logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić Altusy 140 za 420 zł z uszkodzonymi głośnikami?

pcmaniaczek 24 Lis 2005 15:54 2448 9
REKLAMA
  • #1 2022011
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    za 420 złotych z dostawą do domu ???
    stan ich jest idealny,zero rysek,w komplecie nienaruszone maskownice i podstawki,kolor czarny,pierscienie sie błyszczą jak psu .... :D
    ale ...
    wysokotonowce nie grają (pewnie trzeba cewki dać nowe - 20 złotych)
    Sredniotonowce po nieprawidłowej regeneracji,jeden bardzo ociera,lekki dotknięcie środka membrany i słychać ocieranie,drugi głośnik jest w lepszym stanie ale też wystarczy troche bardziej wgnieść membrane i ociera :/

basowce też po regeneraci i nie mają chyba oryginalnej membrany bo jest taka jakby z prążkami :p,basowce jak sie nacisnie to jest elegancko chodz słychać lekkie ocieranie lecz nie wiem czy to jest wina ocierania cewki o magnes czy też zawieszenie ?? albo lica ocierająca o membrane ??

jest to wersja altusów z niby otworami b-r jeden nad drugim ;]

ta sama osoba też ma na sprzedaż standardowe zg 40 ale z wsadzonym głośnikiem atex więc to pierdzi a nie gra , chce za to 70 zeta
  • REKLAMA
  • #2 2022064
    DjMilo
    Poziom 12  
    omg 420zl :?: zdecydowanie NIE!
  • REKLAMA
  • #4 2022121
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Sam posiadam Altusy 140 i Altony 110, jestem w trakcie przebudowy... wiec jesli chcesz miec dobra jakosc dzwieku to musisz przebudowac zwrotnice, wzmocnic skrzynke, wymienic tubowce na kopolki i dostroic b-r, wtedy sa super.
  • REKLAMA
  • #6 2022149
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    sory ale nie mam ochoty jechać po kolumny na drugi koniec polski .....

szukam tylko z krakowa a pozatym pytam sie czy to dobra cena ehhh
  • REKLAMA
  • #7 2022450
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    najpier powiedz czego szukasz ?
    nagłośnien imprez ?
    jakie pomieszczenie ?
    czym chcesz to napędzać?
    to std pytania na które powinien odpowiadać każdy kto zaczyna taki wątek ...
    bo altusy to raczej na imprezy,
    ale pod warunkiem że są sprawne...
    A Ty mówisz o pierścieniach że są super ,
    za to głośniki wszystkie praktycznie dojechane ...
    :/
  • #8 2023478
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    pierscienie są super ale głośniki zjechane - po prostu napisalem wady i zalety ...

pomieszcenie 10 m2 ,wzmacniacz ws 354 ale to wzmacniacz przejsciowy,będzie sony es 700 albo pioneer 2x140 wat 8 ohm.

Słucham muzy elektronicznej i techno : kraftwerk,jan micheal jare (nie wiem jak sie pisze) ,boneym itp

ps: mam oferte kupić altusy 140 za 440 złotych z dostawą do domu od osoby która ma ja 7 lat od nowosci (dowod zakupu,pudła itp),wszystkie głośniki oryginalne nie regenerowane !!!
  • #9 2109804
    marlomb
    Poziom 12  
    Witam.
    Moim zdaniem te Altusy nie są warte 450zł.
    Poszukaj czegoś tańszego- jeśli masz z tym problem to odezwij się na gadzie.
    Za 400 można mieć Technicsa 150w.
    Głośniki takie są dużo mniejsze, nowsze i w 100% działające.
    Będę po 18:00 jak coś to się odezwij.
  • #10 2111162
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    nieaktualne :)

kupuje nowe tonsile zeusy :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu kolumn Altus 140 za 420-440 zł z uszkodzonymi głośnikami. Głośniki wysokotonowe wymagają wymiany cewek, średniotonowe są po nieprawidłowej regeneracji i ocierają, a basowce mają nieoryginalne membrany i lekkie ocieranie. Stan obudowy i elementów zewnętrznych jest bardzo dobry. Użytkownik planuje używać kolumn w pomieszczeniu około 10 m² z wzmacniaczami WS 354, Sony ES 700 lub Pioneer 2x140 W 8 Ω, do słuchania muzyki elektronicznej i techno. W odpowiedziach sugerowano, że za tę cenę lepiej poszukać sprawnych kolumn, np. Technics 150 W, lub rozważyć przebudowę zwrotnic i wymianę tubowców w Altusach dla poprawy jakości dźwięku. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup nowych kolumn Tonsil Zeus. W dyskusji pojawiły się także propozycje innych kolumn Tonsil oraz uwagi o lokalizacji zakupu (Kraków).
REKLAMA