój przewodu, i raczej będą (powinny) być większe od prądu ograniczonego przez ETIMAT.
    Wafer napisał:
    Pozatym od czasu do czasu zdarzy mi się jakąś rozdzielnię podpiąć, ale wyłączyć coś 'na pionie' i w nowych domach często widzę RBK 50A lub nawet 63A, co kiedyś było nie do pomyślenia. Ostatnio nawet specialnie rzuciłem okiem w klasycznym domku jednorodzinnym i był RKB63A i ogranicznik 32A, a moc umowna jeśli mnie pamięć nie myli to 17kW.

O, i tak właśnie masz to mieć zrobione - ETIMAT ogranicza moc umowną, a bezpieczniki dbają by w razie przeciążenia lub zwarcia nic się nie zapaliło, i mają nie zadziałać przy zwykłym, małym, przekroczeniu mocy umownej.
    Także wszystko określa i dobiera Tauron.
    Wafer napisał:
    Do rzeczy, mam przyłącze napowietrzne, na lewacjii "pion" z wkładkami topikowymi (chyba 25A), za tym prosto na licznik wewnątrz i z licznika na 'automaty'.
    Część wewnętrzną chcę wymienić na nową, rozdzielnia licznikowa i kilka S-ów.

Po tym wnioskuję, że to dom jednorodzinny. Czyli nie będzie "kilka Esów" tylko bardziej kilkanaście lub kilkadziesiąt, do tego rozłącznik izolacyjny, kilka wyłączników różnicowo-prądowych, pewnie jakieś pierdoły do ewentualnej automatyki typu przekaźnik bistabilny. Także sięgnij głębiej do kieszeni i zrób to tak jak to powinno być zrobione. Wytnij obecną szafeczkę w cholerę i zamontuj tam coś dopasowanego do dzisiejszych standardów. PRL już się skończył.

Ze słupa odchodzi Ci pewnie 4x35 aluminiowy, więc do licznika przedłuż go kablem aluminiowym o takim samym przekroju (nie ma sensu bawić się w miedź przy takich przekrojach), a licznik z rozdzielnicą domową połącz jakimś porządnym przekrojem pokroju 5x10mm Cu, co pozwoli na zastosowanie dużych bezpieczników topikowych i wtedy nie będzie problemów z ich zadziałaniem przy każdym większym zwarciu. Masz to zrobić tak, że jak zrobisz zwarcie na gnieździe pralki, to zadziała tylko wyłącznik zabezpieczający gniazdo pralki, a nie zabezpieczenie przedlicznikowe i wszystko pomiędzy.
    No i pewnie wypadałoby zrobić uziom, jeżeli go nie ma.
  • #3 20614814
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    W aktualnej standaryzacji TAURON mamy:
    1. Przed licznikiem zabezpieczenie topikowe
    2. Za licznikiem ogranicznik mocy bez członu zwarciowego (np: ETIMAT T)

Oby dwoje zabezpieczeń podlegają pod plombowanie gdyż wielkość ogranicznika mocy jest określana względem mocy przyłączeniowej.
REKLAMA