logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zmostkować pomocnicze zabezpieczenie przed licznikiem? [T.M]

Blusik98 31 Mar 2019 19:19 3252 25
  • #1 17878055
    Blusik98
    Poziom 4  
    Ocena: 64
    Witam

Babcia posiada przed licznikiem 2 zabezpieczenia na bezpieczniki topikowe. Jedno (główne) zaraz za drutami a drugie (pomocnicze) 3m nad licznikiem kiedyś były takie wymogi za PRL-u ze co ileś metrów musiał być bezpiecznik przed licznikiem.

Moje pytanie jest takie czy mogę usunąć te zabezpieczenie pomocnicze nad licznikiem jest to stary bezpiecznik wkręcany usytuowany prawie przy suficie i aby je wymienić trzeba mocno się nagimnastykować aby zmienić bezpiecznik. Poprostu chce tam zmostkowac kable aby był jeden bezpiecznik tylko główny bo do niego jest lepszy dostęp. Instalacja w domu to 2 żyły.

1)Czy mogę go zmostkowac
    2) czy jeśli to zabezpieczenie przed licznikiem to muszę to zgłosić do Tauronu?
    3) jeśli mogę go zmostkowac to czy mogę go zmostkowac poprostu przerobionym bezpiecznikiem poprostu włożę do niego gruby drut i tyle czy lepiej miarkować go np kostka gruba?
    4) czy wszystko co przed licznikiem należy do dostawcy energi?

Pozdrawiam
    Edytowałem [T.M]
  • #2 17878089
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4688
    Wszystkie wątpliwości, oprócz tak pomysłowych jak:
    Blusik98 napisał:
    czy mogę go zmostkowac poprostu przerobionym bezpiecznikiem poprostu włożę do niego gruby drut i tyle
    dobrze jest wyjaśnić u dostawcy energii.
  • #3 17878139
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4323
    Blusik98 napisał:
    Jedno (główne) zaraz za drutami a drugie (pomocnicze) 3m nad licznikiem kiedyś były takie wymogi za PRL-u ze co ileś metrów musiał być bezpiecznik przed licznikiem.

Żadnych takich wymogów nie było. Jedno zabezpieczenie (to za "drutami") chroni przewód do licznika. Wyobraź sobie co by się stało gdyby go nie było a doszło do zwarcia w tymże przewodzie. Które zabezpieczenie miało by zadziałać jeśli najbliższe jest w stacji trafo o wartości powiedzmy 63-80A?
    Ten zwarty przewód mógłby zająć się żywym ogniem zanim zabezpieczenie w stacji by zadziałało.
    Więc o żadnym jego pominięciu nawet nie myśl.

Czy to zabezpieczenie "pod sufitem" możesz pominąć?
    Najprawdopodobniej nie gdyż to właśnie ono limituje moc.
    Najprościej będzie przenieść je w bardziej dostępne miejsce.

Nic nie piszesz czy babcia mieszka w domku jednorodzinnym czy budynku wielorodzinnym.
  • #4 17878145
    Blusik98
    Poziom 4  
    Mieszka w domu jednorodzinny właśnie mówię ze w domu są 2 zabezpieczenia przed licznikiem jedno 3 metry nad licznikiem a drugie zaraz za wejście drutów z dworu do domu.

Zabezpieczenie 25A przy drutach zostawię w spokoju chodzi mi o to drugie pomiedzy bezpiecznikiem głównym a licznikiem
  • #7 17878177
    kkas12
    Poziom 43  
    To myślę, że to nad licznikiem można skasować.
    Jednak wcześniej musisz mieć sto procent pewności, że faktycznie jest tak jak piszesz.
    Tylko nie żaden gruby drut, ale wpięcie obu żył fazowych pod jeden zacisk zabezpieczenia.
    Wcześniej obowiązkowo wykręć zabezpieczenie na strychu.
  • #8 17878213
    Blusik98
    Poziom 4  
    kkas12 napisał:
    Jednak wcześniej musisz mieć sto procent pewności, że faktycznie jest tak jak piszesz.
    Tylko nie żaden gruby drut, ale wpięcie obu żył fazowych pod jeden zacisk zabezpieczenia.
    Wcześniej obowiązkowo wykręć zabezpieczenie na strychu.

Tylko czy zabezpieczenie przed licznikiem należy do babci czy muszę zgłosić do taurona zmianę.

Jak podłączyć obie żyły razem przecież jedna jest fazowa a druga to zero. Chodzi mi o to aby poprostu do bezpiecznika topikowe dać gruby drut i tak to skręcić bo nie wiem jaka jest otulina przy tych kablach bo maja one chyba z 30 lat ale jest to już miedź
  • #9 17878246
    kkas12
    Poziom 43  
    Blusik98 napisał:
    Jak podłączyć obie żyły razem przecież jedna jest fazowa a druga to zero.
    Jeśli tak myślisz, to nie bierz się za to sam bo jak widać twe pojęcie o tym co chcesz zrobić jest jeszcze mniej niż nikłe i dlatego na "grubym drucie" się kończy.
    Sorry kolego, ale taka jest prawda.

Dlatego zaproś kumatego elektryka mającego dobre kontakty z miejscową zawodową energetyką więc znającego miejscowe realia.
    Będziesz spał spokojnie.
    Babcia też.
  • #10 17878290
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    kkas12 napisał:

W żadnym wypadku. To jest dawne wykonanie zabezpieczenia przedlicznikowego i zalicznikowego. Żadnego nie wolno usuwać!
  • #11 17878292
    Blusik98
    Poziom 4  
    retrofood napisał:
    kkas12 napisał:

W żadnym wypadku. To jest dawne wykonanie zabezpieczenia przedlicznikowego i zalicznikowego. Żadnego nie wolno usuwać!

A można je wymienić na automat? Nie chodzi mi o bezpiecznik ES tylko automat z guzikiem
  • #12 17878293
    retrofood
    Blusik98 napisał:

Jak podłączyć obie żyły razem przecież jedna jest fazowa a druga to zero. Chodzi mi o to aby poprostu do bezpiecznika topikowe dać gruby drut i tak to skręcić bo nie wiem jaka jest otulina przy tych kablach bo maja one chyba z 30 lat ale jest to już miedź

Nie tykaj tego jeśli nie chcesz problemów. Twoje wyobrażenie o elektryczności jest na poziomie przedszkolaka, a prąd nie zna się na żartach i nie wybacza błędów. To grozi utratą życia!

Dodano po 2 [minuty]:

Blusik98 napisał:

A można je wymienić na automat? Nie chodzi mi o bezpiecznik ES tylko automat z guzikiem

Być może tak, być może nie. Trzeba zmierzyć parametry instalacji i wyliczyć. Automaty mają inną charakterystykę niż wkładki topikowe, a wymieniając na chybił trafił tworzysz loterię. Pół na pół szans, że będzie dobrze.
  • #13 17878300
    kkas12
    Poziom 43  
    Przecież wyraźnie napisałem:
    kkas12 napisał:

A tego fragmentu nie było jak pisałem post.
    Blusik98 napisał:
    ..a pomocniczy z tego co pamietam 20A lub 16A

I teraz widać, że może tak być jak Stach pisze.
  • #14 17878307
    Blusik98
    Poziom 4  
    Instalacja w domu 1 fazowa.dalaem z znajomym elektrykiem powiedział ze trzeba to zgłosić bo jest to przed licznikiem i zależy do Taurona

Schemat jak wyglada instalacja:
    1- bezpiecznik główny 25A
    2- bezpiecznik przed licznikiem 20A
    3- licznik i skrzynka bezpieczników z nowymi bezpiecznikami ES tam tez spotykają się wszystkie zera

Czy tak jaki pisze retrofood bezpiecznik musi zostać i tyle.

Nie jest to problem abym założyć tam kostkę bądź oba przewody połączyć z sobą
  • #15 17878367
    kkas12
    Poziom 43  
    Elektryk ma być na miejscu i dokonać oględzin by dopiero na ich podstawie podjąć decyzję co i jak robić.
    Takie gadanie na odległość do niczego nie prowadzi.
  • #16 17878499
    retrofood
    Blusik98 napisał:
    Instalacja w domu 1 fazowa.dalaem z znajomym elektrykiem powiedział ze trzeba to zgłosić bo jest to przed licznikiem i zależy do Taurona

Schemat jak wyglada instalacja:
    1- bezpiecznik główny 25A
    2- bezpiecznik przed licznikiem 20A
    3- licznik i skrzynka bezpieczników z nowymi bezpiecznikami ES tam tez spotykają się wszystkie zera

Czy tak jaki pisze retrofood bezpiecznik musi zostać i tyle.

Nie jest to problem abym założyć tam kostkę bądź oba przewody połączyć z sobą

Nie jest tak jak piszesz i nie jest tak jak tu rysujesz. To, że jedno zabezpieczenie jest geometrycznie wyżej niż drugie, a obydwa powyżej nad licznikiem, wcale nie świadczy o tym, że przewody idą od góry na dół. Żyję wystarczająco długo na tym świecie aby mieć doświadczenie w oglądaniu setek wiejskich instalacji, zbudowanych dokładnie według takich zasad. Jeszcze w latach sześćdziesiątych, a może i częściowo siedemdziesiątych. Później taki styl małpowali różni "fahofcy", dla których dwa druty wystarczą, aby uznali się za "tfurcuf" instalacji elektrycznej. I potem wychodzą głupoty w stylu
    Cytat:
    Jedno (główne) zaraz za drutami a drugie (pomocnicze) 3m nad licznikiem kiedyś były takie wymogi za PRL-u ze co ileś metrów musiał być bezpiecznik przed licznikiem.

Dlatego nie mieszaj do tego PRL-u, bo nawet PRL nie pozwalał na takie idiotyzmy, jakie dzisiaj się plenią bez większych przeszkód. W PRL-u sytuowano zabezpieczenia pod sufitem, żeby byle kto w nich nie grzebał. I nie grzebano. A dzisiaj, skoro są w zasięgu ręki, każdy gamoń uważa, że na zagrodzie jest równy wojewodzie.
  • #17 17878715
    Blusik98
    Poziom 4  
    To jak uważasz ze idą kable na odwrót jeśli tam gdzie jeden są druty z słupa które idą do dwojki a tam zajduje sie jedyny elektryk w domu na przedsionku. A to iż tak było za konny powiedział elektryk z taurona pół roku temu

Rysunek złe zrobiłem oba są w jednej lini jak by patrzeć.

Porostu chce ułatwić życie aby babcia mająca 60 lat nie musiał brać drabiny drewnianej ważącej 10 kg aby przynieść wspinać się tam i jeszcze grzebać jeśli j nawet mam problem wymienić bezpiecznik jeśli się przpeali

To możesz mi wyjaśnić do czego służy ten bezpiecznik jeśli jest za głównym po wykręceniu go nie ma prądu w domu a jest przed licznikiem bo dla mnie jest to dodatkowy bezpiecznik aby zamiast wywalić główny to wywala ten bezpiecznik. Ot co dodatkowe zabezpieczenie
  • #18 17878730
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1009
    Lata temu pewna samotna wiekowa pani zwróciła się do mnie że nie ma prądu w mieszkaniu z prośbą o pomoc.Babcia była wiekowa i instalacja elektryczna też.Spoglądam na zabezpieczenia a tam widnieje zabezpieczenie bezpiecznikami topnikowymi zarówno na przewodzie fazowym oraz na przewodzie N który robił również za przewód PEN bo instalacja była dwu przewodowa i właśnie uszkodzeniu uległ bezpiecznik na przewodzie PEN Tyle lat to się kulało aż trafiło na mnie.wymontowałem zabezpieczenie na przewodzie PEN i zmostkowałem na listwie i po problemie.Czy ktoś z panów spotkał się z zabezpieczeniem w przewodzie PEN w instalacjach powojennych w tak odległych czasach?
  • #20 17878743
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    Blusik98 napisał:
    To możesz mi wyjaśnić do czego służy ten bezpiecznik jeśli jest za głównym po wykręceniu go nie ma prądu w domu a jest przed licznikiem

Czy wykręcisz bezpiecznik Za licznikiem czy PRZED licznikiem to i tak prądu nie będzie. Widziałem wiele instalacji z lat 60 -70 ale nigdzie nie widziałem takiego podwójnego zabezpieczenia przed licznikiem. Owszem były na słupach, tam gdzie zaczynała się linia do odbiorcy i to miało sens. Jaki sens ma zabezpieczenie na strychu skoro nie zabezpieczy przed zwarciem spowodowanym np przez zarzucenie drutów na siebie?
  • #21 17878780
    retrofood
    Blusik98 napisał:

Porostu chce ułatwić życie aby babcia mająca 60 lat nie musiał brać drabiny drewnianej ważącej 10 kg aby przynieść wspinać się tam i jeszcze grzebać

Zamiar bardzo chwalebny, ale oprócz większej sprawności fizycznej, wcale nie masz większej wiedzy o elektryczności niż Twoja Babcia, dlatego uwierz, nie masz po prostu wiedzy i szans, aby samemu bezpiecznie to zmienić.

Dodano po 2 [minuty]:

kierbedz4 napisał:
    Lata temu pewna samotna wiekowa pani zwróciła się do mnie że nie ma prądu w mieszkaniu z prośbą o pomoc.Babcia była wiekowa i instalacja elektryczna też.Spoglądam na zabezpieczenia a tam widnieje zabezpieczenie bezpiecznikami topnikowymi zarówno na przewodzie fazowym oraz na przewodzie N który robił również za przewód PEN bo instalacja była dwu przewodowa i właśnie uszkodzeniu uległ bezpiecznik na przewodzie PEN Tyle lat to się kulało aż trafiło na mnie.wymontowałem zabezpieczenie na przewodzie PEN i zmostkowałem na listwie i po problemie.Czy ktoś z panów spotkał się z zabezpieczeniem w przewodzie PEN w instalacjach powojennych w tak odległych czasach?

Kiedy takie instalacje wykonywano, to nie był przewód PEN. Ani nawet przewód zerowy. To były dwa przewody fazowe. Zbyt długo by wyjaśniać całą historię, to nie na jeden post. Ale zapewniam, że są jeszcze w Europie takie instalacje, gdzie domy są zasilane z dwóch faz.
  • #22 17878785
    Blusik98
    Poziom 4  
    U babci występuje przewod fazowy i neutralny.
    Poprostu wydaje mi się iż bezpiecznik przed licznikiem ten 20A jest zbędny bo jest on dodatkowym bezpiecznikiem aby nie wybił główny który ma 25A.

Porostu myśle w łatwy sposób.
    Załóżmy wywala korki zamiast wywalić główny 25A zaplombowany to wywala 20A przed licznikiem a za 25A. I poprostu wydaje mi się iż jest to tylko dodatkowy bezpiecznik aby nie wywalało głównego.

Zygzak to druty z energetyki
    25A to bezpiecznik główny
    20A to bezpiecznik „podrzędny”
    L to licznik
    1234 to bezpieczniki które idę na dom
    X to połączenie wszystko przewodów neutralnych
    Tak oto wyglada ta instalacja u babci.
    I otwórz czy mogę wywalić ten bezpiecznik 20A i przerwę pomiędzy drutami złączyć kostka lub używać Wago i na tym zakończyć prace lub opcja nr 2 porostu ten bezpiecznik wywalić złączyć przewody a nowy dać bliżej skrzynki bezpieczników gdzie babcia już ma super łatwy dostęp
  • #23 17879720
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    Zabezpieczenie w złączu napowietrznym jest często spuścizną po trudnościach z dostępem do materiałów w czasach PRL. Tak jak koledzy już zauważyli bez dodatkowego dobezpiecznia przewód przyłącza oraz WLZ od zacisków prądowych do zabezpieczenia głównego musi być zdatny do tego by wytrzymać przez kilka sekund prąd zwarciowy rzędu 1kA lub więcej nie powodując pożaru. Dziś rozwiązuje się to przekrojami rzędu 20mm2 Ag w "warkoczu" przyłącza oraz 16mm2 Cu w WLZ. W czasach "słusznie minionych" WLZ u małego odbiorcy był wykonywany przekrojem np. 2,5mm2 a bezpiecznik np. 25A zabezpieczał tę linię przed skutkami zwarcia.

Dla bezpieczeństwa twojego i twojej babci proponuję skontaktować się z elektrykiem, wymienić WLZ na "współczesny", zabudować nową tablicę licznikową z rozłącznikiem bezpiecznikowym oraz ogranicznikiem mocy. Potem wyremontować całą instalację odbiorczą.
  • #24 17880203
    Blusik98
    Poziom 4  
    William Bonawentura napisał:
    Zabezpieczenie w złączu napowietrznym jest często spuścizną po trudnościach z dostępem do materiałów w czasach PRL. Tak jak koledzy już zauważyli bez dodatkowego dobezpiecznia przewód przyłącza oraz WLZ od zacisków prądowych do zabezpieczenia głównego musi być zdatny do tego by wytrzymać przez kilka sekund prąd zwarciowy rzędu 1kA lub więcej nie powodując pożaru. Dziś rozwiązuje się to przekrojami rzędu 20mm2 Ag w "warkoczu" przyłącza oraz 16mm2 Cu w WLZ. W czasach "słusznie minionych" WLZ u małego odbiorcy był wykonywany przekrojem np. 2,5mm2 a bezpiecznik np. 25A zabezpieczał tę linię przed skutkami zwarcia.

Dla bezpieczeństwa twojego i twojej babci proponuję skontaktować się z elektrykiem, wymienić WLZ na "współczesny", zabudować nową tablicę licznikową z rozłącznikiem bezpiecznikowym oraz ogranicznikiem mocy. Potem wyremontować całą instalację odbiorczą.

A mogę porostu ten bezpiecznik przemieścić bliżej skrzynki aby był łatwy dostęp
  • #25 17880216
    kkas12
    Poziom 43  
    Ile razy trzeba pisać, że nie można na odległość postawić prawidłowej diagnozy?
    Musisz zaprosić kumatego elektryka, który na miejscu oceni i podejmie decyzję jak babci ułatwić życie.
    Bez tego się nie obejdzie.
  • #26 17882315
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    William Bonawentura napisał:
    Zabezpieczenie w złączu napowietrznym jest często spuścizną po trudnościach z dostępem do materiałów w czasach PRL

To akurat nie świadczy o braku materiałów ale o wyobraźni projektantów. Wiedzieli co może się dziać na takich liniach. Łatwiej było wejść na słup i naprawić lokalne zabezpieczenie niż szukać pogotowia energetycznego żeby wymieniło zabezpieczenie w trafostacji. Telefon w małej miejscowości to był luksus.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość zmostkowania pomocniczego zabezpieczenia przed licznikiem energii elektrycznej, które jest trudne do wymiany. W odpowiedziach podkreślono, że takie zabezpieczenie jest istotne dla bezpieczeństwa instalacji, ponieważ chroni przewody przed zwarciem. Wskazano, że usunięcie lub modyfikacja zabezpieczenia wymaga zgłoszenia do dostawcy energii (Tauron). Użytkownik został również ostrzeżony przed samodzielnym działaniem, sugerując, że powinien skonsultować się z wykwalifikowanym elektrykiem, który oceni sytuację na miejscu. Wskazano, że zabezpieczenie przed licznikiem jest częścią instalacji, która powinna być zgodna z aktualnymi normami bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA