logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka Briggs Stratton odpala tylko po wstrzyknięciu benzyny do gaźnika.

feeling7 16 Cze 2023 12:04 4293 4
REKLAMA
  • #1 20619303
    feeling7
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Próbuje odpalić kosiarkę nie używaną blisko 2 lata, bezskutecznie. Kosiarka Briggs Stratton.
    Paliwo w zbiorniku oczywiście jest.
    Świeca przeczyszczona + dodatkowo próba na innej, na pewno sprawnej.
    Linka od gazu na pewno jest w porządku.
    Poziom oleju w silniku w porządku.
    Filtr powietrza suchy i czysty.

Próbowałem ją odpalić wstrzykując do gaźnika kilka mililitrów benzyny i wtedy kosiarka odpala na jakieś 2-3 sekundy i gaśnie, kolejne próby jej odpalenia bez "pomocnego wstrzyknięcia benzyny" nie dają żadnego rezultatu a próbowałem kilkanaście razy (również wstrzykując benzynę i odpalać). Czy biorąc pod uwagę takie symptomy można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć że problemem będzie gaźnik? Widziałem tanie zamienniki na aliexpres wyglądające identycznie. Czy lepiej próbować go naprawić? (czyszczenie i wymiana wszystkich uszczelek?).
  • REKLAMA
  • #2 20619320
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395

feeling7 napisał:
    Paliwo w zbiorniku oczywiście jest.

To wypadałoby sprawdzić, czy dostarczane jest do gaźnika i dalej do cylindra. Ewidentnie coś z paliwem, skoro po wstrzyknięciu w gardziel odpala bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 20619323
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089

feeling7 napisał:
    Czy biorąc pod uwagę takie symptomy można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że problemem będzie gaźnik?

Problem jest na pewno od strony paliwa, brak drożności od zbiornika do gaźnika, może też być wina w gaźniku.
  • REKLAMA
  • #4 20619497
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 395
    Przeczyścić dysze gaźnika
  • #5 20619549
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA