logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa rozszerzona gwarancja - ubezpieczenie na przykładzie telewizora

pi_pan 17 Cze 2023 00:26 2586 19
REKLAMA
  • Pomocny post
    #1 20620173
    pi_pan
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zastanawiacie się nad kupnem telewizora? Zastanówcie się dwa razy, zanim kupicie telewizor SONY OLED z rozszerzoną gwarancją, a właściwie ubezpieczeniem.

Kilka faktów o telewizorze, który niestety kupiłem:

1. Model SONY KD65A8BAEP OLED.
    2. Kupiony w styczniu 2021 z rozszerzoną "gwarancją", a właściwie ubezpieczeniem. Sprzedawcy mylnie to nazywają gwarancją.
    3. Zakup w Media Markt.
    4. Firma obsługująca ubezpieczyciela to SPB Polska Sp. z o.o.
    5. Czas pracy telewizora to niecałe 7000 godzin.
    6. Telewizor był po ponad roku "odświeżany".

Po 2 latach użytkowania telewizora SONY, przy ciemniejszych scenach zauważyłem pionowe pasy. Sprawę zgłosiłem do ubezpieczyciela, który nie jest gwarantem, tak jak mówiono podczas sprzedaży.

Po miesiącu różnych przepychanek z serwisem i firmą SPB Polska Sp. z o.o., obsługującą gwaranta, otrzymałem odpowiedź:
    "Ponadto, zgodnie z § 6 ust. 1 pkt 11, ochroną ubezpieczeniową nie są objęte szkody "powstałe wskutek jakiejkolwiek próby samodzielnego zmodyfikowania/przerobienia ubezpieczonego towaru lub użytkowania niezgodnego z instrukcją (w tym braku konserwacji, zalecanego czyszczenia sprzętu). W przedmiotowej sprawie brak jest podstaw do przyjęcia odpowiedzialności przez ubezpieczyciela z uwagi na fakt, że do szkody doszło poprzez nieprawidłowe użytkowanie urządzenia. Mając na uwadze powyższe, odmawiamy wykonania naprawy sprzętu."

Serwis, który mnie odwiedził, stwierdził: "usterka ekranu OLED, naprawa możliwa poprzez propozycję wymiany AEP".

Po odwołaniu firma SPB Polska Sp. z o.o. zmieniała zdanie. To już nie jest brak czyszczenia sprzętu, to jest normalne, że takie pasy się pojawiają i mogą się powiększać. Ale powinienem robić czyszczenie ekranu, które robi się automatycznie co 2000 godzin. Tu mam zagadkę, co mam robić, gdy coś się robi automatycznie. Rozumiem samoczynnie.

Wnioski:

1. Należy omijać SONY. Cena i marka nie są gwarancją jakości.
    2. Należy omijać dodatkowe ubezpieczenia. Jeśli sprzedawca powie Ci, że jeśli uszkodzi Ci się ekran, to Ci naprawią telewizor, to nie wierz. W moim przypadku ubezpieczenie sprzedawane w Media Markt, a firma obsługująca ubezpieczyciela to SPB Polska Sp. z o.o.
    3. Firma obsługująca ubezpieczyciela ma za nic opinię serwisu. Ich celem jest jeden - nie naprawiać. Do tego celu wymyślają różne bajki. W moim przypadku dwie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20620207
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    smax17 napisał:
    Co do tego ma marka i model urządzenia?
    Przecież autor napisał:
    pi_pan napisał:
    5. Czas pracy telewizora niecałe 7000 godzin.
    Dawny Sony z kineskopem Trinitron byłby dopiero "na dotarciu".
  • #4 20620259
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Normalnie użytkowany Trinitron pewnie tak, ale tutaj mamy 7000 godzin > 291 pełnych dni 24-ro godzinnych pracy w 2 lata, co mogłoby oznaczać pracę około 12 godzin dziennie bez przerwy.
  • Pomocny post
    #5 20620265
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    pi_pan napisał:
    Należy omijać SONY, cena i marka nie są gwarancją JAKOŚCI.
    2. Należy omijać dodatkowe ubezpieczenia. Jeśli sprzedawca powie Ci, że jeśli uszkodzi Ci się ekran, to naprawią telewizor, nie wierz mu. W moim przypadku ubezpieczenie sprzedawane w Media Markt było obsługiwane przez firmę SPB Polska Sp. z o.o.
    3. Firma obsługująca ubezpieczyciela nie zwraca uwagi na opinie serwisu. Ich celem jest unikanie naprawy. W tym celu wymyślają różne bajki. W moim przypadku wymyślili dwie.

Wnioski:
    Teraz trzeba omijać KAŻDĄ firmę.
    Nie bądź naiwny i czytaj opinie o wykupionym ubezpieczeniu.
    Patrz wyżej, a nie kwicz po naiwności.
  • REKLAMA
  • #6 20620339
    pi_pan
    Poziom 10  
    Dziękuję za info.
    Ja jeszcze dodam jak kupujesz gwarancję, powodem jest awaria ekranu to NIE WARTO. Firmy obsługujące ubezpieczalnie takie jak SBP Polska sp. z o.o. Po reklamacji, po diagnozie serwisu:
    "usterka ekranu OLED, naprawa możliwa poprzez propozycję wymiany AEP"
    Napiszę najpierw ci napiszą, że nie czyścisz ekranu, a potem, że nie to jest taka uroda telewizora.
    Nie liczcie na naprawę telewizora jeśli został uszkodzony ekran. Nie wierzcie sprzedawcom.

Dodano po 4 [minuty]:

>>20620207
    Tak jest. Ja jako naiwny w swoim życiu kupiłem 3 telewizor Sony. Od super Trinitrona, LED-A.
    Jednym słowem nie bądźcie naiwni nie KUPUJCIE SONY OLED
  • #7 20620409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20620447
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1441
    Jarzabek666 napisał:
    Marka nie ma znaczenia, psuje się wszystko a nie tylko sony, i nie tylko tv bo każdy sprzęt

No nie zgodzę się. Wiele firm obecnie 'jedzie' na dawnej reputacji i Sony jest niestety jedną z nich, niedawno był głośny przypadek klienta z oledem sony który na gwarancji zaczął się robic zielony i dopiero jak sprawa trafiła na portale to mu wymienili.

md napisał:
    Normalnie użytkowany Trinitron pewnie tak, ale tutaj mamy 7000 godzin > 291 pełnych dni 24-ro godzinnych pracy w 2 lata, co mogłoby oznaczać pracę około 12 godzin dziennie bez przerwy.

No i co to jest? moja plazma Panasonic 55" tak pracuje już 10 lat i nie ma śladów zużycia a podobno plazmy się wypalają.
  • #9 20620448
    pi_pan
    Poziom 10  
    >>20620259
    Dokładnie 880 dni.
    Co daje 8 godzin dziennie. Natomiast nie jest powiedziane, że bez przerwy. Rano z 1-2 godziny po południu z 3 a w nocy 4.
    A może w dni wolne od pracy 12 godzin z przerwą. A w dni robocze po 6 godzin z przerwą :)
    W materiałach SONY znajdziecie, że średnia żywotność ich ekranów to 100 000 godzin.
    Moje 7000 godzinjest poz średnią.

Dodano po 11 [minuty]:

>>20620409
    W obecnym czasie nie ma znaczenia!!!
    Natomiast należy walczyć z oszustami. Wiedząc o nienajlepszej trwałości technologii wciskają "rozszerzoną gwarancję" kupujący też to wiedzą i to łykają (patrz ja). A jak przyjdzie co do czego to odrzucają reklamację.
    Ja mam 3 różne odpowiedzi klasyfikujące mój problem. Jedną od serwisu - usterka, dwie od ubezpieczyciela. Pierwsz nie czyściłem ekranu, druga to taka uroda OLED.
    Reasumując przywiązanie do marki SONY tylko dla naiwnych.
  • #10 20620470
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 856
    Niestety OLEDy wypalają się, a przed 10 tyś. h. potrafią być już całkowicie wypalone. Te TV absolutnie nie nadają się do oglądania statycznych obrazów takich, jak paski na kanałach informacyjne. Jest jeszcze bardzo duży wpływ ustawionej jasności i kontrastu.
    Deklarowane 100 000h to mrzonki. Przy 10 tyś. trafiają się praktycznie czarne plamy na 2/3 powierzchni ekranu.
    W każdej marce jest tak samo oraz są kryteria w oparciu o dane z tryby serwisowego, kiedy można odmówić naprawy gwarancyjne ze względu na nieprawidłową eksploatację.
  • #11 20620483
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 936
    No nie wiem, jak to jest z tym wypalaniem:

1. Moja była plazma wypaliła przepiękny pasek z zegarem - jakby wykuty dłutem - oczywiście zupełnie niewidoczny w użyciu, tylko na kolorowych planszach.
    2. Mój obecny LG OLED nie ma śladu wypalenia po półtora roku, na plazmie już był po tym czasie.

Oba telewizory używane tak samo - 12 godzin dziennie i głównie na programach z "paskiem", a co :-)
  • #12 20620494
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    pi_pan napisał:

2. Kupiony w styczniu 2021 z rozszerzoną "gwarancją", a właściwie ubezpieczeniem. Sprzedawcy mylnie to nazywają gwarancją.

Zawsze przy zakupie pytam, czy gwarantem jest producent, czy to jest ubezpieczenie. Jeszcze żaden sprzedawca nie wprowadził mnie w błąd. Co do żywotności OLEDów sprawa jest wiadoma dla znawców tematu. Niestety zapis reklamowy zapewne skonstruowany jest tak, żeby nie można było się przyczepić ( żywotność do xx godzin , a nie żywotność minimum xx godzin) O ile producent może dbać o wizerunek i wymienić/naprawić sprzęt z przyczyn wizerunkowo marketingowych o tyle ubezpieczyciel będzie minimalizował straty/maksymalizował zyski, zwłaszcza, że do czasu awarii jest dla potencjalnego nabywcy „niewidoczny”.
  • #13 20620512
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    r103 napisał:

Z wypalaniem jest tak, że znajomy poprosił mnie o pomoc w ustawieniu nowego (świeżo zakupionego) telewizora. Na wet bez włączania zauważyłem coś, co jeszcze bardziej było widać po włączeniu. Stylizowany napis VIVA w prawym górnym rogu telewizora.
  • #14 20620527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 20620596
    Macosmail
    Poziom 35  
    r103 napisał:

1. Moja była plazma wypaliła przepiękny pasek z zegarem - jakby wykuty dłutem - oczywiście zupełnie niewidoczny w użyciu, tylko na kolorowych planszach.
    2. Mój obecny LG OLED nie ma śladu wypalenia po półtora roku, na plazmie już był po tym czasie.

Oba telewizory używane tak samo - 12 godzin dziennie i głównie na programach z "paskiem", a co :-)

1.Plazmy wypalały się w pierwszych setkach godzin, gdy luminofor był świeży. Po tym czasie już ten problem praktycznie nie istniał. Sam posiadam jeszcze 3 plazmy Panasonica i wszystkie mają delikatnie widoczne loga sprzed ponad 10 lat z początków eksploatacji.
    2. Być może masz oszczędne ustawienia jasności i kontrastu. Ew. wypalenia sprawdzaj na jednolitych tłach o różnych jasnościach. Zwykle najbardziej widoczne są na czerwonym.
    Ogólnie widziałem naprawdę wiele mocno wypalonych OLED,ów z przebiegami 5-6-7tyś. h.
    ale trafiają się też i takie z 10 tyś. nie mające wypaleń lub z minimalnymi. Bardzo dużo zależy od eksploatacji.
  • #16 20620605
    pi_pan
    Poziom 10  
    Cena za chwilowe oglądanie dobrej czerni jest przesadzona.
    W moim przypadku telewizor SONY OLED chyba :) się nie wypalił. Ale po 7000 godzinach oglądania "normalnej" telewizji ma ciemne pasy na ekranie. Widać je szczególnie dobrze przy ciemnych scenach i szarościach.
  • #17 20620613
    Macosmail
    Poziom 35  
    Oprogramowanie najnowsze? Daj zdjęcie tych pasów oraz na czerwonych jednolitych tłach.
  • #18 20620642
    pi_pan
    Poziom 10  
    Dostałem do serwisu tła. Jaskrawe jednolite tła jpg. Rozdzielczość FHD a jam mam telewizor 4K. Na takich tłach które "mocno" świecą nie widać pasów. Ale jak włączyłem Amazon Prime na pierwszym ekranie z logo to już witać pasy, jak włączę ekran z logowaniem do Canal + też widać. Po testach zobaczyłem, że aby udokumentować ten defekt to najlepiej go widać na szarym tle.
    Niestety, nie jestem fachowcem z dziedziny robienia zdjęć. Zapewne aby zrobić dobre zdjęcie trzeba się znać na tym jak wyostrzyć, jak ustawić przesłony i czas naświetlania.
    Poniżej zdjęcie szarego lub białego tła. Na zdjęciu i tak jest szare,
    Jak działa rozszerzona gwarancja - ubezpieczenie na przykładzie telewizora
  • #19 20620725
    borba
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    >>20620173
    Z tym omijaniem to bym nie przesadzał.
    Kupiłem KDL 40-720-EX chyba na jakieś wydarzenie sportowe w 2012 roku.
    W dużej, polskiej sieci marketów AGD.
    Też z "rozszerzoną gwarancją" (do pięciu lat).
    Zwykły LED.
    Działa do dziś.
    I za nic nie chce się "zepsuć".
  • #20 20620762
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1874
    pi_pan napisał:
    Należy omijać dodatkowe ubezpieczenia. Jeśli sprzedawca powie Ci, że jeśli uszkodzi Ci się ekran, to Ci naprawią telewizor, to nie wierz.

Przecież to nie od dzisiaj wiadomo że te ubezpieczenia i "przedłużona gwarancja" to zwykłe naciąganie klienta na dodatkową kasę. Nigdy tego nie biorę, nieważne czy to pralka, odkurzacz czy telewizor.
    Aż dziwne że markety nadal to wciskają. A może nie jest dziwne skoro nadal znajdują się naiwni klienci.

Podsumowanie tematu

✨ Rozszerzona gwarancja, często mylnie nazywana gwarancją, na telewizor SONY KD65A8BAEP OLED zakupiony w Media Markt, okazała się problematyczna. Po dwóch latach użytkowania i 7000 godzinach pracy, użytkownik zauważył pionowe pasy na ekranie, szczególnie w ciemnych scenach. Zgłoszenie do ubezpieczyciela, SPB Polska Sp. z o.o., nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, ponieważ usterka nie była objęta ochroną ubezpieczeniową. Użytkownicy dyskutują o niskiej trwałości OLED-ów, problemach z wypalaniem oraz o tym, że rozszerzone gwarancje są często naciągane. Wiele osób podkreśla, że nie warto inwestować w takie ubezpieczenia, a także ostrzega przed zakupem telewizorów SONY, które mogą nie spełniać oczekiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA