logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawy programowania AVR: ATmega8, kurs C, wykorzystanie pinów do budowy robota

sleper 24 Lis 2005 18:08 1181 7
REKLAMA
  • #1 2022501
    sleper
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zacznę od początku więc pewnego dnia znalazłęm w necie stronę http://www.patron.net.pl/konstruktorzy/AVR_tutorial.htm
    i postanowiłem kupić atmega8 teraz już go posiadam umiem zaprogramować diody żeby migały sęk w tym że chciał bym mieć troszkę większą wiedzę na ten temat aby muc zbudować robota zaraz ktoś powie że powinno być to na robotyce ale mi chodzi o wszelką wiedze o mikroprocesorze czyli jaki nóżki można do czegoś wykorzystać bo chyba ma to jakaś różnicę i wszelkie tego typu niuanse apropo jak by ktoś znał jakiś prosty kurs programowania w C terz bym był zainteresowany zwłaszcza C dla AVR
  • REKLAMA
  • #2 2022533
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Najlepiej czytaj noty katalogowe. Żadna książka ich nie zastąpi. Poszukaj na www.atmel.com albo elenocie. Odnośnie książek do procków to jeśli możesz poszukaj na torrencie, ja mam z tamtąd około 30 książek w czym 10 do procków.
  • REKLAMA
  • #3 2022537
    sleper
    Poziom 11  
    aż sie boje zadać to pytanie ale niema nic po polsku ??
  • REKLAMA
  • #5 2022730
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Jeśli chcesz literaturę po polsku to polecam wysyłkową księgarnię
    http://www.btc.pl/index.php?id=1
    Trochę kosztują, ale wiedza jest najcenniejsza (he he)
  • #6 2022948
    sleper
    Poziom 11  
    co do pierwszej strony to jest ona poświęcona LCD głównie w sumie terz przydatne zwłaszcza że jest krutki kurs C ale to troszke nie to oco mi chodzi ale i tak dziękuje a co do księgarni to jak narazie Niechce zadóżo inwestować w coś oczym niemam zbyt wielkiego pojecia bo może sie okazać że albo jestem wyjątkowo tępy albo poprostu leniwy
  • REKLAMA
  • #7 2023257
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Jest jeszcze kilka ciekawych rzeczy na www.tkdami.net/~voytek. Opisane w dośc przystępny sposób. Do tego jeszcze książka Dolińskiego "Mikrokontrolery AVR w praktyce". Jest tam pare przykładów programów w C wraz z opisami ich działania. Jest to wprawdzei dla 2313 ale pare drobnych korekt i buja na At8. Program dotyczący wyświetlacza LCD mozna żywcem wrzucic bez zmian na At8 (oczywiście przy zachowaniu połączeń ze schemtu). Sprawdziłem, działa.
  • #8 2023861
    sleper
    Poziom 11  
    dzięki przejże zapewno jakos jutro bo dziś lekko sie już wylączam

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczęto naukę programowania mikrokontrolera ATmega8 z wykorzystaniem kursu C oraz podstaw obsługi pinów do budowy robota. Zalecane jest studiowanie not katalogowych dostępnych na stronach producenta Atmel oraz serwisach takich jak elenocie. Dla osób poszukujących materiałów w języku polskim polecono serwis mikrokontrolery.net oraz księgarnię btc.pl oferującą literaturę specjalistyczną. Dodatkowo wskazano stronę www.tkdami.net/~voytek, gdzie znajdują się przystępne opisy i przykłady programów w C, w tym fragmenty dotyczące mikrokontrolera ATmega2313, które można zaadaptować do ATmega8. Wspomniano także książkę Dolińskiego „Mikrokontrolery AVR w praktyce” zawierającą praktyczne przykłady programów i obsługę wyświetlaczy LCD, które można wykorzystać bez zmian na ATmega8 przy zachowaniu odpowiednich połączeń. Autor wyraził chęć dalszej nauki, zwłaszcza w zakresie programowania w C dla AVR, ale z ograniczonym budżetem na literaturę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA